Vážený návštevník, toto je strojovo preložený článok. Vo svojom pôvodnom znení (česky) je plne zrozumiteľný a je podložený nezávislou vedeckou literatúrou. Strojový preklad však má ďaleko k dokonalosti a jeho čítanie vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a fantázie.

Drobečková navigace

Žuvanie ženšenu (pre teoretikmi)

Žuvanie ženšenu nie je o nič zložitejšie ako cmúľanie cukríka. (Červený ženšen je samozrejme nesladký). V podstate by sa nemalo hovoriť o žuvanie, pretože plátok sa nehryzie, ale hlavne cucá. Nie je to na to si o tejto činnosti čítať, ale ju skúsiť. Na cmúľanie ženšenu nie je nič zvláštneho, každý sa môže sa smelo riadiť intuíciou. Ale pretože - ako vedel už Moliere - sa ľudia radi poučujú o jednoduchých veciach, tu je v krátkosti teória použitia červeného ženšenu cucaním:

Čo sa deje pri žuvaní ženšenu

Žuvanie je vecou osobných preferencií, chuti a niekedy aj praktickosti. Napríklad zdravie dbalý vodič môže mať ženšen v zásuvke pri volante. Nemá vždy čas si robiť ženšenový čaj , ale plátkový ženšen má po ruke a na začiatku dlhšie jazdy si jeden alebo viac plátkov vloží do úst. Plátok kvalitného šesťročného ženšenu, ako je napríklad ženšen Kórea Insa , je v prvých minútach sklovito tvrdý, asi ako tvrdé cukroví, ale v ústach jeho povrch čoskoro zmäkne a začnú sa z neho uvoľňovať panaxosidy a iné obsahové látky, zodpovedné za charakteristickú chuť a vôňou ženšenu . Červený ženšen je upravený takým spôsobom, že aj keď je v suchom stave tvrdý a trvanlivý, v navlhčenom stave nemá jeho vláknina súdržnosť a pri cmúľanie sa rozpadá. Tým sa obnaží hlbšie vrstva doteraz nezvlhčeného plátku a proces sa opakuje až do úplnej konzumácia, presne ako cukrík. Cmúľanie spoločne s enzýmom ptyalín obsiahnutým v slinách spôsobí, že ženšenový plátok, ktorého extrakcia by pri teplote 37 ° C v pokoji trvala mnoho hodín, je skonzumované v priebehu asi 15 minút. To je zhruba aj doba, kedy začnú pomaly nastupovať jeho prvé krátkodobé účinky v podobe zlepšenia bdelosti a mentálnej aktivity. Ženšen sa teda nežuje zubami ako žuvačka, vycucaní plátok sa nevyplivuje. To by bola aj škoda, pretože vo vláknine ženšenu sú zachytené špecifické proteoglykánmi ( "polysacharidy") , s ktorých extrakciou si poradí až proteázy v žalúdku.

| 30.1.2013