Vážený návštevník, toto je strojovo preložený článok. Vo svojom pôvodnom znení (česky) je plne zrozumiteľný a je podložený nezávislou vedeckou literatúrou. Strojový preklad však má ďaleko k dokonalosti a jeho čítanie vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a fantázie.

Drobečková navigace

Použitie zvyškov ženšenu po vyluhovania na tinktúru

Dobrý deň, pri príprave tinktúry píšete, že plátky napučia a majú v sebe ešte tinktúru, to znamená, že plátky po dokončení lúhovania mám vyhodiť? Dík za odpoveď. Alda

Toto je problém, ktorý pri priamej metóde extrakcie nemožno úplne vyriešiť. Problém tinktúry nasiaknuté vo vylúhovaných výliskoch by teoreticky šiel riešiť vylisovaním výliskov alebo použitím Soxhletovu extraktora . Aj tak je ale škoda pokrutiny vyhadzovať, pretože obsahujú ešte niektoré nerozpustné proteoglykánmi , účinné treba proti chrípke a nachladnutiu , ktoré sa uvoľní ešte len vplyvom tráviacich enzýmov po zjedení ženšenu .

Výlisky je možné úplne zužitkovať pridaním do jedál (napr. Polievok). Pokiaľ Vám ale nechutia, nedopustíte zas tak veľkého veľkého plytvania keď je predsa len vyhodíte. Prevažná väčšina účinných látok (hlavne panaxosidů ) prechádza do tinktúry. Recept máme vyskúšaný - pollitrovej fľaše extraktu (teda žešenové pálenky), ktorý sme pokusne pripravili zo 60% konzumného liehu (zriedené na 30% alk.) Majú medzi našimi známymi výbornú odozvu s výrazným previsom dopytu.

Oficiálne výhodou tinktúry je to, že ráno alebo v priebehu dňa nemusíte čakať než sa uvarí ženšenový čaj . Ako ma informoval Prof. MUDr. Ján Slezák , s ktorým som sa nedávno stretol v priebehu jeho návštevy na Taiwane, malé množstvo alkoholu zdravie neškodí, ale naopak, prospieva svojím anxiolytickým účinkom a rozšírením ciev. Ženšenový tinktúra ale nájde využitie aj vtedy, keď nás spoločenský prúd záveje hlavičiek konzumácia alkoholu v množstvách väčších ako malých (čo tymto nechcem nijako schvaľovať). Panaxosidy svojim protizápalovým a upokojujúcim účinkom na mikroglie potláčajú opicu a znižujú počet neurónov, ktoré v dôsledku opití odumrú. Najlepší účinok dosiahneme požitím ženšenu ešte pred náustkom, alebo primiešaním ženšenový tinktúry priamo do konzumovaných liehovín. Sám som si to kedysi vyskúšal pri niekoľkodňovom cestovaní Transsibírskou magistrálou plnú občanov bývalého ZSSR neustále ponúkajúcich vodku, prskající a varujúcich pred falošnými hráčmi kariet. Ženšen má neuroprotektívne účinok aj u iných intoxikácií s dráždivým účinkom na mozog (drogy, prchavé látky ...).

-boris-

... je možné k príprave tinktúry použiť aj min.40% alkohol, např.vodku alebo napríklad slivovicu, ktorá má cca 52%, alebo sa musí použiť čistý lieh?

Nie, čistý lieh nie je nutný, ona tá zmes vody a alkoholu je v tomto konkrétnom prípade snáď ešte lepšie ako čistý lieh. b.

Dobrý deň, pri výrobe tinktúry píšete, aby sa ženšen louhoval najmenej 14 dní, aká je teda max. Doba lúhovania, popřípadě.můžu lúhovať do tej doby, kým som tinktúru nezkonzumoval? Mám ženšen naložený v 2,5 dcl. alkoholu dík za odpoveď, Alda

Zdravím Vás, Aldo, som rád že žijete, k Vášmu mailu sa dostávam až teraz po semestri. Krátka odpoveď je tá, že ponechaním výliskov v tinktúre sa v princípe nič nepokazí - veď sa predávajú aj celé korene ženšenu naložené vo fľaši ženšenový vodky. Nie je teda žiadny funkčný problém s tým, ponechať ženšen v louhovací fľaši až do dopití. Ale plátky sa časom môžu vo fľaši trepaním rozomlieť, čo môže niekomu pripadať neestetické.

S pozdravom,
-boris-

| 27.2.2010

Súvisiace články