Vážený návštevník, toto je strojovo preložený článok. Vo svojom pôvodnom znení (česky) je plne zrozumiteľný a je podložený nezávislou vedeckou literatúrou. Strojový preklad však má ďaleko k dokonalosti a jeho čítanie vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a fantázie.

Drobečková navigace

Sladkého drievka čínska (Glycyrrhiza uralensis Fisch. Ex DC.)

Sladké drievko čínska je príbuzná našej sladkého drievka (G. glabra) patriaci do zázračnej čeľade bôbovitých (Fabaceae). Sladké drievko má však oproti typickým predstaviteľom tejto čeľade navyše niektoré vlastnosti, ktoré ju predurčujú na použitie v bylinkárstvo. Je to v prvom rade obsah glycyrrhizinu, nekalorického sladidlá (50x sladšie než sacharóza), ktoré zo sladkého drievka robí vítaný chuťový doplnok bylinných čajov. Sladké drievko však zďaleka nie je iba sladidlom. Tu sa sústreďujem na sladké drievko čínsku používanú v TČM, ale predpokladám, že naše sladké drievko bude mať podobné, ak nie lepšie účinky.

Sladké drievko čínska má antidepresívny účinok. Liquiritin a ďalšie flavonoidy zo sladkého drievka čínskej mali antidepresívny a neuroprotektívne účinok u potkanov ( Zhao2008ael , Fan2012aaf ). Spolu s cicimku datľovými je sladkého drievka čínska súčasťou TČM zmesi kan mai tá cao účinné proti depresii ( Jun2014hmg ). Je to tradičný prostriedok s ochranným účinkom na pečeň ( Lam2016hec ).

Ospravedlňujeme sa, ale tento článok nie je zatiaľ dokončený. Súčasná, rozpracovaná verzia nevyjadruje jeho konečnú podobu.

Súvisiace články