Vážený návštevník, toto je strojovo preložený článok. Vo svojom pôvodnom znení (česky) je plne zrozumiteľný a je podložený nezávislou vedeckou literatúrou. Strojový preklad však má ďaleko k dokonalosti a jeho čítanie vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a fantázie.

Drobečková navigace

Otázky čitateľov na neurasténiu / depresiou

Keď som si prechádzal Vašu stránku, napadlo ma niekoľko ďalších otázok. Ak by ste nemal čas alebo chuť odpovedať, myslím že by som to chápal. Tak či by som mohol k tým otázkam:

  1. Je rozumné si dennú dávku plátkov ženšenu rozdeliť na polovicu? Teda povedzme že by to bola dávka dvoch plátkov na deň a že by som ju užíval nasledovne, 1 plátok v čaji ráno (s tým že sa po vyluhovania sníva) a 1 plátok popoludní po návrate z práce. Alebo je efektívnejšie si dať obe ráno naraz?
  2. Čo by ste povedal na plán, že aj v prípade, že nepocítim žiadny účinok ženšenu Liang do 2 týždňov, tak by som ho naďalej užíval v dávke povedzme 2-3 plátkov denne po dobu 3 mesiacov a s následnou pauzou. Chcel by som to tak urobiť z toho dôvodu, že či som správne pochopil, tak týmto užívaním by sa mala hladina ginsenoidov v tele postupne zvyšovať a pôsobiť stále intenzívnejšie, až kým by sa nedostavila hladina, na ktorú by moje telo malo zareagovať, ak po 3 mesiacoch vôbec zareaguje. Plus či som správne pochopil, časť účinkov ženšenu sa prejavuje nielen na základe určitej hladiny (a citlivosti na ňu) ginsenoidov v tele, ale až časom, ktorý potrebujú na to, aby urobili "to čo majú".
  3. Momentálne som vo fáze postupného vysádzanie antidepresív, po dohode s mojím lekárom, ich užívanie trvalo cca 1,5 mesiaca, namiesto nich mi odporučil prášky s obsahom piracetamu a tak by ma zaujímalo, či by nemohlo pri vysádzaní antidepresív a užívanie tých druhých práškov dôjsť k niečomu, proste či sa nejedná o kontraindikáciu tých práškov so ženšenom. Celkovo nie som vôbec naklonený riešenie mojich problémov cestou psychofarmák, ale "prírodné" cesta mi pri riešení mojich problémov zatiaľ tiež nepriniesla rukolapný výsledky a tak som to skúsil u psychiatra s prášky, ale ani tadiaľ cesta, ako som sa presvedčil, pre mňa asi nevedie.
  4. Zaujalo ma, že viete o miestach pôsobenia bylinkáriek a tak či je to možné, mal by som seriózne záujem o využitie ich skúseností, a to ako na poli byliniek tak s ohľadom na "prekliatie", (keby som nepochodil so ženšenom). Poprípade, keby ste mi vedel odporučiť niekoho fundovaného na TČM v okoli Bratislavy.
  5. Konečne posledný môj dotaz je trošku z iného súdka, konzumujem ovocno-zeleninové šťavy, ktoré si robím na odšťavovači, ktory má nerezové čepele. Asi viete kam tým mierim - je možné že kontakt štiav a dužiny plodov s kovmi spôsobuje ich znehodnocovaniu? Alebo je to len ďalší bludné informácie? Či to má zmysel, tak sa konkrétne jedná o odšťavovanie mrkvy, kapusty, zeler, červenej repy (cvikla) a bieleho grepu.

Dobrý deň.

Rád dostávam listy od pozorných čitateľov ako Vy, ktorí chápu čo hovorím. Na druhej strane ma veľmi mrzí, keď musím pripustiť, že nemám ako pomôcť. Vy, ak tomu správne rozumiem, trpíte tým, že žijete vo tej spoločnosti, ktorú všetci dobre poznáme. Mal by ste "prejsť na sebaobranu proti našej civilizácii privátnym cynizmom", ako to na seba prezrádza vo svojom komentári k sebeupálení Zdeňka Adamca ( pdf ) ThDr. Zedeněk Kratochvíl, Dr. , Ktorému týmto v tejto veci prenechávam slovo.

K depresii samotnej a ďalším otázkam:

  1. Delenie dávky na polovicu neovplyvní účinok. Užitím naraz ušetríte čas, rozdelením na dve dávky si užijete chuť ženšenu dvakrát.
  2. Pokiaľ ide o farmakokinetiku, obsahové látky ženšenu dosiahnu rovnovážnej koncentrácie v priebehu 3-4 dní, nie mesiacov. Nejde teda o vyložene kumulatívne látku typu olovo alebo warfarín. Dlhšie užívanie je vhodné preto, že ženšen ovplyvňuje dlhodobé fyziologické procesy . Inak je ale Váš plán užívania správny, aj preto, že ...
  3. ... ženšen snáď do istej miery uľahčuje odvykanie od návykových látok . Váš lekár urobil dobre, že Vám antidepresíva po relatívne krátkej dobe zatrhol. Syntetická psychofarmaká sú v priemere dosť nebezpečná, ale piracetam patrí k tým, ktoré majú veľmi dobrú povesť. Od piracetamu Vás nebudem zrádzať, Aj ja by som ho niekedy chcel skúsiť.
  4. S hľadaním TČM lekára nepomôžem, je ale prakticky isté, že v Bratislave minimálne jeden je. Pokiaľ ide o ľudové liečiteľstvo, tak to sa nájde všade, pretože je po ňom dopyt, ale v niektorých oblastiach má proste väčší zázemie. Napríklad Česi inklinujú k botanike oveľa viac než Slováci. (Moravu zámerne vynechávam, pretože tá je najdôležitejšia a zasahuje ako SR, tak čiastočne i SR.) V Európe sa s Čechmi čo do botaniky môžu merať snáď len Holanďania. Kým akademická botanika kvitne na univerzitách, tradičné bylinkárstvo je z nejakého dôvodu najsilnejší v pásme Bielych Karpát, od Myjavy až po Kysuce. V tejto oblasti je určitá úroveň znalosti liečiteľstvo v populácii bežná, ale nie každá má rovnaký talent, vedomosti a spätosť s tradíciou. Žiadne zoznamy neexistujú (resp. Nájdete tam tie menej nadané). Tá moja konkrétna zmienka v tej odpovedi, o ktorej hovoríte , je len taká výnimka potvrdzujúca pravidlo. Možno sa zvedieť, alebo sa môžete skúsiť opatrne opýtať na fare, staršie farári ich budú poznať. Na rozdiel od TČM táto tradícia nie je tak kanonizovaný, ale jej bohatstvo bolo porovnateľné, robila sa tam napríklad aj moxibuscie ( pdf ), Ktorú dnes mylne máme za typicky čínsku. Okrem bylín sa pracuje hlavne s vodou a voskom. Bolo by lákavé teoretizovať o vode alebo vosku s jeho pomaly sa překlápějícími protónovými spiny ako štruktúrnych pamäťových médiách, ale to by sa na mňa už vrhol spolok Sizyfos a to nemám potrebné. Okrem miesta, ktoré som spomenul, môžete ďalej skúsiť vykričanú Turzovka, tam som si ale istý len tými pramene, nie recentné liečiteľskú praxou.
  5. Kvalitný nerez nevadí ( Accominotti1998ccn ), to už sa ma niekto kedysi pýtal. Množstvo kovových iónov, ktoré sa do jedla uvoľňujú z potravinárskej nereze je len nepatrným zlomkom množstva kovov, ktoré potraviny všeobecne obsahujú. Čo vadí, je "nerez" nekvalitné, ktorá uvoľní do šťavy napríklad hrdza - rozpustené ióny železa. Tie budú pendlovať medzi oxidačnými stupňami Fe 2+ a Fe 3+ tak dlho, než prítomným kyslíkom nevyoxidují vitamín C a všetko ďalšie, čo sa im nechá. To nemusí znamenať úplné znehodnotenie šťavy, ale ovplyvní to chuť a je dôvodom známeho odporúčanie o kovoch a šťavách. Ešte raz, kvalitné potravinárske nereze sa to viac-menej netýka.

| 13.2.2013

Súvisiace články