Vážený návštevník, toto je strojovo preložený článok. Vo svojom pôvodnom znení (česky) je plne zrozumiteľný a je podložený nezávislou vedeckou literatúrou. Strojový preklad však má ďaleko k dokonalosti a jeho čítanie vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a fantázie.

Drobečková navigace

Káva s výťažkami ženšenu

Chcela by som sa spýtať na kávu s výťažkami ženšenu, raz som si ju dala v kaviarni a moc mi chutila, tak že by som si ju rada skúsila pripraviť aj doma ale neviem ako. Vopred ďakujem za odpoveď.

zuzana

Milá Zuzana,
postup prípravy kávy sa ženšenom závisí na tom, akú kávu máte na mysli - zalievanú, prekvapkávanú, espreso ... V každom prípade možno použiť tú metódu, že si najskôr pripravíte vodné výťažok ženšenu a ten potom primiešate do hotovej kávy. Tento spôsob je univerzálny a snáď aj najlepšie, pretože riad používané na prípravu kávy neprichádza do styku so ženšenom a naopak. Podľa fantázie možno skúšať aj spôsoby iné - napríklad u prekvapkávanej alebo zalievané kávy použiť namiesto horúcej vody patrične horúci ženšenový čaj . Nie je príliš vhodné zalievať plátok ženšenu horúcou kávou, pretože ženšen sa musí lúhovať trochu dlhšie. Bolo by ale možné pridať do akejkoľvek kávy vrátane espressa ženšen pomletý na prášok .

Podľa môjho osobného názoru sa káva a ženšen z chuťového hľadiska k miešanie nehodí. Mám rád chuť kávy aj ženšenu a vychutnávam si ich samostatne, bez cukru. (Cukor si vychutnávam v zákuskoch.) Čo do účinkov by ženšen snáď mohol vyvažovať zvýšenie krvného tlaku a iné prílišnosti spôsobené kofeínom. Kofeín napodobňuje štruktúru purínových nukleotidov a má v tele veľa rôznych, nie vždy pozitívnych účinkov. (Náhodne: Kofeín nemusí prospievať hipokampe ( Han2007iec ), možno zasahuje do regulácie bunkového cyklu ( Guo2002cis )). Je to pre mňa dilema: Milujem chuť kávy, uvedomujem si ale nebezpečenstvo kofeinismu a mykotoxínov. Zatiaľ pijem zrnkovú kávu bez kofeínu a čakám, než sa začne pestovať káva prirodzene bez kofeínu, ako ju nedávno vyvinuli Japonci ( Ogita2003pdc ).

Aby som to zhrnul, káva sa ženšenom je rozhodne pripraviteľné a nepochybíte, ak sa budete pri jej príprave riadiť intuíciou. Kofeín ale užívajte s mierou, tj hlavne nie natrvalo.

-boris-

| 3.3.2009

Súvisiace články