Vážený návštevník, toto je strojovo preložený článok. Vo svojom pôvodnom znení (česky) je plne zrozumiteľný a je podložený nezávislou vedeckou literatúrou. Strojový preklad však má ďaleko k dokonalosti a jeho čítanie vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a fantázie.

Drobečková navigace

Napadnutie prírodných liečiv plesňami či inými mikroorganizmami

... Mám dve otázky: Môžem ženšen aj žuť či cmúľať? Robil som to tak s ženšenom z Thajska na radu kamaráta, čo mi ho priviezol a bolo to OK. A ešte druhá: Ako spoznám, že ženšen zostáva nenapadán plesňami či inými mikroorganizmami ... inými slovami, že je čerstvý, neskazený? ... Ondřej z Varnsdorfe

Vážený pane Ondřejovi,

1.) Žuť i cmúľať ženšen samozrejme môžete. Je mierne horký, ale veľmi aromatický.

2.) Je múdre sa zaujímať o plesne, pretože plesne a mykotoxíny (aflatoxín, ochratoxín, fumonizín, zearalenón, o umiernenom patulínu z hnilých jabĺk nehovoriac ...) v potravinách a sušených prírodných materiáloch sú obrovským problémom.

Na ten nás ešte za štúdia upozorňoval Prof. Váňa z katedry botaniky PRF UK (pozri pdf ), Ktorý mával vo zvyku radiť do prednášky o nižších rastlinách svoje skúsenosti s ohledáváním plesnivého tovar po Českej aj slovenský republike. Ak mi pamäť slúži, tak hovorieval, že mykotoxíny sú prakticky všade. Medzi najnebezpečnejšie potraviny vraj patrí arašidmi (i pražené!), Potom tiež káva (aj pražená a instantné!), Obilie a pekárenské výrobky ... Prof. Váňa rozprával o prípade, kedy ho volali k celému silu "chyteného" obilia, a keď im na otázku "čo s tým" povedal zničiť, tak odpoveď bola "to nemôžeme". Často trpia aj sójové bôby a sójové výrobky ako tofu. A nie sú ušetrené ani sušené byliny, vrátane ženšenu.

Čítal som viacero publikácií zaoberajúcich sa nebezpečenstvom mykotoxínov v ženšenových koreňoch ( Trucksess2008mbd atď.) V porovnaní s bežnými potravinami je nálezov mykotoxínov v bylinách relatívne menej, ale vyskytujú sa. U ženšenu je červený ženšen (radix ginseng rubra, preparovaný) o niečo odolnejší ako biely ženšen (radix ginseng albumu, slnkom sušený) . Ale pri voľbe bylín sa musíte riadiť radami lekára alebo praktika TČM a nie úvahami o pravdepodobnosti výskytu mykotoxínov. Voľte spoľahlivý zdroj , aj keď úplne úprimne, absolútna istota neexistuje. Ženšen a ďalšie byliny po kúpe alebo vlastnom nasušené je dobré skladovať v uzavretej nádobe, aby nedošlo k ich navlhnutia.

Ak odhliadneme od mykotoxínov, tak ku vo Vašom dotaze vidím slová "čerstvý" a "neskazený". Tovar sa kazí nielen mikroorganizmy, ale aj voľným skladovaním. Hlavným problémom je oxidácia nenasýtených mastných kyselín (preto žltne maslo) a hlavné obranou je minimalizácia doby skladovania. Konkrétne ženšen je ale v porovnaní s iným bylinným tovarom obzvlášť odolný. Účinné látky ženšenu ( panaxosidy ) sú vďaka svojej chemickej štruktúre (steroidné kostra + glykozidicky viazané cukry) prirodzene odolné voči teplote i oxidácii - preto si Ženšenový droga aj po dlhej dobe zachováva prakticky plný účinok.

-boris-

| 4.11.2008

Súvisiace články