Vážený návštevník, toto je strojovo preložený článok. Vo svojom pôvodnom znení (česky) je plne zrozumiteľný a je podložený nezávislou vedeckou literatúrou. Strojový preklad však má ďaleko k dokonalosti a jeho čítanie vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a fantázie.

Drobečková navigace

Jedovaté kovy v kuchyni - znižujú kuchynské kovy účinnosť ženšenu?

Dobrý deň,

chcel som sa spýtať či je nejako podstatné v akej nádobe sa ženšen varí. Môže varenie v kovových hrncoch nejako znížiť účinnosť látok obsadených v ženšenu? V čom varí ženšen samotní Taiwanci?

Ďakujem. Lukáš M.

Dobrý deň, Lukášovi!

Rýchla odpoveď na Vašu otázku je:

      1. nie, u ženšenu to nie je príliš podstatné,
      2. nie, nádoby z bežných domácich kovov účinky ženšenu znížiť nemôžu a
      3. Taiwancov pokojne varí ženšen v nerezu a dokonca aj v hliníku.

Dúfam, že som Vás týmto zhrnutím mojej odpovedí nesklamal. Proti kovovému riadu na poplach zatiaľ biť nebudem, pretože v tomto smere ma už pracovne vytížil kofeín , prášky na spanie a prášky od bolesti, ktoré ničia život 30% obyvateľov (pre) civilizovaných krajín. Jedovatosť kovov je ale téma môjmu srdcu milé už od raného detstva, a preto o ňom napíšem niečo viac.

Naozaj nebezpečné kovy sú tie, na ktoré nie sme zvyknutí

Je nutné si uvedomiť, že rôzne kovy sú rôzne nebezpečné. Značný rešpekt treba mať pred ortuťou, olovom, kadmiom, tália, berýliom, v Iraku, Afganistane a na Kyjevskej ďalej pred uránom, v oblasti Fukušimy navyše pred plutóniom av službách KGB tiež pred polóniom. (Bary, bizmutu, ôsmich a ostatným sa ospravedlňujem, no nezavďačí sa človek všetkým.) Na tieto kovy by sme si v jedle, hubách a pochutinách mali dávať naozajstný pozor. (V hubách preto, že sú ich prirodzenými bioakumulátory.) Kuchynský riad sa ale z ťažkých kovov našťastie našťastie nevyrába, s výnimkou olova, ktoré starí Rimania používali nielen na vodovodné trubky, ale aj na kotlíky na zahusťovanie hroznovej šťavy.

Na niektoré (polo) kovy sme zvyknutí trochu viac

Na pomedzí stojí prudko jedovatý arzén - aspirín 19. storočia, ktorý štýrští nosiči (tzv. Jedáci arzénu) požívali pravidelne v štvrť gramových dávkach (asi trojnásobok normálnej smrteľné dávky) - vraj sa im od neho "lepšie dýchalo" pri horských výstupoch ( Przygoda2001aes ) .

A na niektoré kovy sme zvyknutí takmer úplne

Pokiaľ ide o chróm a nikel, hlavné legúry nehrdzavejúcej ocele, tak tie už, spolu s meďou, železom, zinkom atď., Patrí medzi prvky biogénne, pre živé organizmy potrebné. Pri normálnom varení (tj. Pokiaľ nie je v hrnci lúčavka alebo karborundový prášok zrnitosti 400) bude množstvo iónov chrómu, niklu a železa uvoľnených z nerezového riadu do jedla malé v porovnaní s bežným obsahom týchto kovov v jedle ( Accominotti1998ccn ). Z hľadiska obsahu chrómu a železa by preto potravinárska nerez mohla byť dokonca zdraviu prospešná ( Kuligowski1992ssc ). Naproti tomu nikel, hoci dôležitý pre rastliny, človek ku zdraviu nepotrebuje av potravinárskej nehrdzavejúcej ocele by sme sa bez neho radi obišli ( Kuligowski1992ssc ).

Prípad hliníka a železa

Posledné dva kovy na riad, ktorým by som sa v tejto odpovedi chcel viac venovať, sú železo a hliník. Oba tieto kovy boli vo forme voľných iónov osočovanie z jedovatosti a dokonca z poškodzovania CNS. U hliníka sa už pred mnohými rokmi spustila aféra ohľadom možnosti, že by mohol spôsobovať Alzheimerovu chorobu . U železa sa začalo tým, že sa v železných nádobách znehodnocuje vitamín C a navyše že vitamín C pritom redukuje železité ióny (hrdza) na železnaté a zvyšuje tým vstrebávanie železa. Dnes je hliníkové riadu opäť opäť považované za úplne neškodné. Keď sa neskôr objavili správy, že má byť neurotoxické zase železo, už som im odmietol venovať pozornosť a železo naďalej vediem ako neškodné.

rozhrešenie

Že železité ióny ničí vitamín C je síce pravda, ale nie zase taký problém. Ak máte v kuchyni popraskané smaltované riadu, odhodlajte sa ho vyhodiť. Ak máte v dielni nádobu z čierneho plechu, rozmyslite si, ako v nej začnete variť (smaženie na oleji by ešte šlo, nie pozink). Nelejte do nej kyslé roztoky, najmä nie tie s vysokým obsahom vitamínu C určené na pitie (ovocné džúsy, šípkový čaj, kustovnice , celaskon ...) a už vôbec nie, ak je tá nádoba zvnútra hrdzavá po predchádzajúcom použití. To isté sa týka miešania takých roztokov a čajov čiernymi klince, skrutky, tyčami a pod. Vyhnite sa aj nádobám liatinovým. Nerezové riady, o ktoré vo Vašej otázke zrejme ide, je úplne bez problémov, samozrejme za predpokladu, že je to nerez naozajstná, nehrdzavejúcej, a nie nejaká Nízkolegovaná naleštné oceľ, ktorá nakoniec rezne. (Klamania na materiáli bohužiaľ nevyjde z módy nikdy.) Bez problémov je i hliník, najlepšie eloxovaný, riad a náčinie strieborné, zlaté alebo pozlátené a titánové. Zinok ani pozink nie, bronz a meď radšej tiež nie, cín a alpaka áno, nesmie ale byť legované olovom ani inými ťažkými kovmi. Iné kovy sa na výrobu bežného riadu nepoužívajú.

-boris-

| 18.3.2011

Súvisiace články