Vážený návštevník, toto je strojovo preložený článok. Vo svojom pôvodnom znení (česky) je plne zrozumiteľný a je podložený nezávislou vedeckou literatúrou. Strojový preklad však má ďaleko k dokonalosti a jeho čítanie vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a fantázie.

Drobečková navigace

Silný ženšenový odvar

V Ázii (a zvlášť v Kórei) sa bežne zo ženšenu pripravuje aj podstatne silnejší odvar než predtým spomínaný ženšenový čaj . Napríklad oficiálny návod na použitie ženšenu Kórea Insa odporúča na krátkodobé užívanie dennej dávky až 50g a dlhodobému až 20g (prepočítané na váhu čerstvého koreni). Kórejci ďalej odporúčajú variť ženšen s niekoľkými gramami mladého čerstvého zázvoru a plody cicimku (jujube). Jedná sa o odvar, nie o obyčajné zaliatí horúcou vodou. Má sa vraj začať až s 1 litrom vody a variť kým sa polovica vody neodparí.

Na silný odvar potrebujeme:

... tradične sa pridáva tiež (nie je nutné - len ak máme):

Príprava:

Všetky prísady vložíme do varnej nádoby a varíme hodinu alebo aj dlhšie, kým sa určitá časť vody nevyparí (nechcem predpisovať koľko - to závisí na tom, ako av čom varíte).

užívanie:

Tento odvar sa pije pokiaľ možno teplý až 3 krát denne v situáciách, keď potrebujeme naraz vydať veľké množstvo energie, v zime pri prechladnutí alebo podchladenie a pri brušných ťažkostiach.

Nepodáva sa pri horúčke, tehotným ženám a deťom. Podľa Kórejcov je ale vhodný k posilneniu priamo pri pôrode a po pôrode. Na krátky čas možno silný ženšenový odvar skladovať v chladničke a používať ho ako koncentrát na prípravu ženšenového nápoja. K tomuto účelu je ale vhodnejšie alkoholová tinktúra .

Ďalšie poznámky:

  • Odvar podľa vyššie uvedeného receptu obsahuje ekvivalent 1-2g červeného ženšenu v niečo menej ako 100ml (závisí od toho, koľko vody sa pri varení odparilo).
  • Odvar možno samozrejme pripraviť aj v inom množstve (napr. Z 5g ženšenu a 500ml vody).
  • Šupku cicimku je vhodné k lepšiemu vyvarení na niekoľkých miestach prepichnúť.
  • Kvôli ostré je možné zázvor z odvaru vypustiť (ja osobne čerstvý zázvor viac oceňujem s mäsom a šaláty).
  • Mám podozrenie, že vývar sa odporúča teplý nielen kvôli rozohriatie pacienta, ale možno aj aby ku zlepšeniu rozpustnosti panaxosidů.

Ospravedlňujeme sa, ale tento článok nie je zatiaľ dokončený. Súčasná, rozpracovaná verzia nevyjadruje jeho konečnú podobu.