Vážený návštevník, toto je strojovo preložený článok. Vo svojom pôvodnom znení (česky) je plne zrozumiteľný a je podložený nezávislou vedeckou literatúrou. Strojový preklad však má ďaleko k dokonalosti a jeho čítanie vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a fantázie.

Drobečková navigace

Antioxidačné pôsobenie

Oxidačné poškodenia je jedným z hlavných mechanizmov starnutia . Oxidácii a vôbec spontánnemu rozpadu chemických väzieb sa všetky živé organizmy musia neustále brániť. To sa deje jednak výmenou či opravou poškodených molekúl, jednak prevenciou pomocou špecifických látok so schopnosťou spomaľovať oxidácii a spontánny rozpad chemických väzieb. Tieto látky často účinkujú tak, že neutralizujú voľný kyslík, radikály a iné reaktívne skupiny oxidáciou vzniknutej ( Fang2002fra ). Antioxidanty sú v prírode veľmi hojné - nachádzajú sa v tele všetkých rastlín i živočíchov, vrátane človeka.

Móda jedálnych antioxidantov ustupuje

Čitateľ najrôznejších článkov o zdravých plodinách by mohol ľahko nadobudnúť dojem, že na stupni víťazov o najväčší antioxidant na svete je tých rastlín (a húb!) Nejako príliš. Za posledných niekoľko mesiacov som videl týmto spôsobom vychvaľovať kustovnicu ( "Lycium Plus je najsilnejším antioxidantom, ktorý sa v súčasnej dobe nachádza na trhu." pdf ), Rezavec šikmý ( "Čaga má najvyššiu ORAC index aký kedy bol zaznamenaný u prírodných potravín!" pdf ), Čajovník (polyfenoly!), Plody granátovníka ( "Granátové jablko je najsilnejším antioxidantom zo všetkého ovocia." pdf ), Resveratrol z červeného vína ( "Podľa najnovších výskumov je práve ActiVin tým najsilnejším antioxidantom." pdf ), Čo kto chce. Keď som si sám čítal nejaké tabuľky indexov sily antioxidačného pôsobenia, prekvapilo ma, že v onej konkrétnej tabuľke bola na prvom mieste "korenia" - kurkuma, as ňou porovnateľných asi 5 ďalších korenín niekde z oblasti okolo majoránu (presne si to už nepamätám, čierny korenie to nebol).

Pritom, ako poznamenáva Davidovová ( Davydov2000es , str. 378), "budúcnosť antioxidantov momentálne nevyzerá príliš ružovo". Ukázalo sa, že prejedanie sa antioxidačnými vitamínmi alebo beta-karoténom neposkytuje žiadny prospech (treba Rautalahti1997bdn , Teixeira2009adn ), snáď s výnimkou vitamínu C. Dávno sa vie, že antioxidačné vitamín A je pri predávkovaní jedovatý, neskôr sa zistilo že je aj karcinogénne. Teraz je v podozrení dokonca aj beta-karotén ( Rautalahti1997bdn ), zatiaľ čo napríklad taký lykopén a luteín stále platí za prospešné. To, že je nejaká chemická látka antioxidantom, nemusí teda automaticky znamenať, že je pre nás užitočná. A pretože tento článok je článkom neobjektívnym, tak by som ešte dodal že napriek vyššie uvedenému mám ja sám dobrú subjektívne skúsenosť s vysokými dávkami vitamínov C a E.

Adaptogény nie sú obyčajné antioxidanty

Mám za to, že relatívne veľká pozornosť, ktorá sa antioxidačnému účinku adaptogénov venovala, bola daná jednak módnou vlnou antioxidantov, jednak ľahkosťou, s ktorou sa laboratórne pokusy s antioxidantmi vykonávajú. Adaptogény ale väčšinou chráni bunky inak ako obyčajným vychytávaním škodlivín. Príkladom môže byť napríklad nedávno objasnený tlmivý účinok ženšenu na aktiváciu mikroglie , prispievajúce k jeho neuroprotektivnímu účinku . Ženšen tu neodstraňuje škodliviny (napr. Etanol) z mozgu, ale obmedzuje následné škody a odumieranie neurónov v dôsledku zápalovej reakcie mikroglie. Hoci adaptogény často vykazujú antioxidačný účinok, nemožno medzi adaptogény a antioxidanty klásť znamienko rovnosti. Pre príklad uvádzam modelový adaptogén ženšen a typicky antioxidačné adaptogen kustovnicu čínsku.

Cytoprotektívny a antioxidačné účinky ženšenu

Ochranné účinky modelového adaptogénu ženšenu na cicavčie bunky sú všeobecne známe. V snahe vysvetliť adaptogénny účinok ženšenu bola v svojej dobe venovaná veľká pozornosť jeho potenciálnemu antioxidačnému pôsobenia. U ženšenu bol popísaný ako celkový antioxidačný a cytoprotektívny účinok ( Huong1998vaa ), tak i antioxidačné účinky jeho jednotlivých zložiek, treba panaxosidů Re , Rg 1 a Rb 1 ( Xie2006aeg , Xiang2008cau , Liao2002neg ). Významný je účinok ženšenu proti oxidačnému poškodeniu cievneho endotelu ( Kwok2010gpp ), čo je pravdepodobne jeden z mechanizmov pôsobenia ženšenu proti ateroskleróze .

Antioxidačné pôsobenie ženšenu spomína len na Medline cez 300 publikácií. Jeden príklad za všetky - Ramesh2012pgr na modeli prirodzeného starnutia potkanov zistil, že vodné extrakt červeného ženšenu obmedzuje oxidáciu lipidov a zvyšuje aktivitu antioxidačných systémov (superoxid dismutáza, kataláza, glutation peroxidáza, glutatión reduktáza, glutatión S-transferáza a nízkomolekulárne antioxidanty ako glutatión, vitamín C a vitamín E.

Pri bližšom štúdiu mechanizmov účinku obsahových látok ženšenu sa ale ukazuje, že ženšen nie je antioxidantom v pravom slova zmysle: Nepôsobí tým, že by vychytávali kyslík a radikálmi, ale tým, že zlepšuje reakciu tkaniva na poškodenie, či už je príčinou kyslík, radikály, alebo ionizujúce žiarenie. Tým nehovorím, že obsahové látky ženšenu žiadne antioxidačné účinky nemajú - napríklad ginsenoid Rb 1 priamo vychytáva hydroxylové radikály ( Lu2012grd ). Priamy antioxidačný účinok ale nie je to, čím ženšen vyniká.

Cytoprotektívny efekt súvisí s účinkom ženšenu proti starnutiu a proti radiácii. Ženšen je považovaný za najúčinnejší prostriedok proti radiácii, ktorým medicína disponuje , na čo už začiatkom 80. rokov minulého storočia poukázal japonský rádiológ Morio Yonezawa ( Yonezawa1976rri , Yonezawa1981rri , Yonezawa1985rri ).

Kustovnica čínska - typický antioxidačné adaptogén

Antioxidačné účinky LBP (lycium barbarom polysacharidy) ( Li2007elb ) a flavonoidov ( Le2007iqa ) extrahovaných z plodov kustovnice (goji) boli preukázané in vitro aj na modelových organizmoch. Mechanizmus účinku je pre obe skupiny podobný - redukčné funkcie, chelatace kovových iónov a zneškodňovanie voľných radikálov. Na celkovom antioxidačným účinku by sa mohol podieľať aj betaín. ( Ren1995pal ) Väčšia pozornosť je však venovaná LBP. Ukázalo sa, že LBP extrakt má ochranné účinky na teplom poškodená semenníky potkanov in vivo a na bunky semenníka myši in vitro poškodené H 2 O 2. ( Luo2006lbp ) Králikom kŕmeným potravou s vysokým obsahom cholesterolu sa po podaní LBP znížil obsah triacylglycerolov v krvi, zlepšil pomer HDL k celkovému cholesterolu a ukazovatele oxidačného stresu ( Ma2005elb ). Štúdie s podobnými výsledkami bola vykonaná aj na myšiach kŕmených potravou s vysokým obsahom tukov ( Ming2009elb ). Diabetickým myšiam sa po podávaní LBP výrazne znížila hladina cholesterolu v plazme, hladina glukózy po jedle aj inzulínu, zároveň oxidatívne poškodenie a zmena DNA vyvolané streptozotocínom boli menšie než pokiaľ neboli LBP myšiam podávané ( Wu2006elb ) ( Li2007pel ) ( Zhao2005elb ).

Antioxidačné účinky sú u adaptogénov bežnej

Kompilovať kompletný zoznam adaptogénov s antioxidačnými účinkami by nebolo jednoduché ani žiaduce, pretože tieto sú v rastlinnej ríši bežné. Ako ďalšie príklady zatiaľ uvádzam veľmi efektívny polyfenolový antioxidant kurkumín ( Ak2008ars ) z kurkumovník dlhého , salidrosidov z rozchodnice ružovej ( Yang2016sao ) a antioxidačné polyfenoly šišiaka bajkalského ( Shang2010gse , Waisundara2008sbe ), o čajovníka nehovoriac. Silnými antioxidačnými účinkami sa vôbec vyznačuje celá zázračná čeľaď ľuľkovitých (Solanaceae) s kustovnice, vítaním, machovky, paprikou a paradajkami, hluchavkovitých (Lamiaceae) sa šišákom, oreganom, šalviou a ďalšími rody, ako aj nespočetné ďalšie zázračné taxóny rastlín a húb.

| 2.8.2008