Vážený návštevník, toto je strojovo preložený článok. Vo svojom pôvodnom znení (česky) je plne zrozumiteľný a je podložený nezávislou vedeckou literatúrou. Strojový preklad však má ďaleko k dokonalosti a jeho čítanie vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a fantázie.

Drobečková navigace

Rastlinné proteázy

Rastlinné proteázy (papain, bromelain atď.) Sa už dlhú dobu využívali k zlepšeniu trávenia (spomeňme si napríklad na Pancreolan Spofa® keď ešte existovala SPOFA). V Juhovýchodnej Ázii sa šalát zo zelenej papáje obsahujúcej proteázu papaín používa pri príprave hlavne mäsitých pokrmov, ktoré čiastočne hydrolyzuje a tak zlepšuje ich chuť i stráviteľnosť.

Väčšie otázniky sú okolo hypotetické vnútorné účinnosti týchto proteázy. Existujú vedecké prehľady ako Lorkowski2012gab , ktoré pripisujú papaínu, bromelainu a rastlinným proteázám všeobecne schopnosť sa prestrihať tesnými spojmi črevného epitelu do medzibunkového priestoru. Len pre informáciu: Tesné spoje črevného epitelu sú ako zips, ktorým sú k sebe epitelové bunky čreva prišité. Tesný spoj slúži práve na to, aby sa žiadne cudzie organizmy ani bielkoviny z čreva (kde je cudzích bielkovín vždy veľa) nemohli dostať dovnútra tela. Zistenie, že papaín a bromelain sa týmto zipsom vedia prestrihať dovnútra ma trochu prekvapilo, ale potvrdzuje ho monografia o bromelainu 2010bmo , ktorá ďalej cituje experimentálne práce White1988bob , Castell1997iau a ďalšie. Ak by sa papaín a bromelain do krvi tesnými spojmi dostal, bol by nevítaný, ale medzi plazmatickými bielkovinami by si iste našiel dosť miest na proteolytické pôsobenie. Injekcia proteolytických enzýmov do krvi je vôbec veľmi efektívny spôsob ako docieliť veľkých fyziologických účinkov len veľmi malou dávkou účinnej látky (proteolytického enzýmu). Túto stratégiu preto používajú jedovaté živočíchy (hady, pavúky ...), ktorých jedy - aby boli aj v malých dávkach vysoko účinné - obsahujú proteázy, fosfolipázy a ďalšie enzýmy. Cudzie proteázy sú pre telo hrozbou a v krvi proti nim máme vrodenú obranu - špecializovanú antiproteáz zvanú α 2 -makroglobulin. α 2 -makroglobulin je veľká, zlá bielkovina , ktorá keď sa jej nejaká proteáza snaží rozštiepiť, tak sa strašne nazlobí a milú proteázu stiahne do pekla vo svojom objatí. Táto bielkovina je podstatou našej odolnosti voči jedu zmije a iných hadov. Pri opakovanom objavení cudzích proteázy sa navyše v krvi objavia špecifické protilátky, ktoré inaktiváciu daných proteázy ešte zrýchli.

Rastlinné proteázy môžeme konzumovať buď vo forme patentných preparátov typu Wobenzym, alebo celkom ľahko aj bez lekárskeho predpisu. K demonštrácii uvedeného dávam k dobru recept na thajský šalát zo zelenej papáje .

| 2.8.2012