Vážený návštevník, toto je strojovo preložený článok. Vo svojom pôvodnom znení (česky) je plne zrozumiteľný a je podložený nezávislou vedeckou literatúrou. Strojový preklad však má ďaleko k dokonalosti a jeho čítanie vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a fantázie.

Drobečková navigace

Kustovnica čínska (Lycium chinense Mill. Ex DC.)

tiež gouqi , Goji, godži, kustovnica čínska (L. chinense Mill.), Chinese Matrimony vinie

Kustovnica cudzia
Kustovnica cudzia - Lycium barbarom (zdroj: Flora von Deutschland, by Prof. Dr. Otto Wilhelm Thoma, Österreich und der Schweiz 1885, Gera, Germany)

Kustovnica čínska je liečivá rastlina TČM, ktorej plody sa často užívajú spoločne so ženšenom a ďalšími adaptogény. Kustovnica má vysoký obsah zeaxantínu a ďalších karotenoidov. Má silné antioxidačné účinky, chráni zrak a spomaľuje procesy starnutia. O účinkoch kustovnice okrem karotenoidov prispievajú hlavne jej špecifické proteoglykanové polysacharidy. V slovenčine je kustovnice známa ako goji / godži. Slovo goji k nám prišlo cez angličtinu z čínskeho枸杞(číta sa ko-ki alebo ko-ťi, pinyin gouqi) a označuje plody tejto rastliny. Kustovnicu čínsku možno u nás pestovať (je mrazuvzdorná), ale zle plodí, takže je výhodnejšie si ju kúpiť sušenú.

Základné informácie o rodu kustovnice (Lycium)

Rod Lycium ale zahŕňa viac než 70 druhov, ktoré sa vyskytujú v subtrópoch celého sveta ( Fukuda2001pbg ). V Eurázii nájdeme tri hlavné pôvodné druhy (podľa: GRIN taxón. Databázy , eFloras databázy , Feinbrun1968glf ):

  • kustovnice cudzie (Lycium barbarom L.), pôvodné v Číne
  • kustovnica čínska (Lycium chinense Mill.), pôvodný v celej Juhovýchodnej Ázii
  • kustovnice európska (Lycium europaeum L.), pôvodnú v Stredomorí a Malej Ázii

Všetky tri druhy sú dobre odlíšiteľné morfologicky ( Feinbrun1968glf ) aj molekulárne ( Fukuda2001pbg ). Kustovnica európska má kvety biele alebo ružové, ostatné dve majú kvety červenofialové ( Dostal1989nkc , Zväzok 2, str. 892). Kustovnica čínska má listy stopkaté, skôr vajcovité než kopijovité, zatiaľ čo kustovnice cudzej má listy skôr kopijovité a skoro bez listovej stopky ( Rothmaler2009evd , Zväzok 3, str. 429). Ako ovocie sa využíva prakticky len kustovnica čínska, ktorá sa pestuje kvôli svojim veľkým a sladkým plodom ( Yin2005apr ). Iné druhy kustovnice sú tiež liečivé, ale ich malé plody sa nehodí k zberu. Kustovnica cudzia a kustovnice európska sú u nás miestami veľmi hojné, z ich listov možno pripravovať zdravý bylinný čaj.

Kustovnicu na liečebné účely uznáva TČM aj naše bylinná medicína ( Potterat2010glb ). Kustovnicu európsku (L. europaeum) využívali antickí lekári pri liečbe zápalov a očných chorôb ( Hitchcock1932msg ). Rastlina sa využívala aj na spevnenie eróznych svahov a v okrasných výsadbách, kedysi bola veľmi populárna. Kustovnica cudzia aj kustovnica čínska sú v súčasnosti predmetom intenzívneho výskumu.

Obsahové látky kustovnice

Kustovnica obsahuje veľké množstvo karotenoidov (hlavne zeaxantín) a špecifických proteoglykanových polysacharidov, ktoré tvoria až 30% váhy sušiny. Karotenoidy a polysacharidy chránia neuróny a sietnicu, pôsobí pozitívne na zrak, znižujú bunkový stres a zlepšujú imunitu. K ďalším prospešným metabolitom kustovnice patrí betaín, β-sitosterol, kumaríny, vitamíny, minerály a voľné aminokyseliny.

  • lycium polysacharidy (LP) - Najdôležitejšie špecifická zložka kustovnice.
  • karotenoidy - V plodoch sú obsiahnuté vo veľkom množstve (až 0.5% suchej váhy, Peng2005qzd ), ich množstvo rastie v priebehu zrenia ( Piao2005ckc ). Až 70% karotenoidov kustovnice tvoria zeaxantín, hlavne ako zeaxantín dipalmitát (fysalin, Inbaraj2008dce ). Prítomné sú aj ďalšie formy zeaxantínu. Zvyšok karotenoidov tvorí luteín, β-karotén, β-Kryptoxantin a ďalšie. Zeaxantín dipalmitát je veľmi dobre biologicky dostupný, organizmus ho ľahko vstrebe a upotrebia ( Breithaupt2004cpr ).
  • flavonoidy - Kustovnica obsahuje mnoho druhov flavonoidov, z ktorých 40% tvoria kvercetín, myricetínu, kamferol a rutín ( Le2007iqa , Qian2004efp )
  • vitamíny - Karotenoidy kustovnice pôsobí ako provitamín A. Z ďalších vitamínov kustovnice obsahuje napríklad riboflavín (vit. B 2), kyselinu nikotínovú (vit. B 3), tiamín (vit. B 1), tokoferoly (vit. E) a kyselinu askorbovú ( vit. C) v množstve ~ 42mg / 100g, teda asi ako v čerstvých citrónoch ( Potterat2010glb ).
  • minerály - Kustovnica obsahuje vo významných množstvách vápnik (112mg / 100g), fosfor a železo ( Qian2004efp ), stopovo selén, germánium, meď, zinok a iné.
  • voľné aminokyseliny - Kustovnica ich obsahuje pomerne veľké množstvo (1 - 2.7%), najviac prolín. Zastúpené sú tiež nebielkovinové aminokyseliny, napr. Betaín (trimetylglycín), taurín a kyselina γ-aminomaslová (GABA). ( Chen1991aaa )
  • ostatné - napríklad β-sitosterol, daukosterol, skopoletín, kyselina p-kumarová a derivát dopamínu lyciumid A, doteraz izolovaný iba z goji ( Zou1999ndd ), mastné kyseliny (kys. linolová, β-elemen a kys. myristová, Altintas2006ceo ). V úplne zanebatelných množstvách (19ppb v sušine) možno v plodoch detekovať alkaloid atropín ( Adams2006hta ).

účinky kustovnice

Plody kustovnice cudzej (goji)
Plody kustovnice cudzej (goji)

Kustovnica napĺňa definíciu adaptogénu. Je tradičným doplnkom čínskych polievok a TČM zmesí. V TČM sa považuje za tonikum ktoré vyživuje obličky, pečeň a zrak ( Chang2008uah ). Nezávislý výskum potvrdzuje účinky proti starnutiu buniek aj ochranu proti slabnutia zraku ( Burke2005mcr ).

Vďaka unikátnemu zloženiu má kustovnica rad pozitívnych účinkov na ľudské zdravie.

Goji, plody kustovnice, patrí bezpochyby medzi najhodnotnejšie dúhy ovocie. Hrubý vodný extrakt LBP z goji má podľa literatúry viacero blahodárnych účinkov:

Ďalej spomínané účinky: rádioprotektívny , proti hepatitíde , účinok na serotonínový systém .

Ako kustovnicu užívať

Plody kustovnice cudzej (goji)
Goji chutí skvele

Plody kustovnice (goji) možno konzumovať priamo, alebo pridať do čajov, polievok, šalátov, múčnikov alebo iných pokrmov. Niektorí ju vychvaľujú ako zázračné ovocie pozri pdf . Ja by som chcel zájsť vo vychvaľovania ešte ďalej tým, že označím celú čeľaď ľuľkovitých za zázračnú a kustovnicu v nej za vítaný sladký doplnok k zázračným paradajkám, paprike, machovky a baklažánu čiernemu. Svoje zdravie môžeme zlepšiť tým, že budeme kustovnicu používať v kuchyni miesto hrozienok, ak samozrejme nezvýšime celkovú dávku. Goji sú veľmi vhodná náhrada sladkostí pre deti i dospelých. Odporúčaná denná dávka je 6 - 30 gramov suchých plodov.

Úprava na konzumáciu (napríklad):

  • Goji možno konzumovať aj bez úprav.
  • Variť dennú dávku goji v pol litri vody 5-10 min. Variť je možné aj vo víne, alebo pridať niekoľko sušených sliviek (alebo cicimku , ak máte). Pije sa v dvoch dávkach nalačno a to vrátane plodov.
  • Víno - 1kg rozomletých plodov sa vloží do textilného vrecka a ponorí sa do nádoby s 10 litrami vody. Nádoba sa hermeticky uzavrie a nechá sa 14 dní kvasiť. Potom sa užíva do dvoch decilitrov denne najlepšie v dvoch dávkach.
  • Tinktúru - 80g sa lúhujú v jednom litri 60% etanolu po dobu asi 3 týždňov. Na záver sa pridá trochu medu a užívajú 2-3 lyžice nalačno, rovnako is plody.
  • Polievková lyžica kustovnice tiež zlepší kuracie alebo hovädzie polievku, alebo pečené mäso. Plody po tepelnej úprave zjedzte.

Ospravedlňujeme sa, ale tento článok nie je zatiaľ dokončený. Súčasná, rozpracovaná verzia nevyjadruje jeho konečnú podobu.

Súvisiace články