Vážený návštevník, toto je strojovo preložený článok. Vo svojom pôvodnom znení (česky) je plne zrozumiteľný a je podložený nezávislou vedeckou literatúrou. Strojový preklad však má ďaleko k dokonalosti a jeho čítanie vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a fantázie.

Drobečková navigace

Čo to sú tie neurosteroidy

správnejšie neurosteroidní účinok

steroidy normálne účinkujú v jadre na génovú transkripciu, čo sa prejavuje v rade desiatok minút až hodín

naproti tomu v nervovej sústave sú zaujímavé receptory a procesy prebiehajúce v poriadku sekúnd a milisekúnd

na tento účel sa steroidy hodia menej ako sodíkové a iné ióny, a tiež menej ako tradičné neuroprenášače

navyše steroidy sa nedajú zhromažďovať vo vačkoch ktorej sa na povel vysypú do synaptickej štrbiny

z týchto dôvodov sa superficially zdá, že nervové receptory steroidy ignorujú, nemáme žiadne membránové čisto steroidné receptory

lenže nie, v skutočnosti sa nepolárne steroid inkorporuje do membrány aj nepolárnych vreciek molekúl receptorov a mení ich vlastnosti často podstatným spôsobom, čo je účinok steroidov, ktorý bol (vzhľadom k ich hlavnému účinku na jadrové receptory) dlho podceňovaný

keď sa na neho prišlo, bol nazvaný neurosteroidním účinkom

ale stále zostáva akosi mystickým, nerukolapním, pre študentov neurofyziológie v praxi nič neznamenajúcím

takže navrhujem dať študentovi ochutnať kryštálikov sacharózy pozostávajúce z dvoch hexóz, a potom kryštálikov glycyrrhizinu, čo sú tie isté dve hexózy s naviazaným steroidným zvyškom, rozpustené v pohári vody

pointa: glycyrrhizin je 50 až 200x sladšie len preto, že steroid visiace na tých dvoch hexózách interaguje s receptorom sladkej chuti

pointa: neurosteroidní účinok nie je mystický, slabý ani nepodstatný, ale môže úplne kľúčovým spôsobom zmeniť správanie povrchového receptora ktorý sa tvári akoby steroidmi ani príliš nerozoznával (keď dáte receptorom sladkej chuti ochutnať čistý steroid, výsledok bude chabý)

poznámka na záver: je to trošičku falošné vysvetlenie, nie ale zďaleka tak nadnesené ako tá slávna scénka s tým Cimrmana že svetlo je rýchlejší ako zvuk

Steroidné saponíny sú podstatou účinnosti mnohých adaptogénov (ženšen, leskokôrka a ďalšie), u pravých adaptogénov však ich účinok nemožno ľahko spoznať. U nedokonalého adaptogénu, ktorým je sladkého drievka, sa účinok glycyrrhizinu okamžite prejaví jeho sladkou chuťou (glycyrrhizin je 50x sladší ako sacharóza) a po niekoľkých hodinách vedie k zvýšeniu hladiny stresových hormónov - aldosterónu a kortizolu. Pripomeňme si, že saponíny dostali svoje meno podľa toho, že vo vode pení ako mydlo (lat. Sapo) a že pení preto, lebo ich molekula má polárny aj nepolárne časť. U glycyrrhizinu je polárny časť tvorená dvoma cukrovými zvyškami a nepolárne časť, ktorej sa hovorí aglykón, je tvorená steroidné molekulou zvanú kyselina glycyretinová alebo tiež enoxolón.

Pretože saponín glycyrrhizin obsahuje cukry a nepolárne časť, radí sa tiež do kategórie glykozidov. Je teda úplne v poriadku, keď glycyrrhizin niekto občas nazve saponínom a inokedy glykozidom. Aglykón je potom slovo, ktoré sa všeobecne používa u všetkých glykozidov a znamená jednoducho tú časť molekuly glykozidu, ktorá zostane po odstránení cukrových zvyškov. (Predpona a- znamená "bez" a glycidov je iné slovo pre cukrový zvyšok.) Keď sme pri tom, tak sám latinský názov sladkého drievka Glycyrrhiza znamená jednoducho "sladký koreň" (slovenský sa sladkého drievka povie nekompromisne "sladké drievko"). Všimnime si, ako veľmi sa aglykón glycyrrhizinu podobá steroidným hormónom aldosterónu a kortizolu:

Ospravedlňujeme sa, ale tento článok nie je zatiaľ dokončený. Súčasná, rozpracovaná verzia nevyjadruje jeho konečnú podobu.