Cicimek datľový (Ziziphus jujuba), podľa Presla (1846) cicimek všeobecný, tiež jujuba čínska či cicimek čínsky, patrí k mnohým druhom zázračného ovocia Číny, Japonska a ďalších ázijských krajín. Je to subtropický opadavý strom z čeľade řešetlákovitých, výšky 3-8 metrov. Jeho plod je sladká kôstkovice veľká ako menšia datle, ale sú aj veľkoplodej kultivary. Chuťou cicimek pripomína tvrdšie slivku, ale nie je tak sladký. Podľa TČM je cicimek v podstate adaptogén, ale nie tak silný, ako ženšen, s ktorým sa často kombinuje. Cicimek datľový je totiž tradičný prísadou a preferovaným sladidlom silného ženšenového čaju . Sušený cicimek je sladký a veľmi chutný, avšak neobsahuje toľko cukru ako datle. Rastlina je ďalej zaujímavá tým, že v listoch obsahuje peptid zizifin, ktorý dočasne blokuje vnímanie sladkej chuti.
Účinky a liečebné využitie cicimku
Užívanie cicimku bolo až donedávna odôvodnené iba dôverou v klinické skúsenosti TČM. Cicimek je napríklad súčasťou starobylej zmesi proti depresii kan mai tá cao písomne zaznamenané už od 2. storočia NL. ( Jun2014hmg ). Cicimek sa ďalej v TČM tradične používa na ochranu pečene . Okrem plodov sa na liečenie používajú aj lístky a semienka (jadrá kôstok).
Až do roku 2007 totiž neboli vo vedeckej literatúre o plodoch cicimku takmer žiadne informácie ( Naftali2008zje ako jediný vtedy dostupný zdroj citovala web Joeho Hing Kwok Chu ). Až nedávno sa objavili japonské publikácie ( Huang2007maa a Huang2009czj ) o jeho možnom protirakovinové účinky na pečeň. Boli v ňom nájdené triterpenoidní kyseliny ( Guo2009hlc ) a taiwanská publikácie Chen2010wez potvrdila ochranný účinok cicimku na pečeň. Plody cicimku obsahujú značné množstvo antioxidačných flavonoidov ( Chen2010wez ).