Vážený návštevník, toto je strojovo preložený článok. Vo svojom pôvodnom znení (česky) je plne zrozumiteľný a je podložený nezávislou vedeckou literatúrou. Strojový preklad však má ďaleko k dokonalosti a jeho čítanie vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a fantázie.

Drobečková navigace

Mycélium a primordium liečivých húb - pestovanie

Mycélium (podhubie)

Každý hubár už iste videl podhubie - pri zbere plodníc v lese je zrejmé ako spleť bielych vlákien, ktorým sa hovorí hýfy az ktorých plodnice vyrastá. Nie každý už vie, že toto podhubie prerastá lesné pôdou (alebo, u drevokazných húb, napadnutým drevom) na vzdialenosti mnohých metrov a že jeho celková váha je väčšinou mnohonásobne väčšie, než celková váha plodníc. Pri pestovaní biomasy liečivých húb in vitro (tj. Umelo) sa využíva toho, že mycélium rastie oveľa rýchlejšie ako plodnice. Pri jeho naočkovaní na kultivačné nádobu (napr. Petriho miska) mycélium rýchlo prerastie médiom (agarom) a po asi 7 dňoch vytvorí na jeho povrchu hrbolčeky, ktorým sa hovorí primordium - zárodočná hmota.

primordium

Primordium je zárodočnej hubová hmota v podobe hrbolčekov na povrchu kultivačného média (agaru). Z tej by postupom času teoreticky vyrástli plodnice. Prakticky sa hubová biomasa hneď spracováva na extrakt a balí ako kapsule alebo tablety. Jediným dôvodom, prečo sa slovo primordium používa, je snaha zdôrazniť podobnosť vypestované hubovej biomasy a tradičných plodníc.

Pestovanie mycélia na agare v Petriho miskách je ľahšie než sa zdá. Z laboratórneho vybavenia potrebujeme Petriho misky (sterilizačné autokláv je výhodou, nie ale nutnosťou). Mikrobiologická laboratórna prax je výhodou, ale nie nutnosťou - skúsenosti so zaváraním ovocie postačí.

Postup pestovania mycélia v domácich podmienkach

Pri pestovaní mycélia, rovnako ako pri zaváraní ovocia, musíme dbať na čistotu a sterilizáciu - inak nám miesto húb na agare vyrastú mikrobiálne kolónie. K rastu húb si najskôr musíme pripraviť Agar gelový bujón. Agar lzezakoupit ako kuchuňskou prísadu. Pretože samotný agar hubám výživu neposkytuje, musíme agar obohatiť výživnú zložkou, napríklad škrobmi obsiahnutými v jačmeni sladom a kvasnicovým extraktom, do ktorého sa môže pridať sójový proteín. Tieto prísady, ktoré sú bežne k dostaniu, spoločne s agarom rozpustíme v horúcej vode na Agar gelový bujón. Petriho misky sterilizujeme varom a za teploty 100 ° C je plníme agarovom bujónom (tiež zahriatym na 100 ° C), prikryjeme vekom a necháme v chladničke stuhnúť. Huby nie sú náročné, mnohé druhy rastú aj na úplne podradných substrátoch, takže sa o ich výživu nemusíme príliš obávať.

To, čoho sa obávať musíme, sú baktérie a plesne. Sterilné Petriho misky sa po naplnení a zakrytie vekom už nesmie otvárať (je to rovnaké, ako u zaváracích fliaš). Otvárame je len na krátku dobu pri očkovaní hubovými výtrusmi alebo už vypestovaným mycéliom. Výtrusy získame z čerstvého alebo suchého hubového materiálu. K inokulácii pristúpime až po úplnom stuhnutí agaru (20 hodín v chladničke) a môžeme ju vykonať napríklad nerezovou tyčinkou, ktorú najskôr sterilizujeme plameňom:

Naočkovanie - naočkovanie testovacieho substrátu hubovými výtrusmi

Pri inokulácii veko Petriho misky zdvíhame pomaly a len na najkratšiu nutnú dobu. Veko stále držíme nad agarom, aby dovnútra nenapadali baktérie. Kultivujeme za izbovej teploty. Pokiaľ ide všetko ako má, za niekoľko dní by nám v miske malo vyrásť biele mycélium danej huby. Na mycéliu sa čoskoro vytvorí tiež primordium ( "mladé plodnice"). Bakteriálne kolónie, s ktorými sa určite stretnete, sa zvyčajne javí ako priehľadné, biele, či farebné hrbolčeky na povrchu agaru. Plesne spočiatku vytvárajú mycélium podobné hubovému, na ňom sa ale čoskoro začnú tvoriť zelené alebo čierne plesňové výtrusy. Huby majú schopnosť niektoré druhy baktérií z agaru "vykonkurovat", ale ak by nám baktérie spôsobovali veľké problémy, môžeme do bujónu pridať antibiotiká (vypestované mycélium a primordium z agaru samozrejme jesť nebudeme).

Rastúce mycélium na agare:

rôzne druhy mycélia na kontaminovanej Petriho miske
Dva rôzne druhy mycélia na kontaminovanej Petriho miske

Primordium (zárodky plodníc), ktoré sa neskôr vytvára na agare:

Primordium - Hliva ružová
Primordium - Hliva ružová (Pleurotus djamor)
Primordium - plamienky zimnej
Primordium - plamienky zimnej (Flammulina velutipes)

Klonovanie húb na agare

Na vyššie popísaným spôsobom pripravených agarových miskách možno huby aj klonovať. K tomu potrebujeme čistý kúsok čerstvé, živé plodnice, ktorý jednoducho položíme na povrch agaru.

Boltcovitka (ucho Judášovo, Auricularia auricula-Juda) klonovaná na agare
Klonovanie - boltcovitka (ucho Judášovo, Auricularia auricula-Juda)

Hubová vlákna, z ktorých je plodnice zložená, postupne vypučí a spätne vytvorí mycélium, ktoré sa rozrastie po povrchu agaru. Pokiaľ toto mycélium použijeme k inokulácii ďalšieho substrátu, získame huby, ktoré sú klonom použitého kúsku plodnice.

Prípravky z hubovej biomasy (mycélium a primordium)

Výhodou pestovania mycélia na agare je to, že sa môžeme vizuálne presvedčiť o tom, že tam naozaj rastie daná huba a nie napríklad baktérie alebo plesne. Mycélium vypestované na agare sa preto používa na očkovanie klátov (či iných substrátov) v pěstírnách liečivých húb.

Pri priemyselnom pestovaní hubovej biomasy v podobe mycélia a priomordia sa krok rastu plodníc na prirodzenom substrátu (čo môže u liečivých húb trvať mnoho mesiacov) úplne vynecháva a hubové prípravky sa vyrábajú priamo z hubovej biomasy. Mycélium na agare rastie rýchlo (niekoľko dní), ale výživné látky v agare sa čoskoro vyčerpajú. Rast sa potom zastaví a vzniknutá hubová biomasa sa spracováva. Výrobky z hubovej biomasy sa musí mnohonásobne koncentrovať, pretože ich hlavnú časť tvoria vyčerpaný agar. Zatiaľ čo u koncentrátov z plodníc je koncentrácia voliteľným, zhodnocujícím procesom , pri výrobkoch z hubovej biomasy je to nutnosť.

Ak by sme chceli tento priemyselný proces napodobniť, museli by sme agar prerastený mycéliom z našich Petriho misiek vybrať, vložiť do varného skla a varom rozpustiť. Získali by sme sekundárne bujón, ktorý by obsahoval vývar z mycélia a primordia a rozpustený vyčerpaný agar. Odparením a filtráciou by sa získal tekutý koncentrát, lyofilizáciou koncentrát práškový.

| 9.7.2008