Čínska raňajky sa skladá z čínskej ryžovej kaše a u nás ťažko sehnatelných príloh ako nakladaná reďkovka, fermentované tofu, nakladané arašidy atď. Je ale malým tajomstvom, že princípy čínskej raňajky možno zachovať aj za použitia čisto slovenských (Opravujem, stredoeurópskych) prísad. Počeštenie verzia čínskej raňajky má všetky výhody tradičnej čínskej raňajky , ale pre nášho stravníka je snáď ešte chutnejšie. Prísada, ktorá nie je v našich podmienkach ľahko nahraditeľná je morská riasa. Pokiaľ ju nemáte, tak ju jednoducho vynechajte, ale radšej ju skúste zohnať, pretože obsahuje dôležité stopové prvky.
prísady
- čínska ryžová kaša
- zelenina v slanom náleve
- fermentovaný syr (Romadur, BALADUR, olomoucké syrečky, blaťácké zlato)
- chutí suchá klobása (domáca klobása, čabajky a pod.) alebo iná údenina, môže byť aj pálivá
- údené tofu alebo sójový karbonátok
- varená alebo zavarené strukovina (fazuľa, zelená fazuľka, hrach, cícer, bôb)
- mladý zázvor
- mladý pór
Príprava a podávanie
Pripravíme čínsku ryžovú kašu, najlepšie dezertné verziu s jedlými gaštanmi a cicimku datľovými (k úplnému počeštenie jedla možno cicimek nahradiť sušenými slivkami). Počeštenie čínskej raňajky vykonávame výmenou čínskych pochutín za naše pri plnom zachovaní čínskeho štýlu podávania. Takže prísady nerozdeľuje na taniere pre jednotlivé stravníkov, ale dáme do malých misiek, ktoré postavíme doprostred stola. Snažíme sa stolovníkům ponúknuť pestrosť tvarov, farieb a chutí. Použijeme pokojne aj niekoľko druhov strukovín, veľmi pekne vyzerá napríklad cícer. Pór nasekáme na krúžky a dáme do malej misky. Zázvor nastrúhame na nitky a dáme na plytký tanierik tiež doprostred stola.
V každej miske má byť lyžička alebo jedálenské paličky k naberanie. Z misiek si stravníci sami berú primerané množstvá na stredne veľký tanier ktorý majú pred sebou. Ryžová kaša sa podáva v malých okrúhlych miskách, má jej byť dosť aby si stravníci mohli podľa ľubovôle pridať.
Poznámky
- Pri použití slovenských pochutín je na vytvorenie čínskej raňajkové atmosféry zvlášť dôležité, aby stolovníci jedli hůlkama. (Ryžová kaša sa samozrejme jej lyžicou, najlepšie čínsku keramickou polievkovou lyžicou.)
- Z toho vyplýva, že je zodpovednosťou hostiteľa / ky nakrájať všetky pochutiny na tenké plátky, ktoré sa dajú hůlkama ľahko jesť.
- Stolovníkům výslovne vysvetlíme, že princípom čínskej raňajky je ponúknuť väčšie množstvo silných chutí, ktoré kontrastujú s neslanú a rôsolovitou čínsku ryžovou kašou.
- Pochutiny s vysokým obsahom cholesterolu (tučné syry, údeniny) krájame na tenšie plátky aby sa ich menej zjedlo.
- Menej chápavým stolovníkům tiež výslovne vysvetlíme, že slané pochutiny sú na stole pre chuť, k zasýtenie slúži ryžová kaša. Povieme tiež, že je čínskym zvykom brať si zo všetkých pochutín toľko, aby vyšlo rovnako na všetkých. Spoločne s použitím palíc to prispieva k pomalšiemu jedenie a nižšiemu príjmu soli a cholesterolu.
- Tí, ktorým by sa tieto pravidlá zdala príliš frustrujúce, alebo ovládanie paličiek príliš ťažké, môžu ako výnimku dostať na tanierik vopred pridelenú vlastnú porciu, ktorú môžu konzumovať rukami alebo lyžičkou.
- Údené tofu, sójový karbonátok, alebo iná vegánska pochutina sa normálne ochucujú hustou sójovou omáčkou. Tú ale možno kúpiť len v špecializovaných obchodoch, takže k úplnému počeštenie čínskej raňajky hustú sójovú omáčku jednoducho vynecháme a tvárime sa ako keby vôbec neexistovala.
- Namiesto Romadur možno použiť fermentované zahraničné (typicky francúzske) syry, ktoré ponúkajú bohatú paletu vynikajúcich chutí. Platí to aj o údeninách.
- Ďalšou vhodnou pochutinou k tejto raňajkách je kukurica v slanom náleve.