Vážený návštevník, toto je strojovo preložený článok. Vo svojom pôvodnom znení (česky) je plne zrozumiteľný a je podložený nezávislou vedeckou literatúrou. Strojový preklad však má ďaleko k dokonalosti a jeho čítanie vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a fantázie.

Drobečková navigace

Sladkého drievka čínska (Glycyrrhiza uralensis)

Sladké drievko (Glycyrrhiza glabra)
Sladké drievko (Glycyrrhiza glabra)

Sladkého drievka čínska (Glycyrrhiza uralensis Fisch. Ex DC.) Je príbuzná našej sladkého drievka (G. glabra) a má aj podobné účinky. Je typickým predstaviteľom tých rastlín, ktoré napriek ich popularite nemožno označiť za adaptogény. Alebo presnejšie, na sladké drievko možno hľadieť ako na adaptogén, bude to ale adaptogén nedokonalý.

Aký je rozdiel medzi dokonalými a nedokonalými adaptogény? Dobré adaptogény (napríklad ženšen ) nepôsobí jednostranne . Napríklad pokiaľ ide o stres merateľný hladinou hormónu kortizolu v krvi, tak ženšen túto hladinu zvyšuje, ak je znížená, a znižuje, ak je zvýšená. Ženšen sa prispôsobuje potrebám organizmu a preto nemá nežiaduce účinky . Avšak nedokonalý adaptogén, ktorým je sladkého drievka (čínska i hladkoplodá), pôsobí jednostranne. Sladké drievko hladinu kortizolu vie len zvýšiť, a rovnako tak zvyšuje hladinu ďalšieho kortikoidu - aldosterónu. Tento jej účinok sa dobre hodia tam, kde je hladina kortikoidov znížená, alebo je potrebné ju zvýšiť. Kortikoidy pripravujú organizmus na záťaž (vyvolávajú adaptačné reakciu), takže nazývať sladké drievko adaptogénom nie je úplne neoprávnené. Jej jednostranný účinok však zbytočne zvyšuje hladinu kortizolu a aldosterónu aj u zdravých, nezaťažených jedincov, u ktorých môže - podobne ako chronický stres - viesť k zvýšenému krvnému tlaku a ďalším stresovým príznakom. Na sladké drievko je preto lepšie hľadieť ako na liek zvyšujúci hladinu kortikoidov, ktorého správne použitie patrí do rúk lekára alebo praktika TČM. Sladké drievko nie je adaptogén, ale liek.

Poznámka: Konzumácia cukroviniek zo sladkého drievka je však bez nebezpečenstva, pretože sladkého drievka je v nich zanedbateľne málo - k ich ochutenie sa používa sladkodrievkovo voňajúce anetol (sladkého drievka gáfor).

Účinné látky sladkého drievka

Účinné látky sladkého drievka sa delia na triterpenoidy (fytosteroidy), flavonoidy, vonné látky a ďalšie. Hlavnou účinnou látkou sladkého drievka je triterpenoidní (steroidné) saponín glycyrrhizin .

Typické sladkého drievka flavonoidy sú a isoliquiritin, k izoflavonoidom patrí isoflavonol, kumatakenin, likoricon a glabrol.

glycyrrhizin
liquiritin
anetol

Ďalšími obsahovými látkami sú chalkóny, kumaríny (umbeliferon, herniarin) a vonné látky, z ktorých najdôležitejšie je aromatický alkohol , zvaný tiež sladkého drievka gáfor. Je zaujímavé, že anetol, ktorý bol prvýkrát opísaný z anízu, dodáva sladkého drievka vôňu a chuť anízu, sladké drievko, badiánu a v neposlednom rade tiež pendrekům, lékořicovým konfitům a ďalším cukrovinkám a nápojom.

účinky sladkého drievka

Hlavná účinná látka sladkého drievka - glycyrrhizin - je dobrým príkladom toho, ako účinné môžu rastlinné saponíny byť. Jedna molekula glycyrrhizinu obsahuje len dva monosacharidy rovnako ako sacharóza, na receptor sladkej chuti však pôsobí 50x silnejšie ako sacharóza vďaka interakcii steroidného aglykón sa zmieneným receptorom. Je to jeden z mála prípadov, kedy si môžeme neurosteroidní pôsobenie rastlinného saponínu priamo "vychutnať". Sladká chuť však nie je tou najpodstatnejšie vlastnosťou glycyrrhizinu. Glycyrrhizin má totiž schopnosť zablokovať enzým, ktorý rozkladá telu vlastné kortikoidy aldosterónový a kortizol. Priaznivci adaptogénov dobre vedia, že kortizol je v podstate stresový hormón, za ktorého objav vďačíme objaviteľovi generalizovaného adaptačného syndrómu Janosz Selyemu . Ale aj štruktúrne podobný aldosterón sa uplatňuje vo vypätých situáciách, kedy zadržiava sodík a tým aj vodu v tele - z tohto dôvodu sú sladkého drievka nápoje populárne napríklad v arabských krajinách v období Ramadánu, kedy musia moslimovia vydržať až do západu slnka bez príjmu tekutín. Flavonoidy sladkého drievka tiež pôsobí na steroidné a mnohé iné receptory, majú napríklad aj protirakovinové účinky . Anetol, čiže sladkovkový gáfor, ktorý sa používa na ochucovanie cukroviniek zo sladkého drievka, je tiež viac než samotná vonná látka - má napríklad antibakteriálne účinky .

Keď k tomu zoznamu pripočítame protizápalové účinky zvýšenej hladiny kortikoidov, ľahko pochopíme tradičné indikácia sladkého drievka na žalúdočné vredy, bolesti brucha, astma, zápaly horných dýchacích ciest a infekcie. Sladké drievko sa používa ako expektorans (prostriedok proti kašľu) a má tiež mierne laxatívne účinky.

Sladké drievko patrí do zázračnej čeľade bôbovitých (Fabaceae) a vďaka tomu má vysoký obsah protirakovinových flavonoidov, z ktorých dobre známy je napríklad genistein. Pre sladké drievko je špecifický glabridin, ktorý sa genisteínu podobá štruktúrou aj účinky.

Sladké drievko čínska má antidepresívny účinok . Liquiritin a ďalšie flavonoidy zo sladkého drievka čínskej mali antidepresívny a neuroprotektívne účinok u potkanov ( Zhao2008ael , Fan2012aaf ). Spolu s cicimku datľovými je sladkého drievka čínska súčasťou TČM zmesi kan mai tá cao účinné proti depresii ( Jun2014hmg ). Je to tradičný prostriedok s ochranným účinkom na pečeň ( Lam2016hec ).

V popularite sladkého drievka nepochybne zohrala úlohu jej sladká chuť a vôňa daná anetol. Dá sa povedať, že rovnako ako u gulášu existuje pravidlo "čím viac cibuľa, tým lepšie", u bylinných likérov z chuťového hľadiska platí, že "čím viac sladkého drievka, tým lepšie". Je ale potrebné dávať pozor, aby nadmiera sladkého drievka nevyvolala nežiaduce účinky, ktoré sú u tejto byliny dobre známe.

Ďalšie účinky: imunita , Alzheimerova choroba , depresia , hepatitída a choroby pečene , problémy pleti a kože , rakovina prsníka

Sladké drievko možno hrubo opísať ako "stresujúce ženšen"

Sladké drievko sa povahou svojich obsahových látok podobá ženšen a aj inak sa blíži kategóriu adaptogénov. Keď sa podrobnejšie pozrieme na hlavné obsahovú látku sladkého drievka - glycyrrhizin - tak jej aglykón sa podozrivo podobá steroidným hormónom nášho tela. To isté platí o ženšen - jeho panaxosidy sú tiež steroidné glykozidy. Steroidné hormóny ľudského tela majú v histórii adaptogénov zvláštny význam, pretože steroidné hormón kortizol vyvoláva tzv. Generalizovaný adaptačné syndróm, z ktorého predpona adapto- pochádza. Generalizovaný adaptačné syndróm nie je nič iné ako honosný názov pre stresovú reakciu. Vďaka svojej steroidné povahe ženšen aj sladkého drievka stresovú reakciu ovplyvňujú. Avšak zatiaľ čo ženšen má schopnosť stres podľa potreby zvyšuje alebo znižuje, sladkého drievka hladinu stresu iba zvyšuje. Pri dlhodobom užívaní má preto sladkého drievka nežiaduce účinky stresu - napríklad zvýšený krvný tlak. Sladké drievko preto možno opísať ako "stresujúce ženšen". Sladké drievko podobným spôsobom zvyšuje aj príbuzný steroidný hormón aldosterón. Zvýšená hladina aldosterónu vedie k zadržiavaniu sodíka a strate draslíka v obličkách (hypokaliémiu). Môžu vznikať opuchy a ďalšie nežiaduce príznaky hypokaliémia.

Sladké drievko nie je adaptogén, ale liek . Pri trvalom požívaní už aj stredne vysokých dávok (3-4g denne) sa dostaví zvýšená hladina kortizolu a aldosterónu. Preto sladkého drievka patrí do rúk lekára alebo skúseného praktika TČM.

Ospravedlňujeme sa, ale tento článok nie je zatiaľ dokončený. Súčasná, rozpracovaná verzia nevyjadruje jeho konečnú podobu.