Vážený návštevník, toto je strojovo preložený článok. Vo svojom pôvodnom znení (česky) je plne zrozumiteľný a je podložený nezávislou vedeckou literatúrou. Strojový preklad však má ďaleko k dokonalosti a jeho čítanie vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a fantázie.

Drobečková navigace

Ženšenový tinktúra (alkoholový extrakt)

Ženšenový tinktúra (alkoholický extrakt) je prípravok, ktorého výhodou je skladovateľnosť a okamžitá použiteľnosť, čo ocenia tí ktorí nemajú čas si zakaždým robiť čaj.Tinkturu si môžeme ľahko pripraviť sami doma.

potrebujeme:

  • 5 -10 g sušených plátkov 6-ročného ženšenu ,
  • 0.5 dcl konzumného alebo lekárskeho liehu 40-70%,

(Alebo iné množstvo v približne rovnakom pomere).

Príprava 1: (bežný kuchynský postup)

Vložíme spoločne do sklenenej nádoby tak, aby bol koreň úplne ponorený v liehu (koreň môžeme nalámať na menšie kúsky). Necháme stáť na tmavom mieste (nie v chladničke) najmenej 14 dní. Prílišný chlad lúhovania spomaľuje. Občas pretrepeme. Po ukončení lúhovania prelejeme tinktúru do vhodnej nádobky. Sušené plátky pri lúhovaní značne napučia a stále v sebe zadržujú značné množstvo tinktúry a účinných látok, tomu sa ale pri tomto jednoduchom spôsobe lúhovania nedá vyhnúť. Tinktúru skladujeme najlepšie na tmavom a chladnom mieste (typicky chladničky), má dlhú trvanlivosť.

Príprava ženšenový alkoholovej tinktúry 1
Použijeme kvalitné 6-ročný ženšen, aby bol celý ponorený môžeme nalámať na kúsky.
Príprava ženšenový alkoholovej tinktúry 2
Lúhujeme najmenej 14 dní, občas pretrepeme.
Príprava ženšenový alkoholovej tinktúry 3
Tinktúru prelejeme do vhodnej nádobky a uskladňujeme na chladnom, tmavom mieste.

Príprava 2: (postup laboratórna)

Tí z Vás, ktorí majú prístup k funkčnému Soxhletovom extraktore (pán Soxhlet bol z Brna, neviem ale kde presne býval - to si musíte zistiť sami, keby ste si ten jeho extraktor chceli ísť požičať), majú možnosť pripraviť si ešte kvalitnejšie tinktúru podstatne rýchlejšie a pohodlnejšie - do extrakčnej patróny sa nasype krájaný alebo drvený ženšen a do extrakčného sa pridá 10ml rozpúšťadlá (použil by som 70% konzumný lieh) na každý gram ženšenu, extraktor sa uvedie do chodu a extrahuje sa najmenej 1 hodinu za bežného tlaku.

užívanie

Užíva sa v malom množstve. Dávkovanie závisí od účelu, ale bežné sú dávky od púhych 10 kvapiek až k malému panáky (5ml). Aj v malom množstve je ženšen prospešný. Najlepšie je tinktúru užívať ráno pred jedlom v čistej vode, ktoré prepožičia zaujímavú chuť, možno ju ale pridávať do iných nápojov (nie do mlieka).

Účinky ženšenu sú rozsiahlejšie a vyrovnanejšie ako u bežných povzbudzujúcich nápojov na báze kofeínu. Alkohol v tinktúre nepredstavuje zdravotné riziko - v malom množstve je možno aj mierne zdraviu prospešný. Kombinácia ženšenu s alkoholom je kapitola sama o sebe.

| 25.7.2008