Dezertné verzia čínskej ryžovej kaše vychádza z bielej čínskej ryžovej kaše (ryžového odvaru) , ktorá je tradičným základom čínskej raňajky . Jedná sa o riedku ryžovú kašu vylepšenú ďalšími dobrotami a TČM prísadami. Dezertné ryžová kaša je veľmi chutná sama o sebe, alebo sa dá použiť ako príloha k tradičnej či počeštené verziu čínskej raňajky . Keď chcete pred stravníkov vyhlasovať, že pripravujete čínsku špecialitu, je určite lepšie zvoliť túto luxusnejšie verziu ako obyčajnú bielu kašu. Veľmi typickými prísadami tejto kaše sú jedlé gaštany a sladké plody cicimku datlového (jujube). Táto kaša nemá byť príliš sladká a výhodu cicimku je to, že hoci je sám veľmi sladký, kašu osladí len málo. Tým vznikne zaujímavý chuťový kontrast. Namiesto bielej ryže je v tomto recepte použitá nutrične hodnotnejšie celozrnná ryža.
prísady:
- 1 liter vody
- 1/2 šálky celozrnnej ryže
- 6-8 varených gaštanov
- 8-10 namočených plodov cicimku datlového (jujube)
Príprava:
- Varené gaštany nasekáme na veľké kúsky, jujube rozpolíme a odstránime kôstky.
- Do hrnca so studenou vodou vsypeme ryžu a uvedieme do varu.
- Keď voda začne vrieť, stiahneme oheň a varíme 45 minút.
- Pridáme gaštany a jujube a varíme ďalších 10 minút.
Podávanie a variácie
Podáva sa teplá v miskách. Ak sa táto kaša podáva ako príloha k čínskej raňajkách s tradičnými prísadami alebo k čínskej raňajkách v stredoeurópskom prevedení , nemusí sa soliť. Keď ju podávate samotnú ako dezert, môžete ju dosoliť podľa chuti a dosladiť javorovým alebo karamelovým sirupom.
Tento recept nie je nijako posvätný. Jedlé gaštany môžeme nahradiť rovnakým množstvom škrobnaté suroviny podobného charakteru - lotosovými semenami, vodnými gaštany (semená lodné plávajúce) alebo v núdzi aj obyčajnú cícerom. Namiesto cicimku možno v núdzi použiť datle či sušené slivky. Podstatné je udržať charakter čínskej ryžovej kaše s drobnými vylepšeniami. Keď máme chuť do tohto jedla pridávať veľké množstvo zlepšujúcich prísad, tak radšej pripravíme sviatočný verziu čínskej ryžovej kaše .