Vážený návštevník, toto je strojovo preložený článok. Vo svojom pôvodnom znení (česky) je plne zrozumiteľný a je podložený nezávislou vedeckou literatúrou. Strojový preklad však má ďaleko k dokonalosti a jeho čítanie vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a fantázie.

Drobečková navigace

Choroby pečene

Praktické zhrnutie: Máte pečeňové problémy? Užívajte pestrec a jedzte snobskú zeleninu - artičok , čakanka , púpava , lopúch , hadí mord , listy pestreca a hlavne mladé úbory púpavy . Denne užívajte Měkyna , ženšen , koptis . Koreňte množstvom kurkumy (alebo karí) a korením , ktorý umožňuje vstrebávanie kurkumínu. Do mäsitých jedál pridávajte strúhaný čerstvý zázvor (2g denne), na to vám ho do zelovoců kapitalisti naskladňují. Nezabudnite na benedikt , pýr , slamiha , senovka a bazalku . TČM navyše odporúča ženšen , rozchodnica , gardénii a štandardné zmesi bylín Siao-ča-hu-tang a ši-kuan-ta-bu-tang (nutné navštíviť praktika TČM). Ďalšie inšpiráciu získate prečítaním celého článku.

Poznámky: Pestrec na pečeň jeme formou oleja, pretože silymarín je rozpustný len v tukoch. Ostropestřecový olej zmiešame s panenským olivovým v pomere 1: 1, čo zlepší chuť i liečivosť. Zmes používame v studenej kuchyni do šalátov, majonéz a pod., Aby pacient skonzumoval priemerne 50ml zmesi denne. Užíva sa dlhodobo, tepelne sa neupravuje. Všetky uvedené snobská zelenina je hepatoprotektívne. Koreň lopúcha je skutočne snobský. Mladé úbory púpavy nezoženiete, heč. Ostropestřecové listy sa jedia čerstvé, po ostrihaní pichľavých okrajov predčí šalát.

O pečeňových chorobách

Pečeň je u stavovcov kľúčovým orgánom látkovej premeny, ktorý dohliada na spracovanie živín, detoxikáciu jedov, udržuje žiaduce hladinu cukrov a tukov v krvi a funguje ako krvný filter. Pečeň má vlastnú zásobu cukru (glykogénu) a slúži ako centrálny distribučný sklad cukru (ďalšia zásoba je vo svaloch). Pečeň je v krvnom obehu výnimočná v tom, že sú zaradené v tzv. Portálnym (vrátnicový) obehu. Výraz "vrátnicový obeh" znamená, že krv, ktorá už raz prešla kapilárami čriev a ďalších častí tráviacej trubice (žalúdka, pažeráka) sa nevracia hneď do ľavej komory srdca, ale je predtým filtrovaná v pečeni, do ktorých sa vedie tzv. Vrátnicový žilou. Vrátnicový žila má vyšší tlak než bežné žily - je vlastne niečím medzi tepnou a žilou a krv v nej býva po výdatnom jedle až mliečnu farbu vstrebávaným tukovými kvapôčkami. Pečeň fungujú ako filter, ktorý tieto živiny z krvi odoberá, zneškodňuje vstrebané jedy a upratuje odpadmi, vrátane mŕtvych krviniek. Pečeň je tiež prvou zastávkou tých patogénov, ktorým sa podarí z čreva preniknúť do krvi. Za týchto okolností je jasné, že pečeňové lalôčiky, nie nepodobné olejovému filtru v aute, podliehajú rýchlemu opotrebeniu a musia sa podľa potreby vymieňať. Preto sú pečeň vybavené vysokou regeneračnou schopnosťou: Opotrebované lalôčiky odumierajú a sú nahradzované lalôčiky novými.

Existuje veľké množstvo jedov a patogénov (napríklad vírusy žltačky), pre ktoré sú pečeň prvé bariérou, ktorú musí prekonať. Prítomnosť týchto škodlivín v prostredí predstavuje chemickú a biologickú záťaž organizmu. Z hľadiska teórie sú adaptogény látky, ktoré zvyšujú schopnosť organizmu záťaž znášať. Mnohé adaptogény sú preto hepatoprotektívne - posilňujú schopnosť pečene čeliť chemickej a biologickej záťaži. V odbornej literatúre sa hepatoprotektívne účinok často spája s účinkom proti zápalu as antioxidačným účinkom . Mnohé pečeňové choroby totiž majú jednu vec spoločnú, a to je zápal pečene - hepatitída . V dôsledku zápalu odumierajú pečeňové trámce a podľa regeneračné schopnosti pečene môže alebo nemusí nastať pečeňová nedostatočnosť prejavujúca sa žltačkou. Preto sa termíny hepatitída a žltačka často zamieňajú. Žlté sfarbenie kože, bielka a slizníc u žltačky spôsobujú žlčová farbivá. Po úspešnom vyliečení hepatitídy dôjde k regenerácii a žltačka zmizne.

Svojou regeneračnou schopnosťou sú pečeň úplne úžasný a ojedinelý vnútorný orgán. Človek je napríklad schopný prežiť chirurgické odstránenie až 70% pečene, ktorá opäť dorastú do pôvodnej veľkosti, čo o žiadnom inom vnútorným orgánu neplatí. Ale ani pečeň neznesú všetko. Nútiť pečeň k častej regenerácii (napríklad opilstvom) znamená hovoriť si o rakovinu pečene (hepatom) . Nebezpečenstvo rakoviny pečene z toho istého dôvodu zvyšujú aj vírusy žltačky. Po druhé, ako každé hojenie, aj regenerácia pečene vedie k tvorbe jazvového (fibrotické) tkaniva. Keď po mnohonásobné vynútenej regenerácii vznikne v pečeni priveľa jazvového tkaniva, ďalšie regenerácie je znemožnená. Tomuto stavu sa hovorí stvrdnutie pečene - cirhóze pečene . Poslednou dobou však občania tučných krajín (napr. Polynézia, ktorá je rovnako tučná ako USA alebo ČR) trpievajú steatózou (stučnením) pečene, a to aj nealkoholici. Pečeň trpiaci steatózou nie sú stvrdnutá, ale naopak zmäknutá a stučnenú ako u kŕmnych husí. Steatóza pečene zvyčajne sprevádza morbídne obezitu.

Hepatoprotektívne byliny našej tradície

Pred érou paracelsovských liekov sme sa aj u nás liečili hlavne bylinkami. Väčšina tradičných európskych receptov "na pečeň" však upadla do zabudnutia. (Čiastočne aj preto, že na rozdiel od TČM mnohí európski liečitelia nevedeli, čo to pečeň sú.) V našom liekopisu však máme nádhernú kategórii tzv. Žlučopudných rastlín (Cholagogá) a rovnako tak nič nehovoriace kategórii tzv. Stomachiká (rastlín "na žalúdok" ). Čím však nie je jasne povedané, že by snáď všetky Cholagogá a stomachiká bola dobrá na pečeň. Možno vypozorovať markantný tendenciu našich bylinárov považovať za dobrú na pečeň každú dostatočne horkú rastlinu, čomu zodpovedá ďalšie prenádherná kategórie zvaná amara (dosl. "Horké byliny") - horec , čakanka , zemežlč , púpava , vachta ...

Je až prekvapujúce, že naša najslávnejší hepatoprotektívne bylina - pestrec mariánsky - horká nie je. Účinným princípom pestreca je silymarín - zmes v nepolárnych liečivých látok zo semien tejto rastliny. Účinok silymarínu dokumentujú Štós publikácií, ktorých referencie zvedavci nájdu napríklad v prehľade Bahmani2015smb . Okrem toho sa dajú veľké, lopuchovité listy pestreca po ostrihaní pichľavých okrajov čepele jesť ako chutná šalátová zelenina, ktorú pacientom s pečeňovými problémami zalievame zálievkou alebo majonézou pripravenú sa zmesi ostropestřecového oleja a panenského olivového oleja v pomere 1: 1.

Ako som už hovoril, bylín s akýmsi nejasným vzťahom k liečbe pečeňových neduhov je v európskom bylinkárstvo veľa: bazalka pravá , benedikt lekársky , borovica prímorská , čajovník čínsky , čakanka obyčajná , černuška siata , čierne ríbezle (plod, list a na pečeň i koreň) , cesnak kuchynský , hadí mor španielsky , horec žltý , borievka obyčajná , lopúch väčší , pýr plazivý , rozrazil lekársky , rebríček obyčajný , repík lekársky , schisandra čínska , púpava lekárska , slamiha piesočný , šalvia lekárska , zemedym lekársky ... Zoznam našich bylín " na pečeň "ďalej zahŕňa pochybné položky ako Pečeňovník trojlaločný a vachta trojlistá , ktoré majú tvarom listov pripomínať pečeň. Názory o relatívnej sile týchto rastlín sa u našich bylinárov rôzni, zhodu možno sumarizovať úslovím "jedzte pestrec a veľa zeleniny". Pestrec je bodliak a keď sme už pri tej zeleniny, tak z ríše bodliakov možno na pečeň odporučiť tiež artičoky , Pupava Biebersteinovu a krasovlas bezbyľový (koreň aj mladý úbor, ktorý chuťou predbehne artičok). K bodliakom patrí aj už spomínaný benedikt lekársky , ktorý sa s pyré a Smile radí k tým účinnejším hepatoprotektivum našej tradície. Iní zase nedajú dopustiť na puškvorec a vybrané hluchavkovité: jablčník , zbehovec , mäta , medovka a už spomínaná šalvia . Babo raď.

Hepatoprotektívne byliny India a trópov

Keď teda európske vědmy nevedia, čo je na pečeň najlepšie, siahame po múdrosti zabehnutých cudzozemských systémov, ku ktorým patrí indická Ajurvéda. Kdeže sme to v predchádzajúcom odseku skončili? Aha, u hluchavkovitých. Tak v Ajurvede za túto čeľaď hneď máme bazalku posvätnú (Tulsa), ktorá síce nie je len na pečeň, ale zato pripomína taliansku bazalku pravú , taktiež zázračnú. Obe pomáhajú. Ovšem najdôležitejšie pečeňové bylinou Ajurvédy je (vedľa Měkyna známejšiemu z TČM) himalájska rastlina hořkobýl Kuťka (nesprávne "himalajský horec"). Ten však nezohnal ani bylinkár Stanislav Sehnálek, ktorý o ňom informuje ( pdf ), Keďže vo voľnej prírode tento hluchavkovitý zázrak zberači takmer vyhubili.

A sme opäť tam, kde sme boli. Aj v Indii a trópoch majú rastlín "na pečeň" požehnane, že raz nevedia, ktorú si vybrať. K doteraz spomínaným prehľad Kumar2012rhh pridáva: fenikel obyčajný , figovník smokvoň , rumanček pravý , riasa hroznovice pľuzgiermi , kasie všeobecná , kasie Roxburghiova , kropenáč himalajský , kumbovník všeobecný , kurkumovník dlhý , láhevník šupinatý , ľuľok čierny , mangostana lahodná , Měkyna metlinatá , neshodice biela , oslizák ľúbezný , senovka grécka , polardie michoakánska , rojok farbiarsky , žerucha siata , slivouch madagaskarský , fylant lekárska , šarlatka veľká , trubkovec tyčinkové , vedélie mesiačiková , zederachu indický , zemedym indický a dokonca aj jedovatý dávivec čierny . Prehľad Ilyas2016rhi pridáva: bavlník bylinný , boldovník vonný , borovica prímorská , cist vavřínolistý , chochlačkovec skalné , gardénie jazmínovitá , ibištek sudánsky , ginko dvojlaločné , budleje lekárska , Lare trojzubá , mangovník indický , morená srdcovitá , paheřmánek lepkavý , schizandra čínska , fylant horká , magnólia ľaliokvetá lekársky a vlákien srdcovitá . Čo teda vybrať? Je jasné, že nemožno len tak nazdařbůh vyberať tropické porasty z nejakých možná zoznamov. Preto na prednáškach lekárskej botaniky pěstíme cit pre byliny, rody i celej čeľade. Človeku s citom hneď padne do oka trubkovec tyčinkové, ktorý mu zase pripomenie ďalší tropický zázrak z rovnakej čeľade, pačuli všeobecnú , ktorej protizápalové účinky svedčí aj pečeni. Obe zázračné hluchavkovité si naštuduje a už jede. Naopak, aj bylinkár blb ľahko pochopí, že jedovatý dávivec čierny z prýštcovitých asi nebude adaptogén ani čajoviny, leda tak lacná farmaceutická surovina (normálne sa z neho robí biodiesel). Po počiatočné ostražitosti okolo príbuzné smutne však ten istý bylinkár zajasá a fylant horkú, kyslú aj lekársku pacientom veselo odporučí. Zo smutne kyslé a lekárske je výborné liečivé ovocie, zatiaľ čo zo smutne horkej sa užíva skôr vňať a list formou náleve, 2-4g denne pokojne aj u vírusovej hepatitídy. Ale fylant je len jedna z mnohých superbylin a ja zase nie som ničí ošetrujúci lekár. Každý si musí svoje zoznamy bylín ohmatať sám. Preto vždy kladiem dôraz na praktickú dostupnosť, ktorá práve u smutní nie je bohvieaká - k r. 2018 bolo u nás zohnať len sušenú fylant niruri .

Hepatoprotektívne byliny TČM

A konečne ste sa dostali sekcie s jasnými, nespekulativními inštrukciami. Trpezlivým čitateľom blahoželám. Najväčší poriadok v hepatoprotektívnych bylinách má totiž práve TČM, ktorá svoje poznatky knižne zachytáva už 2000 rokov. (Tým nechcem povedať, že Ajurvéda zaostáva, ale to viete, India.) TČM u je pečeňových problémov príťažlivá tým, že drží jednotnú terapeutickú líniu. Inými slovami, u čínskych bylinárov panuje zhoda v tom, čo vám na hepatitídu či iné pečeňové problémy přdepíšou. Podľa prehľadu Lam2016hec v tejto indikácii nedajú dopustiť na:

Ak ste bylinkár (alebo bylín znalý diplomovaný lekár), môžete tieto rastliny bez ceremónií a veľkého strachu z interakcií nasadiť, hmouře obe oči nad zákazovým a príkazovými značkami (to viete, kapitalizmus). Plus ešte niečo: kurkumovník sa má užívať s korením (oboje ako súčasť jedálnička), hoci piperín uľahčuje vstrebávanie kurkumínu z kurkumy ( Berginc2012pbo ). Len dbajte, aby pacient neužíval sladké drievko trvalo (nie je adaptogén) a nezjedol viac ako pol kila koptisu na posedenie. (Pre čitateľa bez zmyslu pre humor: ide o žartovnú narážku na horkosť koptisu.) Kurkuma, ženšen a kustovnicu možno pokojne použiť v megadávkach, ktoré doplníme cicimku datľovými (ďalšie drobné ovocie, na ktoré TČM nedá dopustiť). Keď k tomu pridáte štedrú dennú dávku ostropestřecového oleja a jedálniček doplníte už spomínanú hepatoprotektívne zeleninou ( artičok , čakanka , púpava , lopúch , hadí mord , listy pestreca a mladé úbory púpavy ), tak máte istotu, že čo do fytoterapie ste splnili svojmu. Ak sa chcete TČM inšpirovať ešte viac, skúste (podľa Liu1994ech ) rozchodnica , ktorej salidrosidov chráni zapálená pečeň ( Yang2016sao ) a zvážte zemežlč okolíkatou a jerlín žltkastý . (Dávkovanie ani ďalšie detaily neviem, nie som nadprirodzená bytosť.) A úplne nejstandardnější inšpiráciou sú dve štandardné zmesi bylín, ktoré (opäť podľa Lam2016hec ) na pečeň TČM predpisuje:

  1. Siao-ča-hu-tang (小柴胡汤, menšie prorostlíkový lektvar)
  2. ši-kuan-ta-bu-tang (十全大補湯, generálny posilňujúce lektvar)

Bližšie informácie získate kliknutím. Tieto zmesi sú bežne ku kúpe, ale ich prípravu zvládne aj šikovný lekárnik.

Hepatoprotektívne účinky Měkyna latnatého a ženšenu

Měkyna metlinatá a ženšen sú dobre preskúmané hepatoprotektívne rastliny, ktoré stoja za bližšie pozornosť. Vňať Měkyna latnatého (andrographis herba) sa široko využíva pri pečeňových a dýchacích ťažkostiach v TČM ( Lam2016hec ) aj v Indii ( Akbar2011apr ), odkiaľ Měkyna pochádza. So svojím vysokým obsahom účinných glykozidov, flavonoidov (> 20) a diterpenoidních laktónov (> 20) je Měkyna prinajmenšom tak účinný, ako pestrec ( Kapil1993aem ).

Pokiaľ ide o ženšen, TČM na pečeň odporúča všetky tri svoje druhy: ženšen pravý , ženšen notoginseng aj ženšen japonský ( Lam2016hec ), ako dokumentuje Ng2006pas , Yoshikawa2003snd , Liu1994ech a ďalšie. Nemenej účinný je ženšen americký ( Xu2017sgl ) a ženšen vietnamský , ktorého majoritný Panaxosid majonosid R2 je preukázateľne hepatoprotektívne ( Tran2002hem ). Ochranu pečene pred oxidačným poškodením pri fyzickej záťaži dokumentuje Voces1999eas u patentného extraktu ženšenu G115 . Schopnosť ženšenu chrániť pečeň pred jedmi dokumentuje Martinez1984pea a Bak2012ahe u CCl 4, Zhu2015gac u cyklofosfamidu, Kim2011pek u aflatoxínu, Igami2015hef u paracetamolu a Fu2013peg pri pokusné obštrukčnej žltačke. Z konkrétnych panaxosidů vyniká Rb 1 , zlúčenina K ( Lee2005heg ), Rg 3 a Rh 2 ( Lee2005he2 ). Tepelnou úpravou na červený ženšen sa hepatoprotektívne účinok neznižuje ( Yokozawa2007tph ). Účinnosť ženšenu proti cirhóze ( Lo2011gri ) sa vysvetľuje tiež pôsobením ginsenozidu Rb 1 na remodeláciu fibrotických pečene ( Tark2015egr ).

hepatoprotektívne huby

Na tomto mieste musím čestne priznať, že či majú európski bylinkári zmätok v hepatoprotektívnych rastlinách, tak o hepatoprotektívnych hubách nevedia zhola nič. (Leda žeby vám odporučili pstřeň dubový, ktorý podľa náuky o signature pripomína pečeň.) O mnoho lepšie si nevedu ani ja. Ríša húb musí nutne obsahovať rovnako bohatú pokladnicu liečivých látok ako ríše rastlín, avšak my ich zatiaľ nepoznáme. Preto ako jeden príklad za všetky dávam len ten osvedčený hubový adaptogén - lesklokôrovka lesklú . Jej ochranný účinok bol potvrdený pri otrave CCl 4 ( Sudheesh2012glp ), benzpyrenu ( Lakshmi2006aam ), etanolom ( Jang2014heg ), u ťažkých kovov ( Jin2013peg ) a pri poškodení pečene radiáciou a cytostatikami ( Wang2006aae ). Účinok proti cirhóze dokumentuje štúdie Kwon2011aaf . Širší prehľad o hepatoprotektívnych hubách mimo lesklokôrovka lesklú bohužiaľ chýba. Pornatka kokosová je už súčasťou vyššie spomínaného generálneho posilňujúceho lektvaru (TČM) a trúdnikovec gáfrovú z ekologických dôvodov zmieňovať nechcem.

Ako jesť hepatoprotektívne plodiny

Naivnému pozorovateľovi by sa zdalo, že jedenie je činnosť nevyžadujúca poučovanie. Keď sa povie "užívajte cesnak", tak každý vie, že cesnak kuchynský možno jesť varený, pečený, vyprážaný, alebo radšej surový, napríklad vo forme pasty ako na langoše, či ako pretlak zjemnený sladkou smotanou. Že sa ho nedá prejesť. A že až keď niekto nechce, aby voňal topinkama, užije tento prvotriedny adaptogén vo forme kapsúl "cesnak". Tieto vedomosti ale u snobských bylín nemáme. Veď nevieme jesť ani zázvor . Staršie ročníky si ho spájajú len so zázvorovým pečivom a nevedia, že tento prvotriedny adaptogén je nevyhnutnosťou k mäsu, napríklad k údenému tofu, polievke z rýb a mušlí, varenému mozočku, či lahôdkovým bravčovým pečeni krájaným na tenké plátky s hustou sójovou omáčkou. (Leto, vráť sa späť!) Hotové zázvor sa strúha na nitky, ktoré v jedle lepšie chutia. U nás sa nikto nemusí pýtať, ako je to u cesnaku s vňaťou - každý vie, že u cesnaku kuchynského je vňať nedôležitá, kým u cesnaku medvedieho a cesnaku pažítky veľmi dôležitý. A že Allium cepa nie je (ako by rodové meno naznačovalo) druh cesnaku, ale kulinársky úplne odlišná úplne obyčajný cibuľa kuchynská , ktorá u pečeňových problémov poslúži jemne nasekaná v zmesi s kyslou smotanou, ak to dovolí ošetrujúci lekár. Ale u snobských a tropických plodín nevieme, kadiaľ kam. Preto sa pozrime aj na praktickú stránku ich konzumácie.

Snobská hepatoprotektívne zelenina

Hepatoprotektívne zeleninu ( artičok , čakanka , púpava , lopúch , hadí mord , pestrec, púpava , všetky druhy úplne zázračné) pripravujeme tak, aby sme zachovali maximum čerstvosti. Ako, to vám vysvetlí kuchári ( Žena.cz , vaření.cz , hľadaj Šmudla ). Zapamätajte si 3 výroky:

  1. zeleninu vkladáme do vriacej vody
  2. najšetrnejšie je varenie v pare
  3. ešte šetrnejšie je nevariť vôbec

Ďalej snobská slová blanšírovanie a tlakový hrniec. Soľ pri blanšírovanie aj zvýšený tlak v tlakovom hrnci slúžia rovnakému účelu: zvýšiť bod varu. Na zelenine sa tak rýchlejšie vytvorí koagulované kôrka, ktorá zabraňuje vylúhovanie. Preto tiež varíme krátko. Artičoky sa musia vedieť lúpať . Pupava sa musí pestovať , skvele chutí aj surová. Smotánka ku konzumácii sa musí tiež pestovať, vonkajšia je všetka znečistená a pre pacientov nevhodné. Srdiečka smotánky sú ešte o niečo zdravšie ako pestovaná srdiečka čakanky, ktorá sa dá kúpiť. Naproti tomu žiaduce čerstvý koreň čakanky, smotánky a skoro ani lopúcha kúpiť nemožno. Možno kopať alebo je kúpiť sušené v bylinkárstvo. Nerobte z nich čaj, ale použite ich ako sušenú polievkovú zeleninu navyše k obvyklým zeleninám (petržlen, zeler, nespomínam je pre srandu). Z lopúcha chutia pry aj mladá srdiečka, čo som zatiaľ neskúšal. Hadí Mord možno pestovať a už opäť aj kúpiť, umytý koreň len ľahko povaríme v acidofilné a osolenej vode, pokojne aj v šupke. Ako vynikajúci a vzhľadovo príťažlivý šalát poslúži čerstvé listy silyba, z ktorých nůžkama ostriháme pichľavý okraj čepele. A ak si snobstva neviete predstaviť bez špargle lekárskeho , tak chorému okrem blanšírovaného špargle doprajte aj brokolicu, ružičkový kel, rukolu, alfalfa (lucernovej klíčky), a keď sme už pri tých klíčkov (veľmi snobských), tak viete, že klíčky z červenej kapusty sú oveľa, oveľa, oveľa zdravšie ako vyrastené biela kapusta? Rovnako zdravé sú Řeřichová klíčky. Kapustovým a řeřichovým kľučkuje sa však pre chuť nesmieme vyhýbať, pretože obsahujú liečivé živiny, ktoré inde len tak nenájdeme. Možno z nich pripraviť chutný mixovaný nápoj s pridaním štipky hepatoprotektívneho ovocia či iných zjemňujúcich prísad (napr. Pistácií). Chutné a zdravé sú tiež klíčky šošovky, cíceru, sóji a mungo fazule, mojím osobným favoritom sú však klíčky slnečnicové. Dobrú chuť a zlomte pečeň.

Snobský hepatoprotektívne olej

Ostropestřecový olej nie je tak drahý, takže si nemusíte kúpiť ten najlacnejší na trhu. Zmiešajte kvalitné, panenský olej z pestreca mariánskeho s rovnakým, alebo o niečo väčším množstvom panenského olivového oleja, pretože kyselina oleanolová, polyfenoly a ďalšie látky olivového oleja tiež chráni pečeň ( Liu1994ech , Valenzuela2017cmh , Hernandez2017sda ). Zmes používajte hlavne v studenej kuchyni do zálievok, majonéz a podobne, aby bola priemerná denná dávka zmesi tak asi 50ml. A ak si snobizmus neviete predstaviť bez kaviáru, potraviny s rekordným obsahom ω-3 nenasýtené kyseliny dokosahexaenovej (DHA), tak k uvedenej zmesi olejov primiešajte ešte jeden diel snobského sezamového oleja, ktorý je až z 85% polynenasýtené (pozri PUFA ). Svoju dávku rybieho tuku však ľahko získate aj z tučnejšie morské ryby, či sústa treščej pečene vo vlastnom oleji s čerstvou cibuľkou, v najhoršom potom z kapsúl "rybí tuk".

Snobské hepatoprotektívne ovocie

Vyššie uvedené zoznamy hepatoprotektíva obsahujú nemálo ovocie. Účinok týchto položiek je špecifický aj nešpecifický, veľmi vhodný vtedy, ak chcete pacientovi dopriať zvláštnu lásky. Komentujú po rade. Figy poznáme asi všetci, účinné sú listy, takže jeme čerstvé plody. Zrelý láhevník (čerimoja) nie je dostať, kupovať ho v prášku nemá zmysel. Z mangostany je účinné oplodie, takže budeme jesť lahodný plod a trpké oplodia hodíme sliepkam. (Za láhevníkem aj mangostany sa lieta do Hongkongu.) Dobrá je aj hepatoprotektívne moruše čierna a zrelé plody baklažánu čierneho , zvlášť k výzdobe pudingov. Skvelý oslizák som nechutil, ale rojok som zato trhal vlastnoručne a hneď vám vysvetlím, čo ste zač. Toto za surova prakticky nejedlé ovocie z polynézských ostrovov si za čerstva neželáte jesť. Toto hladné, núdzové, aj v zrelom stave ako kameň tvrdé, nesladké, pálivo chutnajúce ovocie plné zašpicatených semien však možno s určitými peripetiami (citlivé čitateľa ušetrím nechutných detailov) spracovať na mimoriadne chutnú šťavu, ktorá je v predaji aj u nás . O smutní som už hovoril, plody smutne kyslé a smutne lekárskej by boli vítané, ale rovnako ako slivouch (chuťou vzdialene pripomínajúce slivky), opäť nemáme. Šarlatka veľká (šarlátová uhorka ) je účinná, takže opäť nemáme. U nás zatiaľ zoženiete (u Vietnamcov v SAPE) len čerstvú horkú uhorku, momordika čínsku , ktorej zázračný účinok (na pečeň i všeobecne) dokumentuje prehľad Jia2017ram . Sušená momordika je bežne k dostaniu , extrakt zo šarlatky len zo zahraničia pod názvom ivy gourd (pozor, brečtan sa anglicky povie tiež brečtan). Zvláštne je ibištek sudánsky , ktorého kyslé, mäsité kvety sa jedia ako ovocie a sušené sú k mání . Z ginka sa liečebni užívajú hlavne listy, avšak samica (k videniu napríklad v botanickej záhrade v Benátskej ulici v Prahe) nesie aj mierne jedlé plody, vôňou pripomínajúce prezreté noni, avšak s chutnými jadierkami vnútri (možno objednať zo zahraničia ). Jej sa len 5-6 kusov denne, varené alebo mierne opečené, zásadne nie surové. A konečne, mango poznáme všetci. Len podotknem, že drobnejšie divoké mango je podľa plevelového pravidlá účinnejšie.

konzumácia LESKLOKORKA

Leskokôrka lesklá je snobská hepatoprotektívne huba par excellence, a to nielen cenou, ale aj výsadným postavením v čínskej medicíne. Túto hubu naše knižky vedú ako nejedlá, pretože je príliš tuhá. Málo sa ale vie, že ju nie je nutné konzumovať len formou kapsúl, ale že jej možno vo forme hubového prášku doplniť masové bujóny, v ktorých prítomný tuk zmierni horkú chuť jej liečivých triterpenoidov. Leskokôrka je rovnako neškodná ako ženšen, ale jej triterpenoidy nevyjdú lacnejšie ako tie ženšenový. Takže ak si snobský lesklokorkový prášok môžete dovoliť, skúste ho vášmu pacientovi servírovať ako súčasť slepačí či hovädzie polievky. Konzumácia v tejto forme je úplne iným zážitkom, než užívanie lesklokorkových kapslí.

skeptický záver

Práve popularizačnú článok o hepatoprotektíva považujem za správne miesto, kde povedať, že kategória hepatoprotektíva je vlastne veľmi zastaraná. Patriaci do stredoveku, do éry Cholagogá, Choleretiká a amar. Lektvar na pečeň, to je veru nadmieru slabá farmakologická špecifikácie. Veď čo je to pečeň? Vlastne skoro nič. Samotný makroskopický orgán, keď tie skutočne dôležité procesy sa odohrávajú vo svete molekúl. Iste, pečeň sú dôležité pre chirurgov, keď máte potrebné priestrel pečene, cirhózu pečene, ruptúru pečene, resekcii pečene ... Tiež pre ekológov, keď máte pečeňové motolicu alebo pečeňové hrča. Ale molekulárnej biológ, ktorý jediný vie vidieť liečivosť bylín, nevidí už pečeň, ale membránové proteíny, prenášače, iónové kanály, signálne kaskády a génové siete. Teda organely a biochemické dráhy, ktoré sú všade, nielen v hepatocytoch. Vidí, ako makrofágy odklízejí opotrebovanú tkanivo. Ako sa kmeňové bunky množia a učí za mladé hepatocyty. Ako fibroblasty stavia nové trámce. Ako do nich vrastajú kapiláry, lymfatické cievy a žlčovody. A tu príde nejaký bylinkár a začne mlieť niečo o stomachikách, bez toho aby vedel čo je to peroxizóm a cytochróm. Alebo ste už snáď počuli nejakého šarlatána hovoriť o peroxizomachikách a glukuretikách ( "kvapky na glukuronidáciu")? Proste bylinkárskej terminológie väzí beznádejne v dobách temného feudalizmu a preto môže byť článok o hepatoprotektíva z biomedicínskeho hľadiska len zlý. Ani sa už vôbec neopováži pokračovať vo výpočte ďalších prírodných prostriedkov na pečeň, medzi ktoré by patrili punarnava rozložitá , Podslnečník indický , akant cesmínolistý , pupočník ázijský , kumkvat japonský , stromovice Arame , mangostana horká , Rohatec oválny , hroznovice vretien , dužistopka sladká , lotos indický , karapinča Königová , lekno Hvězdova , pivonka čínska (súčasť už zmieňovaného generálneho posilňujúceho elixíru ), Besednice indická , můrovec vznešený , olověnec cejlónsky , Pueraria laločnatá , sumach Koželužská , vilnokvět sieťkovaný , ještěrořep čínsky , šalvia červenokořenná , všeliek šišiak bajkalský , koželusk purpurový , chebule srdcovitá , řemdihák trpký , Superovoce čučoriedky , všeliek vinič hroznorodý (bez alkoholu!) a morské plody.

| 30.1.2018