Vážený návštevník, toto je strojovo preložený článok. Vo svojom pôvodnom znení (česky) je plne zrozumiteľný a je podložený nezávislou vedeckou literatúrou. Strojový preklad však má ďaleko k dokonalosti a jeho čítanie vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a fantázie.

Drobečková navigace

Mletie rastlinných materiálov

... Ako môžem a či je to možné zomlieť ženšen na prášok? ... Ivana, Praha

Na DOSLOVNÝ otázku, či sa dá ženšen mlieť, je odpoveď jednoznačná - áno. Čerstvý koreň ženšenu pravého nie je na rozdiel od väčšiny ostatných Aralkovitých drevnatý a dá sa mlieť úplne ako mrkva. To isté platí o akomkoľvek ženšenu vo vlhkom stave.

Vy sa ale skôr pýtate na práškovanie sušeného červeného ženšenu . To už vyžaduje určitú prax. Najlepšie sa práškuje červený ženšen, ktorý je vysušený a tvrdý. Takýto ženšen sa dá s istým úsilím ručne práškovať v mažiari. Z mlynčekov by som odporučil kávový mlynček s rotujúcimi nožmi, či viete o akom hovorím.

Existujú aj iné mlynčeky (strižné, guľové ...), tie však doma mať nebudete. Každopádne, bez ohľadu na použitý mlynček, musíte s tým trochu experimentovať. Pri vyššej teplote sa ženšen červený ženšen stáva lepkavým a je tu riziko zanesenia. Práškovanie rastlinných drog vo všeobecnosti nemá univerzálne riešenie - každá droga sa chová inak. Bylinné prášky sa ľahko lúhujú a konzumujú, ale ľahšie sa tiež kazia, strácajú vôňu, oxidujú a absorbujú vzdušní vlhkosť. Rovnako ako u kávy, aj byliny je lepšie práškovať tesne pred použitím.

-boris-

| 3.11.2008

Súvisiace články