Vážený návštevník, toto je strojovo preložený článok. Vo svojom pôvodnom znení (česky) je plne zrozumiteľný a je podložený nezávislou vedeckou literatúrou. Strojový preklad však má ďaleko k dokonalosti a jeho čítanie vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a fantázie.

Drobečková navigace

Nadváha (obezita) a účinné chudnutie

O nadváhe

Nadváha, čiže obezita, má komplexný vzťah k celkovej fyziológie organizmu. U žien je telesná hmotnosť, presnejšie pomer pásu a bokov, experimentálne potvrdeným najdôležitejším faktorom krásy. Aj muži s prílišným pomerom tuku v tele však majú zdravotné a estetické dôvody schudnúť. Samostatnou kategóriou je potom liečba morbídnej obezity, ktorá sa často spája s cukrovkou a je civilizačnou chorobou. Mierna nadváha naopak nie je problémom, ak si pri nej udržiavame zdravie, pekný vzhľad a dobrú fyzickú kondíciu.

Vynikajúca informácie o nadváhe podáva špičkový americký internista MUDr. Todd Burstain, ktorý formuloval nové pravidlá chudnutie . Tieto pravidlá, pred pár rokmi ešte nová, sa dnes už stávajú hlavnou stratégiou racionálneho chudnutie. Tu na webe Adaptogény k týmto pravidlám navyše pridávam zoznam adaptogénov, ktoré môžu boj proti nadváhe uľahčiť.

Princípy trvalo udržateľné váhovej redukcie

Naša telesná hmotnosť je výsledkom rovnice, kde na jednej strane je energetický príjem z potravy a na strane druhej je energetický výdaj pohybom, udržiavaním telesnej teploty a energetickou spotrebou vnútorných orgánov. Hoci jedenie a pohyb máme zdanlivo pod voľní kontrolou, v skutočnosti nad nami bdie vegetatívny nervový systém, ktorý má k dispozícii donucovacie prostriedky silnejšie ako vôľa.

Riadiacim centrom vegetatívneho systému a naším tyranom pri snahe schudnúť je hypotalamus. Nie je pod voľní kontrolou a starostlivo dbá o to, aby sme vždy mali dostatočnú tukovú zásobu pre prípad hladomoru, zranenia pri love na mamuta, alebo pobytu v dobovom ekvivalente koncentračného táboru. Hypotalamus nás neznesiteľným pocitom hladu núti dodržiavať ním predpísaný diétny režim bez ohľadu na naše želanie. Hladu možno krátkodobo (na niekoľko dní až týždňov) potlačiť, dlhodobo však má ale hypotalamus navrch - má k dispozícii donucovacie okruhy o sile drogovej závislosti. Priečiť sa hypotalamu je naviac pre človeka neprirodzené. Tým málo ľuďom, ktorí sa dokážu vzoprieť moci hypotalamu, hrozí mentálne poškodenie horšie ako obezita: mentálna anorexia.

Ako teda účinne schudnúť?

Burstainova diéta je celá o tom, že sa snažíme s hypotalamom vyjednávať. Tým čo jeme, celou svojou životosprávou sa snažíme vegetatívny systém presvedčiť, že máme stabilný zdroj potravy a že k výkonu svojho živobytie potrebujeme ľahké a svižné telo. Náš vegetatívny systém nie je hlúpy a je na našej strane, ale nedôveruje nášmu intelektu. Keď mu názorne demonštrujeme, že vyššie uvedené podmienky platia, máme šancu docieliť trvalé váhovej redukcie. Nesmieme si pritom klásť nereálne ciele. Rešpekt medzi hypotalemem a predným mozgom musí byť vzájomný. Keď svoj hypotalamus podrazíme snahou schudnúť viac, než on považuje za prípustné, náš intelekt stratí jeho dôveru a nepotlačitelného hladu sa potom dlho nezbavíme.

Regulácia hladu a sýtosti a jej vplyv na redukčnú diétu

Pocity hladu a sýtosti generované hypotalamom majú svoje hormonálne koreláty. Tými sú ghrelin, hormón hladu a leptín, hormón sýtosti. Ghrelin je produkovaný tkanivom žalúdka keď je tento prázdny. (Je veľmi starobylým konštrukčným riešením že tým hladným orgánom je iu tak intelektuálnych tvorov ako sú ľudia ešte stále žalúdok.) Leptín je produkovaný tukovým tkanivom, a to tým viac čím sme tučnejšia. Ghrelin je teda zodpovedný za to, aby sme nechodili s prázdnym žalúdkom a leptín za to, aby sme nepribrala príliš. Tieto signály sú ale obyčajným vodidlom, ktorého presná interpretácia je na hypotalamu. Keď sa hypotalamus rozhodne, že potrebujeme 10kg pribrať, bude leptínovej signály tvrdohlavo ignorovať kým nedosiahne svoj. Okrem neznesiteľného pocitu hladu má hypotalamus k dispozícii ďalšie donucovacie prostriedky: hladnému človeku sa zníži metabolizmus, stane sa menej dobrodružným, viac zimomřivým a začne pociťovať nevysvetliteľnú únavu a zdanlivú svalovú slabosť, ktorá ho odradí od plytvanie energiou. Todd Burstain detailne rozoberá jednotlivé nervové a hormonálne dráhy, ktoré vedú hypotalamus stresovaných jedincov k rozhodnutiu že je čas priberať. Zhrnutie Burstainovy metódy je ale také, že pri redukcii hmotnosti žalúdok kŕmime tak, aby sme maximálne potlačili syntézu ghrelinu a vyhýbame sa stresu, aby sme hypotalamu nedali dôvod pochybovať o stabilite našej životnej situácie. Ďalej sa snažíme maximalizovať produkciu leptínu pravidelným 8hodinovým spánkom, ktorý tiež prispieva k syntéze tohto hormónu. Pijeme dostatok tekutín aby sme potlačili stres z smädu a občasným počas alebo iným vysoko intenzívnym cvičením dáme hypotalamu najavo, že naše živobytie vyžaduje svižnosť. Rovnako ako existujú ľudia s hlúpymi poprednými mozgy, môžeme mať aj my smolu na hlúpy alebo chorý hypotalamus. Dohodu s hypotalamom ohľadom váhy teda nemožno zaručiť, ale snaha o ňu je to najlepšie čo môžete robiť.

Úloha liečivých rastlín pri redukčnej diéte

Existuje viacero rastlinných taxónov s potenciálnym účinkom proti obezite. Ich účinok je ale iba podporný. Aj keď si pomáhate bylinami, musíte sa pri diéte správať tak opatrne, ako keby ste sa na byliny vôbec nespoliehali. Z pohľadu hypotalamu je totiž udržanie tukových zásob otázkou života a smrti. Hypotalamu centrum homeostázy je príliš chytré, než aby sa dalo oklamať umelým sladidlom alebo nejakú bylinkou. Zázračné adaptogény na schudnutie všeobecne neexistujú, pretože nadváhu vlastne vo väčšine prípadov náš vegetatívny systém (správne alebo mylne) vníma ako zdravú. To neznamená že byliny na chudnutie neexistujú, len od nich nemožno čakať zázraky. Hlavným spôsobom liečby je modifikácia nášho správania a jedálnička.

Sféra chudnutie a pekného vzhľadu je obzvlášť dobrou živnou pôdou pre šarlatánov - vzhľad je totiž pre ľudí veľmi dôležitý. Z rovnakého dôvodu sa ja vyjadrujem o bylinách na chudnutie opatrne. Nechcem vzbudzovať plané nádeje. Zdôrazňujem že udržiavanie normálnej hmotnosti v spoločnosti plnej stresu a fruktozového sirupu je pre ľudí so sklonom k obezite celoživotnom úlohou, ktorý nemožno zvládnuť bez cvičenia, odhodlanie a počítanie kilojouleů.

Rastliny obsahujúce analógy hormónov sýtosti

Pocit hladu a sýtosti je ovplyvňovaný nielen rovnováhou ghrelinu (hormónu hladu) a leptínu (hormónu sýtosti), ale aj ďalšími hormóny monitorujúcim výživnú hodnotu potravy. K pocitu nasýtenia prispieva hlavne inzulín (monitoruje sacharidy), v menšej miere tiež cholecystokinín (monitoruje tuky) a ďalšie hormóny tráviacej sústavy signalizujúca kvalitu zjedených tukov a bielkovín. Niektoré rastliny majú schopnosť na tieto hormonálne mechanizmy pôsobiť. Tie rastliny, ktoré zvyšujú hladinu alebo účinok inzulínu, mávajú kombinovaný účinok proti obezite aj diabetu . K nim patrí napríklad Momordika horká (Momordica charantia) , ktorá obsahuje p-inzulín (rastlinný peptid analogický živočíšnemu inzulínu), veľké množstvo provitamínu C a ďalšie špecifické látky ( Raman1996app , Habicht2014mct ). Napriek určitým pochybnostiam o jej účinnosti ( Kasbia2009nea ) ju považujem za veľmi zdravú zeleninu a liečivú rastlinu, ktorá sa v trópoch (vrátane Taiwanu) tradične vo veľkom množstve jej. K ďalším léčivkám tohto typu by mohla patriť ajurvédska Salacia reticulata ( Shimada2014srh ) z čeľade jesencovitých (Celastraceae), tropický strom Lagerstroemia speciosa (rastúce aj na Taiwane) so svojou antidiabetickú kyselinou korozolovou a Cissus quadrangularis, o ktorom píše Zdeňka Navrátilová na webe Dr . Patočku .

Rastliny obsahujúce kofeín a ďalšie termogénna látky

Na zoznamoch bylín odporúčaných pri redukčnej diéte tvoria osobitnú kapitolu rastliny obsahujúce kofeín. Kofeín skutočne minimálne v krátkodobom horizonte zvyšuje rýchlosť metabolizmu a zlepšuje bdelosť a pozornosť. Problém kofeínu je ale v tom, že sa ním ľudia dnes často předávkovávají. Kofeinismus je asi jedinou chemickou závislosťou, ktorú som sám postihnutý. Práve preto vznášam pochybnosť, či si kofeín svoju užitočnosť zachováva aj dlhodobo, tj. Potom čo sa adenozinové receptory, na ktoré pôsobia, desensitizují. Kofeín sa vyskytuje vo veľkom množstve rastlín - teda nielen v malinovkách, energetických nápojoch a moje obľúbené káve. Okrem kávovníka (Coffea) sa kofeín vyskytuje pod názvom teín aj v čajovníka (Camellia sinensis), pod názvom guaranín v guarane (Paullinia cupana) a dokonca aj v cezmíne, v Amerike zvanej Yerba maté (Ilex paraguariensis), ktorej kofeín sa v mene väčšieho terminologického zmätku nazýva mateín. Z listov cezmíny príslušníci domorodých kultúr varí povzbudzujúce čaj ( Bracesco2011rai ). Sladké plody európskej cezmíny ostrolisté (Ilexaguifolium) autor článku konštatuje dosť chutnými, ich účinky nemôže komentovať, pretože ich zatiaľ nenazbieral dosť na sústavné konzumácii. Sladké a podľa autorovho názoru chutné sú aj červená oplodie kávovníka, v ktorých sú kávové zrná obsiahnuté ako semená. Za v zásade málo chutné považuje trpké listy čajovníka, ktoré bývajú chválené za svoje antioxidačné polyfenoly ( Wierzejska2014thr ). Rovnako ako Jiří Sadlo , aj autor považuje ochutnávanie rastlín za dôležitú súčasť celostnej skúsenosti biológa.

U termogénnych látok nemožno nespomenúť L-karnitín, ktorý sa ponúka pod nádherným označením "spaľovač tukov". Karnitín, ako názov napovedá, sa vyskytuje v mäse, v rastlinách takmer chýba. Bez toho aby som sa obťažoval s rešerší, chcel by som sa opýtať: Ako to že karnitín, molekula telu vlastné, by mal per os činiť zázraky proti nadváhe? Oblasť dietetiky je vôbec domovom povier a súperiacich táborov. Stretol som sa napríklad so zástancami tzv. Paleo diéty s vysokým podielom mäsa, ktorí dokonca tvrdia že výrobky z obilia škodí a spôsobujú obezitu . Ich argumentácia je veľmi presvedčivá , len z nejakého divného dôvodu sa mi postava vegánov spája s Mohandas Gándhím, zatiaľ čo mäso a údeniny sa mi spájajú s postavou typu DARČEK Vostřela. Oveľa ľahšie sa mi hodnotí vedecké diéty, ktorých autori sa našťastie do emocionálne ladených sporov nepúšťajú. Hoci propagujem Burstainovu diétu, ktorú považujem za základ správne redukčné dietetiky , nepovažujem ju za nezlučiteľnú ani s historicky dôležitou Atkinsonova diéta , z ktorej Paleo diéta zrejme vychádza. Ale späť k bylinám.

V súvislosti s chudnutím sa často spomína "garcinia cambogia", čiže mangostana kambodžská (Garcinia gummi-gutta, nesprávne Garcinia cambogia), ktorej kyselina hydroxycitrónová vraj znižuje chuť do jedla ( Preuss2004ose ). Pretože s tropickým ovocím rodu mangostana mám len tie najlepšie senzorické skúsenosti, neverím že by bola škodlivá, ako sa niekedy obviňuje ( Melendezrosado2015ahi a ďalšie publikácie, ktoré sa mi nechce dohľadávať). Z rovnakých dôvodov ale príliš neverím ani tomu, že by garcinie niekomu naozaj pomohla schudnúť. Rod Garcinia je jednoducho rodom vynikajúceho drobného tropického ovocia, ktoré by sme mali požadovať čerstvé, nie v kapsuliach. Jesť garcínii v kapsuliach je rovnaký hriech ako keby sme v kapsliach jedli jahody.

Ďalšia termogénny fytochemikálií je kapsaicín z čili papričiek (Capsicum frutescens a ďalšie druhy rodu Capsicum). Kapsaicín sa podáva ako termogénna doplnok na chudnutie ( Stohs2012rhc ). Paprika je všeobecne veľmi zdravá zelenina, a to nielen tá pálivá, ale aj sladká. Sladkú papriku možno podľa môjho názoru považovať za adaptogén. Kapsaicín síce definíciu adaptogénu nenapĺňa, ale myslím že kapsaicín nie je v paprike to najdôležitejšie. Ľuďom s nadváhou a záujmom o kapsaicín odporúčam jeho príjem zabezpečiť v prírodnej forme konzumáciou čerstvých alebo sušených pálivých papričiek.

Nebudem (hoci by som mohol) písať o ďalších účinných termogénnych látkach, ktorými sú efedrín z chvojník (Ephedra) a Forskolin z kopřivenky bradatých (Plectranthus barbatus, nesprávne Coleus forskohlii), ktoré rovnako ako kapsaicín leží mimo odbor adaptogénov. Tiež nebudem (hoci by som mohol) zmieňovať SSRI antidepresíva, Fenmetrazin a kokaín, z ktorých sa predsa tiež chudne. Zasvätený komentár k tomuto typu medikamentov vám dá Dr. Burstain alebo iný dobrý praktík vedeckej medicíny.

Kôra citrusových plodov

Oplodia citrusov sa v dietetike už dlho používa proti obezite ( Nakajima2016bea , Gamboagomez2015pwp ). K citrusom patrí citróny, pomaranče, grapefruity, mandarínky, kumquat a ďalšie. Kôra citrusových plodov obsahuje účinné flavonoidy (hesperidín, eriocitrin, naringenínu, naringin, neohesperidín, neoeriocitrin), termogénny alkaloid synefrín ( Stohs2012rhc ), termogénny monoterpén d-Limonén ( Tan2016mni ) a ďalšie látky. Kdesi som čítal, že limonene vraj pôsobí na rovnakej dráhe ako kofeín, avšak referenciu som už zabudol. Účinnou časťou citrusov je len oplodie (kôra, šupka), nie dužina plná fruktózy ani pomarančový alebo grapefruitový džús z krabice. (A ani oplodie nebude fungovať bez pravidelného váženia.)

Účinné sú prakticky všetky u nás dostupné citrusy: Grapefruity (Citrus × paradisi, pozri napr. Gamboagomez2014cos ) a ich hybridy, napr. Citrus × aurantium ( Verpeut2013car ), citróny (citrónovník pravý, Citrus limon, pozri napr. Fukuchi2008lps ), pomaranče (citrónovník pomaranč, Citrus × sinensis, pozri napr. Cardile2015cem ) aj mandarínky (citrónovník mandarínka, Citrus reticulata, pozri napr. Guo2016pot ).

Ešte účinnejšie sú špeciálne, pre oplodie šľachtené ázijské citrusy: Citroník cedrát (Citrus medica, Peng2009isb , Menichini2015cmc ), mandarínka unšiu (citrónovník unšiu, Citrus unshiu, Lim2015bcu ) a môj obľúbený kumquat ( Tan2014efm ). Veľký plod cedrátu, zvaný Budhovho ruka, nemá dužinu. Cedrát je tvorený len oplodím, ktoré má vďaka prstovitým výbežkom vysoký podiel žltej časti (flavedo). Neje sa pre fruktózu, ale pre zdravie.

Slovom kumquat sa označujú dva druhy veľmi zaujímavých citrusov o veľkosti slivky blízkych divokému predku citrusov. Okrúhly kumquat (citrónovník japonský, Citrus japonica) má tenkú šupku a šťavnatú dužinu kyslé, zvlášť výraznej chuti. Oválny kumquat (citrónovník perlový, Citrus margarita, alebo citrónovník oválny, Citrus obovata) naproti tomu nemá dužinu vôbec - je celý tvorený vysoko aromatickým oplodím. Oválny kumquat je mojím najobľúbenejším citrusovým plodom konzumovaným kvôli oplodia. Podľa môjho názoru je chutnejšie než cedrát a má ešte vyšší podiel žltej časti. Vôbec ma neprekvapuje, že podľa databázy Dr. Dukea má oválny kumquat medzi rastlinami vôbec najvyšší obsah limonénu.

Citrusová kôra určená ku konzumácii nesmie byť chemicky ošetrená. Prakticky všetky citrusové plody na našich pultoch sú striekané bifenylom a tiabendazolu, jedy olejovitého charakteru, ktoré z kôry nemožno zmyť . V subtropických a tropických krajinách sa chemicky neošetrené citrusy trhajú zo stromov (pozor - v preľudnené Ázii má prakticky každý strom konkrétneho vlastníka s nárokmi na úrodu), v Čechách si musíte kúpiť citrusy v tzv. Bio kvalite, pozri napríklad príslušnú Makro ponuku .

Tuky a oleje

Burstain aj Atkins sa zhodujú v tom, že pri diéte musíme jesť dostatok tukov. Už väčšia otázka je aké konkrétne tuky a oleje by to mali byť. Intuícia hovorí že také, ktoré sú zdrojom hojného množstvo esenciálnych mastných kyselín a vitamínov. Nie je mi jasné, či existujú olejniny špecificky prispievajúce k chudnutiu. Hovorí sa to o sezamu indickom (Sesamum indicum, Stohs2016rns ) a plodoch podzemnice olejnej (Arachis hypogaea, Gamboagomez2015pwp ), čiže arašidoch, lenže takéto tvrdenie by potom muselo platiť o mnohých ďalších olejoch. Tuky a oleje sú navyše vysoko energetické a ľahko sa predávkovania určený. Aj od toho najzdravšieho oleja bezpečne stlstnete, ak ho budete konzumovať v nadmernom množstve.

Poslednou dobou prehnane propagovaný kokosový olej podľa môjho názoru nevyniká nad iné oleje (repkový, slnečnicový, sezamový, olivový ...) a nie je špecificky účinný proti obezite. Kokosový olej má dve hlavné prednosti: Vysokú odolnosť proti prepáleniu a nízku nákupnú cenu. Odolnosť proti prepáleniu má vďaka malému obsahu nenasýtených mastných kyselín. Nízku cenu zase vďaka lacným kokosovým orechom v trópoch. Kopra, z ktorej sa kokosový olej lisuje, sa považuje za druhoradý produkt po kokosovom mlieku. V Indii patrí kokosový olej k najlacnejším tukom. ( Neslávne známy palmový olej je však ešte lacnejšie!) Predaj lacno kúpeného kokosového oleja ako luxusné potraviny nesie vysokú maržu, o ktorej v kampani ide. Jeho malý obsah nenasýtených mastných kyselín nie je dietetickú prednosťou. Chuť kokosu mám rád, ale ešte viac mi chutia rastlinné oleje s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín (zoradený zostupne: sezamový, olivový, slnečnicový) a oriešky, ktorých oleja (okrem kešu orechov) sú tiež väčšinou nenasýtené (zoradený zostupne: Lískovca, pistácie, píniové oriešky, mandle, arašidy, vlašské orechy). Vlašské orechy sú natoľko zdravé, že by mi mali chutiť rovnako dobre ako Lískovca, ale asi som sa ich v detstve príliš prejedol. Stále mi veľmi chutí veľmi zdravý mak, ktorý som tiež konzumoval vo veľkom množstve. O niečo menej mi chutí ľanové semienko. Zdravých olejnatých semien je inak veľmi veľa a ja ich ani všetky nepoznám, nieto aby som ich bol schopný senzoricky posúdiť. Veľmi mi chutí zdravé avokádo, ak je mäkké. (Pripomínam že dužina avokáda obsahuje 14% zdravého tuku.) Z lacných olejov bez výraznej chuti je vraj zdravý olej sójový, repkový a mnohé ďalšie (čajovníkový, ľanový, hroznový ...) Zo živočíšnych tukov mi najlepšie chutí husacie a kačacie sadlo, hoci som sa konzumácia tejto hydiny už vzdal. Veľmi mi tiež chutná kvalitné maslo (nie to najlacnejšie v sklepe), naopak mi málo chutí veľmi zdravý rybí tuk okrem pečene tresky. Avšak rybaciu polievku zo zdravých olejnatých druhov rýb považujem za liek na bolesti a zápaly . Zdravé sú tiež tuky plazí (hady sa na Taiwane konzumujú ako liek, krokodíly sú v Číne pochúťkou, korytnačí polievka je populárny aj u nás) a vtáčie (pripomeňme si že vtáky sú v zásade prezlečení dinosaury). Plazí tuky považujem za liečivé, ale neodporúčam je z dôvodu rešpektu a ochrany plazov pred veľkochovy. Kuracie polievka sa napokon pred érou velkodrůbežáren tiež považovala za liek.

Drobné vysvetlenie: Oleje a tuky sú tak zložité dietetické tému, že svoj vlastný chuťový zmysel považujem za lepší vodítko než dlhé rešerše, ktoré som neraz vykonával. O zložitosti výživového téme tukov svedčí aj to, že na hodnotenie kvality zjedených tukov slúžia v našom vegetatívnom systéme najmenej tri rôzne pomocné hormóny sýtosti. Áno, viem o ω-3, ω-6 i ω-9 nenasýtených mastných kyselinách, viem o význame mastných kyselín s krátkym reťazcom pri redukčnej diéte ( Canfora2015sfa ), viem o hypotetické účinnosti ω-3 nenasýtených mastných kyselín s dlhým reťazcom (neúčinné podla Munro2013dsw ), ale po všetkom bádania považujem za najlepšie celkové vodítko vlastné chuťový zmysel.

vláknina

V redukčnej dietetike nemožno opomenúť vlákninu. Vláknina znižuje pocit hladu ( Delargy1997eat ) a zlepšuje trávenie. Vláknina je všadeprítomná, ale existuje jej viacero druhov. K nerozpustné vláknine patrí celulóza, ktorú nájdeme vo všetkých drevnatých častiach rastlín. Optimálny obsah vlákniny majú zeleniny divokého typu - púpava, divoký šalát, divoké kapustovité, žihľava atď. Nerozpustnej vlákniny je tiež chitín (mykochitin), hlavná zložka hubových pletív. K rozpustné vláknine patrí nestráviteľné látky gélovité a zrôsolovatenej konzistencie - agar, želatína a látky gumového charakteru nachádzajúce sa napr. V šupkách semien niektorých rastlín. K obľúbeným zdrojom vlákniny patria obilné otruby, bobtnajúci skoroceľovej otruby (Plantago ovata, Turnbull1995epo ), bobtnajúci semienka šalvie hispánskej (Salvia hispanica, čiže chia, Timilsena2016mfc ), morské riasy plné rozpustnej vlákniny typu agaru ...

Ku dvom základným typom vlákniny (nerozpustné a rozpustné) by som rád logicky pridal ešte tretí typ - vlákninu zrnitou. Zrnitou vlákninu by som opísal ako nerozpustnú vlákninu zrnité konzistencie, ktorá v tráviacej sústave pomáha mlieť potravu podobne ako piesok vo svalnatom žalúdku vtákov. K zrnité vláknine patrí tvrdá semienka drobného bobuľového ovocia konzumovaného vcelku (čučoriedok, ríbezlí, šípok, hlohu ...) a ďalšie hrubozrnnej drevnaté časti rastlín. Piesok a štrk ľudia nekonzumujú, ale v TČM a iných tradičných systémoch sa možno stretnúť s tým, že sa ku konzumácii predpisujú anorganické íly. Minerálne liečivá TČM k vláknine systematicky nepatrí, hoci môžu prispievať k tráveniu nerozpustnú zrnitou zložkou.

Ženšen ponúka ozdravenie tela, nie priame zníženie váhy

Ženšen je u obezity prospešný, nie je ale prostriedkom na chudnutie. To hovorím napriek viacerým štúdiám tvrdiacim že ženšen schudnúť pomáha ( Mollah2009aew , Hwang2009aeg , Gu2013gra , Kim2011aeo ). Podľa môjho názoru ženšen ako adaptogén nemá hmotnostnej redukciu v popise práce. U zoslabnutých a podvyživených ženšen zlepšuje chuť do jedla a pomáha pribrať. Slabosť a nechutenstvo patrí medzi hlavné TČM indikácie ženšenu. Konkrétne ginsenoid Rb 1 podnecuje adipogenezi Chan2012gpa a indukuje expresiu kolagénu I Kwok2012gri . Ženšen je pri redukčnej diéte prospešný z iných dôvodov:

  1. Ženšen účinkuje proti obezite a cukrovke pôsobením na jadrové PPAR receptory, o ktorom som napísal separátne stránku .
  2. Ženšen potláča stres a chronickú bolesť . Podľa Dr. Burstaina sú stres a bolesť hlavné rizikové faktory ktorým sa pri chudnutí musíme vyhýbať.

Svojim účinkom proti zápalom ženšen zlepšuje zotavenie po športových aktivitách, ktorým sa pri chudnutí musíme bezpodmienečne venovať. Ženšen znižuje hladinu zápalových faktorov TNFα a IL-6 a tým obmedzuje škodlivosť obezity. Pri obezite sa vlastne správa ako protiklad nikotínu. Nikotín potláča chuť do jedla, je ale nežiaduce. Ženšen môže chuť k jedlu i zlepšiť, je však u obéznych žiaduce. Nesmú ho brať len tí obézni pacienti, u ktorých z individuálnych dôvodov zvyšuje chuť do jedla.

Využitie ďalších adaptogénov pri chudnutí

Bolo by proti princípu adaptogenního pôsobeniu odchyľovať telo od stavu, ktorý náš vegetatívny systém považuje za zdravý - hoci sekulárnej móda môže byť iná. Adaptogény sa preto nepoužívajú priamo ku schudnutiu, ale väčšinou v kombinácii s termogénnymi a chuť do jedla potláčajúcimi bylinami k vyváženie ich aktivizujícího a niekedy aj hypertenzního účinku . To je prípad kofeínu, citrusových prípravkov, chvojník (tj. Efedrínu) atď., Ktoré sa kombinujú s ozajstnými adaptogény - rozchodnica ružovú (napr. Verpeut2013car ), bazalkou posvätnú (napr. Gamboagomez2014cos ), ženšenom , notoginseng atď. Zdá sa, že rozchodnica má potenciál proti akumuláciu tuku ( Lee2011ria ).

Pokiaľ ide o modelovú adaptogénnu špongiu lesklokôrovka lesklú , jej obdivovatelia z radov vedcov tvrdí, že je vhodná aj u obezity a diabetu ( Seto2009nhe , Chang2015glr , Thyagarajansahu2011rmb ). Leskokôrka má rozsiahly imunomodulačný účinok ( Xu2011glp ) ktorému síce mechanisticky nerozumiem, ale predpokladám, že leskokôrka skutočne obmedzuje toxicitu hrúbky (porovnaj napr. So závermi štúdie Ko2008ats ), aj keď sa samotným znížením telesnej váhy nepomôže.

S chudnutím podľa môjho názoru nepomôžu vynikajúce plody granátovníka (Punica granatum), chutné nápoje z Aloe vera, ani plody hruškovce přelahodného čiže avokáda (Persea americana) plné zdravého rastlinného tuku, hoci je za potenciálne účinné označuje Gamboagomez2015pwp . Už zaujímavejšie mi pripadne (z rovnakého prehľade) možnosť účinnosti obyčajných fazule (Phaseolus vulgaris) a arašidov (Arachis hypogaea), ktorých sa však obézny nesmú prejesť. Prehľad Stohs2016rns k tejto kategórii doplnkov redukčnej diéty pridáva tiež sezam (Sesamum indicum) a olej z moringy olejodárné (Moringou oleifera) .

Ďalšie odporúčané adaptogény z vyššie uvedených prehľadov sú ibištek sudánsky (Hibiscus sabdariffa), ľubovník bodkovaný (Hypericum perforatum), rozmarín lekársky (Rosmarinus officinalis) a púpava lekárska (Taraxacum officinale), z ktorej sa jej list i koreň. Ibištek sudánsky sa kvôli liečivým, veľmi kyslým plodom bežne pestuje všade v trópoch (vrátane Taiwanu), nie je problém ho zohnať v TČM predajniach. V TČM zmesiach proti obezite sa vyskytuje aj šalvia červenokořenná (Salvia miltiorrhiza, Su2015smt ). Jej účinnosť nie som schopný komentovať, ale celý rod Salvia vrátane našej šalvie lekárskej (Salvia officinalis) vrelo odporúčam.

| 16.6.2009