... Ako môžem a či je to možné zomlieť ženšen na prášok? ... Ivana, Praha
Na DOSLOVNÝ otázku, či sa dá ženšen mlieť, je odpoveď jednoznačná - áno. Čerstvý koreň ženšenu pravého nie je na rozdiel od väčšiny ostatných Aralkovitých drevnatý a dá sa mlieť úplne ako mrkva. To isté platí o akomkoľvek ženšenu vo vlhkom stave.
Vy sa ale skôr pýtate na práškovanie sušeného červeného ženšenu . To už vyžaduje určitú prax. Najlepšie sa práškuje červený ženšen, ktorý je vysušený a tvrdý. Takýto ženšen sa dá s istým úsilím ručne práškovať v mažiari. Z mlynčekov by som odporučil kávový mlynček s rotujúcimi nožmi, či viete o akom hovorím.
Existujú aj iné mlynčeky (strižné, guľové ...), tie však doma mať nebudete. Každopádne, bez ohľadu na použitý mlynček, musíte s tým trochu experimentovať. Pri vyššej teplote sa ženšen červený ženšen stáva lepkavým a je tu riziko zanesenia. Práškovanie rastlinných drog vo všeobecnosti nemá univerzálne riešenie - každá droga sa chová inak. Bylinné prášky sa ľahko lúhujú a konzumujú, ale ľahšie sa tiež kazia, strácajú vôňu, oxidujú a absorbujú vzdušní vlhkosť. Rovnako ako u kávy, aj byliny je lepšie práškovať tesne pred použitím.
-boris-