Vážený návštevník, toto je strojovo preložený článok. Vo svojom pôvodnom znení (česky) je plne zrozumiteľný a je podložený nezávislou vedeckou literatúrou. Strojový preklad však má ďaleko k dokonalosti a jeho čítanie vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a fantázie.

Drobečková navigace

Momordika horká (Momordica charantia Descourt.)

(Tykvor horký, kugua , Ind. Karol, angl. bitter melon, bitter gourd)

Sušené plody momordika
Sušené plody momordika

Momordika horká (Momordica charantia), tiež tykvoř horký, je liečivá zelenina z čeľade tekvicovitých (Cucurbitaceae). Jej čínsky názov kugua [Ku Kua] znamená jednoducho "horká tekvica", avšak horkú chuť majú aj iné tekvicovité - napríklad aj končeky záhradné uhorky. Momordika horká sa tradične využíva pri diabete a zdá sa tiež, že je jednou z mála bylín ako-tak účinných proti obezite. Podľa etnobotanického sylabu Dr. Dukea táto rastlina vyniká i ďalšími obsahovými látkami.

Popis rastliny:

M. charantia patrí do čeľade tekvicovitých (Cucurbitaceae) a svoj pôvod vzhľadom nezaprie. Je to plazivá, tekvici podobná rastlina s bylinnými výhony dlhými až 5m. Jej úponky sú vetvené, listy typicky dlaňovito piatich až sedmilaločné, kvety jednopohlavné, päťpočetné, žltej farby, so zreteľnými žilkami. Plody sú 5-25 cm dlhé, vretenovitého tvaru, sa zvrašteným povrchom, zrením žltnú. Rastlina bola zavlečená prakticky do všetkých tropických oblastí.

Plody sú horké, ale keď si na ne zvykneme, budú nám chutiť rovnako ako pivo alebo fernet. Možno ich jesť aj v surovom stave (spôsob ktorý ja uprednostňujem) a napriek horkosti majú mimoriadne svieži a príjemnú chuť. V nezrelom stave sú zelené a chutia ako tuhšie, šťavnatá a chrumkavá uhorka. V zrelom stave horkosť takmer mizne, šupka žltne, získava múčnatú konzistenciu s melónovou príchuťou, dreň sa farbí vínovo, stáva sa želatinovitá a získava sladkastú chuť. Mimo sezónu alebo v krajinách, kde nemožno čerstvú momordika zohnať (ako u nás) je možné ju užívať sušenú ako čaj.

Momordika horká (Tchaj-van):

Momordika - celá rastlina (autor: Boris Štítnický)
Momordika - celá rastlina.
Momordika - celá rastlina (autor: Boris Štítnický)
Momordika - celá rastlina.
Momordika - kvet (autor: Boris Štítnický)
Momordika - kvet.
Momordika - mladý plod (autor: Boris Štítnický)
Momordika - mladý plod.
Momordika - dozrievajúce plod (autor: Boris Štítnický)
Momordika - dozrievajúce plod.
Momordika - plod (autor: Boris Štítnický)
Momordika - plod.

účinky momordika

Na liečebné účely sa používajú predovšetkým plody, ale aj semená a listy. Ku hlavným účinným látkam patria saponíny kukuacin J, karavilosid XI, kukuaglykosid C, momordikosid QU, charantin, kyselina α-eleostearová a peptidy, napr. Α-momorcharin ( Dandawate2016bmp ). Výskum obsahových látok momordika pokračuje, novo v nej bolo opísané veľké množstvo triterpenoidov ( Zhao2014ctf , Zhang2012ctf ).

Plody sú bohatým zdrojom viazané formy kyseliny askorbovej (tzv. Askorbigen). M. charantia ďalej obsahuje steroidné saponíny (tzv. Charantin) a glukokinetické látky, ktoré pozitívne pôsobia na zníženie hladiny krvného cukru pri cukrovke ( Yin2008tcm ). Momordica zvyšuje účinok inzulínu ( Sridhar2008bgm ).

Viac ako 100 vedeckých štúdií (pre prehľad napr. Grover2004pap ) uvádza viacero účinkov M. charantia z ktorých najdôležitejšie sú:

protirakovinové účinky

Zdá sa že momordika má značný preventívny a liečebný potenciál u nádorových ochorení . Cytostatickej vlastnosti momordika boli prvýkrát popísané už skoro pred polstoročím ( West1971ape ). Priekopníčkou tohto výskumu bola Dolores J. Takemotová z Kansaskej štátnej univerzity, ktorá skúmala účinok momordika na zdravé leukocyty ( Takemoto1982pcc ), bunky leukémie ( Takemoto1982cce ) aj na tvorbu rakoviny u zvierat ( Jilka1983vaa ). Dr. Takemotová opísala pre adaptogény typický protichodný (aktivačný aj inhibičný) účinok momordika na imunitné bunky - pozri jej publikácia Takemoto1982pcc a Cunnick1990itc , príp. tiež Licastro1980tmc .

Od tej doby sa objavili desiatky publikácií opisujúcich účinok momordika proti rôznym línie rakovinových buniek in vitro, ktoré sú príliš početné k tomu aby som ich tu vymenoval. Ku štúdiám popisujúcim protirakovinový účinok na zvieratách in vivo patrí Jilka1983vaa , Singh1998mcb , Ganguly2000pcm , Ganguly2000pcm , Agrawal2010cae . Protirakovinový účinok majú tiež semená momordika, hlavne vďaka svojmu obsahu kyseliny α-eleostearové, ktorá tvorí až 60% oleja momordika ( Kobori2008aai , Grossman2009eai ). Olej zo semien momordika pôsobí na agonistom receptory a na experimentálnom modeli potláčal rozvoj rakoviny hrubého čreva a konečníka ( Khan2007bgm ). Prehľad o súčasnom stave výskumu momordika ako protirakovinového agens poskytujú publikácia Raina2016pbm , Dandawate2016bmp a Nerurkar2010bma . Semená momordika so svojím vysokým obsahom kyseliny eleostearové účinkujú proti rakovine hrubého čreva a konečníka . ( Kobori2008aai , Khan2007bgm ).

Momordica proti obezite

Obezita je choroba tvrdošijná . Ku dnešnému dňu nebol objavený žiadny prírodný či umelý prostriedok (okrem jedov), ktorý by obezitu promptne a úplne odstránil. Bylín aspoň trochu účinných proti obezite je ako šafránu a preto si myslím, že si tento účinok momordika zasluhuje osobitnú zmienku.

Jadro problému obezity

U tlstochov dochádza pravého významu príslovie "sýty hladnému neverí". Expertný systém, ktorý v našom mozgu riadi príjem potravy je nadriadený našej vôli. Prostriedky, ktorými nás riadi sú silné ako tá najsilnejšia drogová závislosť. Väčšina ľudí si tiež neuvedomuje, ako až šikovný náš zabudovaný nutričné počítač je. Je natoľko šikovný, že doslova "vidí" väčšinu prostriedkov, ktorými by sme sa snažili hlad oklamať. Nepomôže kofeín, nekalorické sladidlá ani Doberského kontrastný dni. Mám podozrenie, že jeho systémy sú dva alebo trikrát zálohované nervovými obvody nerovnakej konštrukcie. (Ony totiž rastliny prirodzene odpradávna klame - na sladkú chuť sa trebárs vôbec nedá spoliehať.) Dlhodobé zvládanie obezity v podstate spočíva v tom, že nášmu nutričnému počítači podlézáme a skúšame, kam až môžeme s diétou zájsť bez toho aby sme ho naštvali.

Horká uhorka - nová karta v hre proti hrúbke

Na hlodavcoch bolo poslednou dobou preukázané, že Momordica znižuje množstvo tuku v tele zvierat vystavaných nezdravé diéte so zvýšeným obsahom tukov ( Huang2008bmm ). Momordica tiež znižovala množstvo vnitrobřišního tuku s možným pôsobením cez PPAR-γ receptory ( Shih2008emc ). Práca ukazujú, že zníženie obsahu tuku v tele laboratórnych zvierat bolo sprevádzané celkovým zlepšením niekoľkých ukazovateľov spojených s metabolickým syndrómom ( Chen2005rab , Chan2005rab ).

Spôsob užívania momordika

Napriek jej horkosti sa s M. charantia v krajinách jej výskytu zaobchádza ako s tekvicou, servíruje sa varená ako príloha k jedlu alebo sa z nej robí polievka. Keď mi ju dali prvýkrát, takmer som si išiel sťažovať na kuchára, ale dnes na ňu nedám dopustiť.

Sušené plátky ktoré dodávame odporúčam pripraviť asi 5-minútovým prevarením 5-6 kúskov v 200ml vody, alebo pridať do akéhokoľvek práve zaliateho čaju na 2-5 minút.

Inak je to v podstate sušená zelenina a podľa toho je potrebné s ňou aj zaobchádzať - skúste ju napr. Pridať do šálky kuracieho vývaru pre obzvlášť zdravú polievku. Kúsky horkej tekvice potom skúste zjesť. Dužina samotná je vynikajúci, pozor ale na semienka, pri rozhryznutí majú nepríjemnú pachuť.

| 4.3.2009

Súvisiace články