Ľahká kaša z rozvarené ryže (ryžový odvar) je tradičným základom čínskej raňajky. Základná verzia sa pripravuje veľmi ľahko: ryža sa proste nechá rozvariť vo väčšom množstve vody na riedku polotekutú konzistenciu. Čínska raňajky vychádza z lacných miestnych surovín a životných nutnosťou Severovýchodnej Ázie, ale vo svojej tradičnej verzii je veľmi zdravá. Ryžový odvar sa aj u nás podáva ako ľahké jedlo pre rekonvalescentov a pacientov so slabým trávením.
Ľahká ryžová kaša je pre čínsky typ raňajky nutnosťou - pri čínskej raňajkách sa totiž nepodáva chleba, pečivo ani iné pre nás bežné zdroje sacharidov. Táto kaša sa nesolí, pretože slúži ako príloha k ďalším čínskym raňajkovým pochúťkam, z ktorých mnohé sú veľmi slané: nakladaná reďkovka, fermentované sójové produkty, sušené mäso a čierna vajcia (tzv. Storočná vajcia) s hustou sójovou omáčkou.
Prísady na obyčajnú (bielu) čínsku ryžovú kašu:
- 1 liter vody
- 1/2 šálky ryža (môžeme použiť aj zvyšnú už uvarenú ryžu)
Príprava
Do hrnca so studenou vodou vsypeme ryžu a uvedieme do varu. Varíme 60 minút. S výhodou možno využiť predvarenú ryžu alebo zvyšok uvarenej ryže z predošlého varenia - možno dobu varenia skrátiť na 20 minút. Namiesto bielej ryže môžeme s výhodou použiť celozrnnú ryžu.
Podávanie a variácie
Čínska ryžová kaša sa podáva teplá v miskách. Namiesto bielej ryže môžeme použiť nutrične hodnotnejšie celozrnnú ryžu. Biela ryžová kaša je sama o sebe trochu fádne. Aby toto zdravé jedlo stravníkom chutilo, musí sa podávať tak, ako je zvykom v krajine jeho pôvodu. Máme viacero možností:
- Pripraviť pravú čínsku raňajkách s nakladanou reďkovkou, kvasenými sójovými produky a čiernymi vajcami, ku ktorej je biela ryžová kaša prílohou .
- Pripraviť stredoeurópsku napodobňovanie čínskej raňajky s využitím u nás dostupné nakladanej zeleniny a malého množstva suchých údenín .
- Pripraviť dezertné verzii ryžového odvaru s celozrnnou ryžou, gaštany a cicimku datľovými . To je v podstate biela ryžová kaša s ďalšími prísadami. Môže sa buď jesť ako dezert, alebo použiť ako luxusnejšie príloha k čínskej raňajky podľa bodov 1 alebo 2.
- Pripraviť sladkú sviatočné verzii čínske ryžové kaše s čiernou ryžou, strukovinami a TČM surovinami .
Čínska ryžová kaša sa jej najlepšie čínsku polievkovou lyžicou (krátka a hlboká keramická lyžice), ale dobre poslúži aj bežná polievková lyžica.
dôležitá poznámka
Pre Číňanov predstavuje biela ryžová kaša každodenné začiatok dňa. Preto keď sa rozhodneme si ju vyskúšať, nerobí sa to tak, že ju pripravíme raz a potom nad ňou Machna rúk. Túto kašu musíme v rámci čínskej raňajky pripraviť najmenej desaťkrát, aby sme identifikovali tie správne prísady s ktorými nám bude chutiť. Ide pritom o to, vychutnať si kontrast silne ochutených nakladaných alebo údených pochúťok s neutrálnou chuťou ryžovej kaše ( o láske Číňanov k neutrálnym rosolovitým pochutinám pozri iný recept ). Je tiež nutné si skúsiť dezertné a sviatočné verzia čínskej ryžovej kaše. Je to tak trochu ako s francúzskymi syrmi - nesmiete to vzdať. Aj u čínskej ryžovej kaše si musíte zvyknúť na špecifiká chuťového štýlu ktorý sa k nej viaže.