Vážený návštevník, toto je strojovo preložený článok. Vo svojom pôvodnom znení (česky) je plne zrozumiteľný a je podložený nezávislou vedeckou literatúrou. Strojový preklad však má ďaleko k dokonalosti a jeho čítanie vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a fantázie.

Drobečková navigace

Nechce sa mi ženšen variť

Dobrý deň, mám záujem o ženšen. Nechce sa mi ho však variť a tak sa chcem spýtať, či ak sa dá konzumovať bez varenia? To asi nejde, že, pretože je veľmi tvrdý. Pokiaľ to ide, tak by ma zaujímalo či je táto forma účinnejší ako lúhovania v horúcej vode?

Dobrý deň.

Červený ženšen , hoci (alebo skôr pretože) je výrobkom tradičným, má vlastnosti optimalizované v niekoľkých smeroch. Nielenže je veľmi trvanlivý a účinný, ale je naviac aj ľahšie rozpustný. Príprava ženšenového výluhu je dnes jednoduchšie ako v minulosti. Chytrí užívatelia prišli na to, že výluh z červeného ženšenu a ďalších prísad ( kustovnica , cicimku , zázvoru ...) môžu namiesto dlhého varenia pripraviť v termoske jednoduchým zaliatím horúcou vodou a lúhovaním treba cez noc. Túto metódu som sa od nich naučil aj ja a funguje výborne.

Aj tak ale samozrejme dôjde k situáciám, kedy ženšen nemožno variť

V takom prípade sa prejaví ako ďalšia dobrá vlastnosť červeného ženšenu to, že v plátkovanie stave ho možno cmúľať. Nechcem povedať "žuť", pretože spočiatku je naozaj veľmi tvrdý, ale v ústach začne čoskoro mäknúť a po určitej nie príliš dlhej dobe zmäkne úplne a rozpustí sa. Túto metódu možno použiť napr. Keď máte ráno naponáhlo pred dôležitou služobné cestou, alebo keď šoférujete dlhú trasu autom atp. Z racionálneho hľadiska je takto požitý ženšen (cmúľanie) rovnako účinný alebo ešte aj účinnejšie ako ženšen lúhovaný v horúcej vode. Z hľadiska mágie TČM, ktoré si zakladá na rovnováhe horúceho (jang) a studeného (jin), je dôležité že sa ženšen varí a pije teplý. Ako vedec toto (a všeobecne posadnutosť Číňanov prehriatymi jedlami na stole) interpretuje predovšetkým ako snahu mať istotu, že voda bola prevarená, hlbinné dôvody čoho súvisí s nekonečnými čínskymi rovinami, Rýžovišti, spodnou vodou a úplavicu. Inými slovami, nemusíte sa tým zaťažovať.

S pozdravom,
-boris-

| 28.6.2012

Súvisiace články