V Ázii (a zvlášť v Kórei) sa bežne zo ženšenu pripravuje aj podstatne silnejší odvar než predtým spomínaný ženšenový čaj . Napríklad oficiálny návod na použitie ženšenu Kórea Insa odporúča na krátkodobé užívanie dennej dávky až 50g a dlhodobému až 20g (prepočítané na váhu čerstvého koreni). Kórejci ďalej odporúčajú variť ženšen s niekoľkými gramami mladého čerstvého zázvoru a plody cicimku (jujube). Jedná sa o odvar, nie o obyčajné zaliatí horúcou vodou. Má sa vraj začať až s 1 litrom vody a variť kým sa polovica vody neodparí.
Na silný odvar potrebujeme:
- 1l vody
- 10-20g krájaného sušeného 6-ročného koreňu ženšenu pravého
... tradične sa pridáva tiež (nie je nutné - len ak máme):
- 10-15 plodov kustovnice (goji) (viď. Adaptogény ) a
- 3-5 plodov cicimku (jujube) (viď. Adaptogény )
- 3g čerstvého zázvorového koreňa (ak nám nevadí ostrá chuť)
Príprava:
Všetky prísady vložíme do varnej nádoby a varíme hodinu alebo aj dlhšie, kým sa určitá časť vody nevyparí (nechcem predpisovať koľko - to závisí na tom, ako av čom varíte).
užívanie:
Tento odvar sa pije pokiaľ možno teplý až 3 krát denne v situáciách, keď potrebujeme naraz vydať veľké množstvo energie, v zime pri prechladnutí alebo podchladenie a pri brušných ťažkostiach.
Nepodáva sa pri horúčke, tehotným ženám a deťom. Podľa Kórejcov je ale vhodný k posilneniu priamo pri pôrode a po pôrode. Na krátky čas možno silný ženšenový odvar skladovať v chladničke a používať ho ako koncentrát na prípravu ženšenového nápoja. K tomuto účelu je ale vhodnejšie alkoholová tinktúra .
Ďalšie poznámky:
- Odvar podľa vyššie uvedeného receptu obsahuje ekvivalent 1-2g červeného ženšenu v niečo menej ako 100ml (závisí od toho, koľko vody sa pri varení odparilo).
- Odvar možno samozrejme pripraviť aj v inom množstve (napr. Z 5g ženšenu a 500ml vody).
- Šupku cicimku je vhodné k lepšiemu vyvarení na niekoľkých miestach prepichnúť.
- Kvôli ostré je možné zázvor z odvaru vypustiť (ja osobne čerstvý zázvor viac oceňujem s mäsom a šaláty).
- Mám podozrenie, že vývar sa odporúča teplý nielen kvôli rozohriatie pacienta, ale možno aj aby ku zlepšeniu rozpustnosti panaxosidů.