Vážený návštevník, toto je strojovo preložený článok. Vo svojom pôvodnom znení (česky) je plne zrozumiteľný a je podložený nezávislou vedeckou literatúrou. Strojový preklad však má ďaleko k dokonalosti a jeho čítanie vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a fantázie.

Drobečková navigace

Choroby pečene

Praktické zhrnutie: Máte pečeňové problémy? Užívajte pestrec a jedzte snobskú zeleninu - artičok, čakanka, púpava, lopúch, hadí mord, listy pestreca a hlavne mladé úbory púpavy. Denne užívajte Měkyna, ženšen, koptis. Koreňte množstvom kurkumy (alebo karí) a korením, ktorý vstrebaniu kurkumínu umožňuje. S mäsitými jedlami jedzte strúhaný čerstvý zázvor (2g denne), na to vám ho do zelovoců kapitalisti naskladňují. Nezabudnite na benedikt, pýr, slamiha, senovka a bazalku. TČM navyše odporúča ženšen, rozchodnica, gardénii a štandardné zmesi bylín Siao-ča-hu-tang a ši-kuan-ta-bu-tang (nutné navštíviť praktika TČM). Ďalšie inšpiráciu získate prečítaním celého článku.

Poznámky: Ostropestřecový olej k ochrane pečene miešame s panenským olivovým 1: 1 pre lepšiu chuť i liečivosť. Používame do šalátov, majonéz a pod. bez tepelnej úpravy, asi 50ml denne. Ostropestřecové listy po ostrihaní pichľavých okrajov predčí šalát.

O pečeňových chorobách

Pečeň je kľúčovým orgánom metabolizmu, detoxikácia jedov a homeostázy - udržiavanie správnej hladiny cukru, tukov a všetkého možného v krvi. Pečeň je centrálnym skladom živín - glykogénu, esenciálnych tukov, vitamínov ... (Ďalšia zásoba živín je vo svaloch a tukovom tkanive). Pečeň je výnimočná aj tým, že sú zaradené v tzv. Portálnym (vrátnicový) obehu. Tento výraz znamená, že krv, ktorá už raz prešla kapilárne sietí v stene tráviacej trubice, kde sa do nej vstrebali živiny, sa hneď nevedie späť do srdca, ale sa vrátnicový žilou "vracia" do ďalšej kapilárnej siete v pečeni, ktorá tu fungujú ako krvný filter. Vrátnicový žila má vyšší tlak (je vlastne niečím medzi tepnou a žilou) a krv v nej býva po výdatnom jedle až mliečnu farbu vstrebávaným tukovými kvapôčkami. Pečeň tieto živiny z krvi odoberajú a zároveň ju čistí od poškodených krviniek a ďalšieho odpadu, ktorý by inak zanášal hlavne srdce a pľúca. Pečeň je z tohto dôvodu obvyklú prvou tých zastávkou patogénov, ktoré do tela prenikajú orálnou cestou. Pečeňové lalôčiky, nie nepodobné olejovému filtru v aute, podliehajú značnému opotrebeniu a musia sa často vymieňať. Z tohto dôvodu majú pečeň vysokú regeneračnú schopnosť: Opotrebované lalôčiky atrofujú a ich miesto zaujímajú lalôčiky novo narastené.

Z hľadiska teórie adaptogénov spadajú jedy a patogény prenikajúce do tela orálnou cestou pod chemickú a biologickú záťaž . Hepatoprotektívne adaptogény schopnosť organizmu čeliť tejto záťaži zlepšujú. Hepatoprotektívne účinok sa často dáva do súvislosti s protizápalovým a antioxidačným účinkom adaptogénov. Spoločným znakom väčšiny pečeňových ochorení je totiž zápal pečene - hepatitída , ktorú môže, ale nemusí sprevádzať žltačka.

Svojou regeneračnou schopnosťou pečeň vynikajú nad iné vnútorné orgány. Človek je schopný prežiť chirurgické odstránenie až 70% pečene, ktorá opäť dorastú do pôvodnej veľkosti (pozri Prometeus), čo o žiadnom inom vnútorným orgánu neplatí. Ale ani pečeň neznesú všetko. Nútiť ich k príliš časté regenerácii opilstvom či fetováním znamená hovoriť si o ich rakovinu - hepatom . Z toho istého dôvodu zvyšujú riziko rakoviny aj vírusy infekčnej hepatitídy (žltačky). Regeneračnú schopnosť pečene navyše nie je nekonečná. Ako každé hojenia, aj regenerácia pečene vedie k tvorbe jazvového (fibrotické) tkaniva. Keď sa po mnohonásobné regenerácii fibrotická tkanivo v pečeni nahromadí, ďalšie regenerácie je nemožná. Tomuto stavu sa hovorí stvrdnutie pečene - cirhóze pečene . Dnes však občania tučných krajín trpievajú aj stučnením (steatózou) pečene. Stučnenú pečeň nie sú stvrdnutá, ale svojou konzistenciou naopak pripomínajú obľúbená foie gras. Steatóza je bežným sprievodným javom obezity.

Hepatoprotektívne byliny našej tradície

Pred érou priemyselných liekov sme pečeň liečili hlavne bylinkami. Väčšina našich tradičných receptov však upadla do zabudnutia. Sčasti aj preto, že na rozdiel od TČM našu liečitelia niekedy nevedeli, čo to pečeň sú. (Vysvetlivka pre ľudí bez zmyslu pre humor: žartuje.) V našom liekopisu však máme nádhernú kategórii tzv. Žlučopudných rastlín (Cholagogá) a rovnako Nič nehovoriace kategórii tzv. Stomachiká (rastlín "na žalúdok"). Tieto kategórie podľa názvu určite nejako hmlisto súvisí s hepatoprotektíva, ale ako? Veď aj celý termín hepatoprotektivum je akosi postavený na vode ... Možno vypozorovať markantný tendenciu našich bylinárov považovať za dobrú na pečeň každú dostatočne horkú rastlinu, čomu zodpovedá ďalšie prenádherná kategórie zvaná amara (dosl. "Horké byliny") - horec , čakanka , zemežlč , púpava , vachta ...

Je až prekvapujúce, že naša najslávnejší hepatoprotektívne bylina - pestrec mariánsky - horká nie je. Jeho účinnou látkou je silymarín. Silymarín nie je jedna látka, ale nepolárne (v tukoch rozpustný) zmesový extrakt zo semien tejto rastliny. Jeho účinky dokumentujú Štós publikácií, ktorých referencie nájdete napríklad v prehľade Bahmani2015smb .Okrem toho sa dajú veľké listy pestreca po ostrihaní pichľavých okrajov čepele jesť ako šalát, ktorý môžeme dochutiť zálievkou alebo majonézou zo zmesi rovnakého dielu ostropestřecového a panenského olivového oleja.

Ako som už hovoril, bylín s akýmsi nejasným vzťahom k liečbe pečeňových neduhov je v európskom bylinkárstvo veľa: bazalka pravá , benedikt lekársky , borovica prímorská , čajovník čínsky , čakanka obyčajná , černuška siata , čierne ríbezle (plod, list a na pečeň i koreň) , cesnak kuchynský , hadí mor španielsky , horec žltý , borievka obyčajná , lopúch väčší , pýr plazivý , rozrazil lekársky , rebríček obyčajný , repík lekársky ,schisandra čínska , púpava lekárska , slamiha piesočný , šalvia lekárska , zemedym lekársky ... Zoznam našich bylín "na pečeň" ďalej zahŕňa pochybné položky ako Pečeňovník trojlaločný a vachta trojlistá , ktoré majú tvarom listov pripomínať pečeň. Názory o relatívnej sile týchto rastlín sa u našich bylinárov rôzni, zhodu možno sumarizovať úslovím "jedzte pestrec a veľa zeleniny". Pestrec je bodliak a keď sme už pri tej zeleniny, tak z ríše bodliakov možno na pečeň odporučiť tiež artičoky , Pupava Biebersteinovu a krasovlas bezbyľový(koreň aj mladý úbor, ktorý chuťou predbehne artičok). K bodliakom patrí aj už spomínaný benedikt lekársky , ktorý sa s pyré a Smile radí k tým účinnejším hepatoprotektivum našej tradície. Iní zase nedajú dopustiť na puškvorec a vybrané hluchavkovité: jablčník , zbehovec , mäta , medovka a už spomínaná šalvia . Babo raď.

Hepatoprotektívne byliny India a trópov

Keď teda európske vědmy nevedia, čo je na pečeň najlepšie, siahame po múdrosti zabehnutých cudzozemských systémov, ku ktorým patrí indická Ajurvéda. Kdeže sme to v predchádzajúcom odseku skončili? Aha, u hluchavkovitých. Tak v Ajurvede za túto čeľaď hneď máme bazalku posvätnú ( Tulsa ) , ktorá síce nie je len na pečeň, ale zato pripomína taliansku bazalku pravú , taktiež zázračnú. Obe pomáhajú. Ovšem najdôležitejšie pečeňové bylinou Ajurvédy (vedľa Měkyna známejšiemu z TČM) je jitrocelovitý hořkobýl Kuťka (nesprávne "himalajský horec"). Ten však nezohnal ani bylinkár Stanislav Sehnálek (pozri pdf), keďže vo voľnej ho zberači prakticky vyhubili.

A sme opäť tam, kde sme boli. Aj v Indii majú rastlín "na pečeň" toľko, že raz nevedia, ktorú si vybrať. K doteraz spomínaným prehľad Kumar2012rhh pridáva: fenikel obyčajný , figovník smokvoň , rumanček pravý , riasa hroznovice pľuzgiermi , kasie všeobecná , kasie Roxburghova , kropenáč himalajský , kumbovník všeobecný , kurkumovník dlhý , láhevník šupinatý , ľuľok čierny , mangostana lahodná , Měkyna metlinatá , neshodice biela , oslizák ľúbezný, Senovka grécka , polardie michoakánska , rojok farbiarsky , žerucha siata , slivouch madagaskarský , fylant lekárska , šarlatka veľkolepá , trubkovec tyčinkové , vedélie mesiačiková , zederachu indický , zemedym indický a dokonca aj jedovatý dávivec čierny . Prehľad Ilyas2016rhi pridáva: bavlník bylinný , boldovník vonný , borovica prímorská , cist vavřínolistý , chochlačkovec skalné, Gardénie jazmínovitá , ibištek sudánsky , ginko dvojlaločné , budleje lekárska , Lare trojzubá , mangovník indický , morená srdcovitá , paheřmánek lepkavý , schizandra čínska , fylant horká , magnólia ľaliokvetá lekársky a vlákien srdcovitá . Je jasné, že nemožno len tak nazdařbůh vyberať tropické porasty z nejakých možná zoznamov. Preto na prednáškach lekárskej botaniky pěstíme cit pre byliny, rody i celej čeľade. Človeku s citom hneď padne do oka trubkovec tyčinkové, ktorý mu zase pripomenie ďalší tropický zázrak z rovnakej čeľade, pačuli, Ktorej protizápalové účinky svedčí aj pečeni. Obe zázračné hluchavkovité si naštuduje a už jede. Naopak, aj bylinkár blb ľahko pochopí, že jedovatý dávivec čierny z prýštcovitýchasi nebude adaptogén ani čajoviny, leda tak lacná farmaceutická surovina (normálne sa z neho robí biodiesel). Po počiatočné ostražitosti okolo pryšcům príbuzné smutne však ten istý bylinkár zajasá a fylant horkú, kyslú aj lekársku pacientom veselo odporučí. Zo smutne kyslé a lekárske je výborné liečivé ovocie, zatiaľ čo zo smutne horkej sa užíva skôr vňať a list formou náleve, 2-4g denne pokojne aj u vírusovej hepatitídy. Ale fylant je len jedna z mnohých superbylin a ja zase nie som ničí ošetrujúci lekár. Každý si musí svoje zoznamy bylín ohmatať sám. Preto vždy kladiem dôraz na praktickú dostupnosť, ktorá práve u smutní nie je bohvieaká - k r. 2018 bolo u nás zohnať len sušenú fylant niruri , prezývanú Chanca piedra .

Hepatoprotektívne byliny TČM

A konečne ste sa dostali sekcie s jasnými, nespekulativními inštrukciami. Trpezlivým čitateľom blahoželám. Najväčší poriadok v hepatoprotektívnych bylinách má totiž práve TČM. Tým nechcem povedať, že Ajurvéda zaostáva, ale to viete, India. TČM je u pečeňových problémov príťažlivá tým, že drží jednotnú terapeutickú líniu. Inými slovami, u čínskych bylinárov panuje zhoda v tom, čo vám "na pečeň" predpíše. Podľa prehľadu Lam2016hec Číňania nedajú dopustiť na:

Ak ste bylinkár, či lepšie, bylín znalý diplomovaný lekár, môžete tieto rastliny bez ceremónií a veľkých obáv z interakcií nasadiť, hmouře obe oči nad zákazovým a príkazovými značkami. To viete, kapitalizmus. Plus ešte niečo: kurkumovník sa má užívať s korením (oboje ako súčasť jedálnička), hoci piperín uľahčuje vstrebávanie kurkumínu z kurkumy ( Berginc2012pbo ). Len dbajte, aby pacient neužíval sladké drievko trvalo (nie je adaptogén) a nezjedol viac ako pol kila koptisu na posedenie. (Pre čitateľa bez zmyslu pre humor: ide o žartovnú narážku na horkosť koptisu.) Kurkuma, ženšen a kustovnicu možno pokojne použiť v megadávkach, ktoré doplníme cicimku datľovými (ďalšie drobné ovocie, na ktoré TČM nedá dopustiť). Keď k tomu pridáte štedrú dennú dávku ostropestřecového oleja a jedálniček doplníte už spomínanú hepatoprotektívne zeleninou ( artičok , čakanka , púpava , lopúch , hadí mord , listy pestreca a mladé úbory púpavy ), tak máte istotu, že čo do fytoterapie ste splnili svojmu. A u tej Ázie ešte raz spomeniem čajovník, ktorého polyfenoly, teobromín a teofylín ( Hussein2015tod ) pomáhajú aj na pečeň. Ak sa chcete TČM inšpirovať ešte viac, skúste (podľa Liu1994ech ) rozchodnica , ktorej salidrosidov chráni zapálená pečeň ( Yang2016sao ) a zvážtezemežlč okolíkatou a jerlín žltkastý . (Dávkovanie ani ďalšie detaily neviem, nie som nadprirodzená bytosť.) A úplne nejstandardnější inšpiráciou sú dve štandardné zmesi bylín, ktoré (opäť podľa Lam2016hec ) TČM na pečeň zvyčajne predpisuje:

  1. Siao-CAI-hu-tang (小柴胡汤, menšie prorostlíkový lektvar)
  2. ši-kuan-ta-bu-tang (十全大補湯, generálny posilňujúce lektvar)

Bližšie informácie získate kliknutím. Tieto zmesi sú bežne ku kúpe, ale ich prípravu zvládne aj šikovný lekárnik.

Hepatoprotektívne účinky Měkyna latnatého a ženšenu

Měkyna metlinatá a ženšen sú dobre preskúmané hepatoprotektívne rastliny, ktoré stoja za bližšie pozornosť. Vňať Měkyna latnatého , čiže právenky metlinatej, andrographis herba , sa široko využíva pri pečeňových a dýchacích ťažkostiach v TČM ( Lam2016hec ) aj v Indii ( Akbar2011apr ). So svojím vysokým obsahom účinných glykozidov, flavonoidov (> 20) a diterpenoidních laktónov (> 20) je Měkyna prinajmenšom tak účinný, ako pestrec ( Kapil1993aem ).

Pokiaľ ide o ženšen, TČM na pečeň odporúča všetky tri svoje druhy: ženšen pravý , notoginseng aj ženšen japonský ( Lam2016hec ), ako dokumentuje Ng2006pas , Yoshikawa2003snd , Liu1994ech a ďalšie. Nemenej účinný je ženšen americký ( Xu2017sgl ) a ženšen vietnamský , ktorého majoritný Panaxosid majonosid R2 je preukázateľne hepatoprotektívne ( Tran2002hem ). Ochranu pečene pred oxidačným poškodením pri fyzickej záťaži dokumentuje Voces1999eas u patentného extraktu ženšenu G115. Schopnosť ženšenu chrániť pečeň pred jedmi dokumentuje Martinez1984pea a Bak2012ahe u CCl 4 , Zhu2015gac u cyklofosfamidu, Kim2011pek u aflatoxínu, Igami2015hef u paracetamolu a Fu2013peg pri pokusné obštrukčnej žltačke. Z konkrétnych panaxosidů vyniká Rb 1 , zlúčenina K ( Lee2005heg ), Rg 3 a Rh 2 ( Lee2005he2 ). Tepelnou úpravou na červený ženšen sa hepatoprotektívne účinok neznižuje ( Yokozawa2007tph). Účinnosť ženšenu proti cirhóze ( Lo2011gri ) sa vysvetľuje tiež pôsobením ginsenozidu Rb 1 na remodeláciu fibrotických pečene ( Tark2015egr ).

hepatoprotektívne huby

Na tomto mieste musím čestne priznať, že či majú európski bylinkári zmätok v hepatoprotektívnych rastlinách, o hepatoprotektívnych hubách nevedia zhola nič. Leda žeby vám odporučili pstřeň dubový, ktorý podľa stredoveké náuky o signature pripomína pečeň. O mnoho lepšie si nevedu ani ja. Ríša húb musí nutne obsahovať rovnako bohatú pokladnicu liečivých látok ako ríše rastlín, avšak ja ich nepoznám. Preto ako jeden príklad za všetky dávam len ten osvedčený hubový adaptogén - lesklokôrovka lesklú . Jej ochranný účinok bol potvrdený pri otrave CCl 4 ( Sudheesh2012glp ), benzpyrenu ( Lakshmi2006aam ), etanolom ( Jang2014heg ), u ťažkých kovov ( Jin2013peg) A pri poškodení pečene radiáciou a cytostatikami ( Wang2006aae ). Účinok proti cirhóze dokumentuje štúdie Kwon2011aaf . Širší prehľad o iných hepatoprotektívnych hubách, ako som už hovoril, chýba. Pornatka kokosovú zmieňovať nemusím, pretože je súčasťou už vyššie doporučeného generálneho posilňujúceho lektvaru (TČM) a trúdnikovec gáfrovú z ekologických dôvodov (ohrozenia živné rastliny vyhubením) zmieňovať nechcem.

Ako jesť hepatoprotektívne plodiny

Naivnému pozorovateľovi by sa zdalo, že jedenie je činnosť nevyžadujúca poučovanie. Keď sa povie "užívajte cesnak", tak každý vie, že cesnak kuchynský možno jesť varený, pečený, vyprážaný, alebo radšej surový, napríklad vo forme pasty ako na langoše, či ako pretlak zjemnený sladkou smotanou. Že sa ho nedá prejesť. A že až keď niekto nechce, aby voňal topinkama, užije tento prvotriedny adaptogén vo forme kapsúl "cesnak". Tieto vedomosti ale u snobských bylín nemáme. Veď skoro ešte nevieme jesť ani zázvor. Staršie ročníky si ho spájajú len so zázvorovým pečivom a nevedia, že tento prvotriedny adaptogén je nevyhnutnosťou k mäsu, napríklad k údenému tofu, polievke z rýb a mušlí, varenému mozočku, či lahôdkovým bravčovým pečeni krájaným na tenké plátky s hustou sójovou omáčkou. (Leto, vráť sa späť!) Hotové zázvor sa strúha na nitky, ktoré v jedle lepšie chutia. Nikto sa nemusí pýtať, ako je to u cesnaku s vňaťou. Každý našinec vie, že u cesnaku kuchynského je vňať nedôležitá, kým u cesnaku medvedieho a cesnaku pažítky veľmi dôležitý. A že Allium cepa nie je (ako by rodové meno naznačovalo) druh cesnaku, ale kulinársky úplne odlišná úplne obyčajný cibuľa kuchynská, Ktorá u pečeňových problémov poslúži jemne nasekaná v zmesi s kyslou smotanou, ak to dovolí ošetrujúci lekár. Ale u bylín snobských a tropických tieto informácie nemáme, takže je dôležité je uviesť.

Snobská hepatoprotektívne zelenina

Hepatoprotektívne zeleninu ( artičok , čakanka , púpava , lopúch , hadí mord , pestrec, púpava , všetko druhy úplne zázračné) pripravujeme tak, aby sme zachovali maximum čerstvosti. Ako?Tu zabieham do kulinárneho umenia. Čítajte Žena.cz , vaření.cz , hľadaj Šmudla . Zapamätajme si 3 výroky:

  1. zeleninu vkladáme do vriacej vody
  2. najšetrnejšie je varenie v pare
  3. ešte šetrnejšie je nevariť vôbec

Ďalej snobská slová blanšírovanie a tlakový hrniec. Soľ pri blanšírovanie aj tlakový hrniec slúžia rovnakému účelu: zvýšiť bod varu. Na zelenine sa tak rýchlejšie vytvorí koagulované povrchová vrstva, ktorá spomaľuje vylúhovanie. Preto tiež varíme krátko. Artičoky sa musia vedieť lúpať . Pupava sa musí vedieť pestovať , skvelá je aj surová. Smotánka k priamej konzumácii sa musí tiež pestovať, vonkajšia je všetka znečistená a pre pacientov nevhodné. Srdiečka smotánky sú ešte o niečo zdravší, než pestovaná čakanka zo supermarketov. Naproti tomu žiaduce čerstvý koreň čakanky, smotánky a lopúcha u nás nebýva k dostaniu. Možno kopať alebo zháňať v sušenom stave v bylinkárstvo. Radšej než na čaj je použite ako sušenú polievkovú zeleninu navyše k tým obvyklým ( petržlen, Zeler , nespomínam je pre srandu, sú silne hepatoprotektívne). Z lopúcha chutia vraj aj mladá srdiečka, horkosť skúseným bylinožroutům nevadí. Hadí Mord možno pestovať a už opäť aj kúpiť, umytý koreň len ľahko povaríme v acidofilné a osolenej vode, pokojne aj v šupke. Že čerstvé listy pestreca sú zeleninou som už hovoril. A ak si snobstva neviete predstaviť bez špargle , tak chorému okrem blanšírovaného špargle doprajte aj brokolicu , ružičkový kel , romanesco , rukolu , poľná , alfalfa (sušenej lucerny klíčky) a keď sme už pri tých klíčkov, veľmi snobských, tak viete, že klíčky z brokolice a červenej kapustysú oveľa, oveľa, oveľa zdravšie ako vyrastené kapusta biele ? Mimoriadne zdravé sú napriek ostrej chuti i Řeřichová klíčky. Kapustovým a řeřichovým kľučkuje sa pre ostrú chuť nesmieme vyhýbať, v ríši klíčkov patrí k tým najprospešnejším. Možno z nich pripraviť chutný mixovaný nápoj s pridaním štipky hepatoprotektívneho ovocia či iných zjemňujúcich prísad (napr. Pistácií, v najhoršom i smotany). Chutné a zdravé sú tiež klíčky šošovky , cíceru , sóje a mungo fazule , mojím osobným favoritom sú však klíčky slnečnicové . Dobrú chuť a zlomte pečeň.

Snobský hepatoprotektívne olej

Ostropestřecový olej nie je tak drahý, takže si nemusíte kúpiť ten najlacnejší na trhu. Zmiešajte kvalitné, panenský olej z pestreca mariánskeho s rovnakým, alebo o niečo väčším množstvom panenského olivového oleja, pretože kyselina oleanolová, polyfenoly a ďalšie látky olivového oleja tiež chráni pečeň ( Liu1994ech , Valenzuela2017cmh , Hernandez2017sda ). Zmes používajte hlavne v studenej kuchyni do zálievok, majonéz a podobne, aby bola priemerná denná dávka zmesi tak asi 50ml. A ak si snobizmus neviete predstaviť bez kaviáru, potraviny s rekordným obsahom ω-3 nenasýtené kyseliny dokosahexaenovej (DHA), tak k uvedenej zmesi olejov primiešajte ešte jeden diel snobského sezamového oleja, ktorý je až z 85% polynenasýtené (pozriPUFA ). Svoju dávku rybieho tuku však ľahko získate aj z tučnejšie morské ryby, či sústa treščej pečene vo vlastnom oleji s čerstvou cibuľkou, v najhoršom potom z kapsúl "rybí tuk".

Snobské hepatoprotektívne ovocie

Vyššie uvedené zoznamy hepatoprotektíva obsahujú nemálo ovocie. Účinok týchto položiek je špecifický aj nešpecifický, veľmi vhodný vtedy, ak chcete pacientovi dopriať zvláštnu lásky. Komentujú po rade. Figy poznáme asi všetci, účinné sú listy, takže jeme čerstvé plody. Zrelý láhevník (čerimoja) nie je dostať, kupovať ho v prášku nemá zmysel. Z mangostany je účinné oplodie, takže budeme jesť lahodný plod a trpké oplodia hodíme sliepkam. (Za láhevníkem aj mangostany sa lieta do Hongkongu.) Dobrá je aj hepatoprotektívne moruše čierna a zrelé plody baklažánu čierneho . Skvelý oslizák som nechutil, ale rojoksom trhal vlastnoručne a hneď vám vysvetlím, čo ste zač. Toto za surova prakticky nejedlé ovocie z polynézskych ostrovov si za čerstva neželáte jesť. Toto hladné, núdzové, aj v zrelom stave ako kameň tvrdé, nesladké, pálivo chutnajúce ovocie plné zašpicatených semien však možno s určitými peripetiami (citlivé čitateľa ušetrím nechutných detailov) spracovať na mimoriadne chutnú šťavu, ktorá je v predaji aj u nás . O smutní som už hovoril, plody smutne kyslé a smutne lekárskej by boli vítané, ale rovnako ako slivouch (chuťou vraj vzdialene pripomínajúce slivky), opäť nemáme. Šarlatka veľkolepá (šarlatánske uhorka ) je účinná, takže opäť nemáme. U nás zatiaľ zoženiete (u Vietnamcov v SAPE) len čerstvú horkú uhorku, momordika čínsku, Ktorej zázračný účinok (na pečeň i všeobecne) dokumentuje prehľad Jia2017ram . Sušená momordika je bežne k dostaniu , extrakt zo šarlatky len zo zahraničia pod názvom ivy gourd (pozor, brečtan sa anglicky povie tiež brečtan ). Zvláštne je ibištek sudánsky , ktorého kyslé, mäsité kvety sa jedia ako ovocie a sušené sú k mání . Z ginka sa liečebni užívajú hlavne listy, avšak samica nesie aj mierne jedlé plody, vôňou síce pripomínajúce prezreté noni, avšak s chutnými jadierkami vnútri (možno objednať zo zahraničia ). Jej sa len 5-6 kusov denne, varené či mierne opečené, zásadne nie surové. A konečne, mango poznáme všetci. Len podotknem, že drobnejšie divoké mango je podľa plevelového pravidlá účinnejšie.

konzumácia LESKLOKORKA

Leskokôrka lesklá je snobská hepatoprotektívne huba par excellence, a to nielen cenou, ale aj výsadným postavením v čínskej medicíne. Túto hubu naše knižky vedú ako nejedlá, pretože je príliš tuhá. Málo sa ale vie, že ju nie je nutné konzumovať len formou kapsúl, ale že jej možno vo forme hubového prášku doplniť masové bujóny, v ktorých prítomný tuk zmierni horkú chuť jej liečivých triterpenoidov. Leskokôrka je rovnako neškodná ako ženšen, ale jej triterpenoidy nevyjdú lacnejšie ako tie ženšenový. Takže ak si snobský lesklokorkový prášok môžete dovoliť, skúste ho vášmu pacientovi servírovať ako súčasť slepačí či hovädzie polievky. Konzumácia v tejto forme je úplne iným zážitkom, než užívanie lesklokorkových kapslí.

skeptický záver

Práve popularizačnú článok o hepatoprotektíva považujem za správne miesto, kde povedať, že kategória hepatoprotektíva je vlastne veľmi zastaraná. Patriaci do stredoveku, do éry Cholagogá, Choleretiká a amar. Lektvar na pečeň, to je veru nadmieru slabá farmakologická špecifikácie. Veď čo je to pečeň? Vlastne skoro nič. Samotný makroskopický orgán, keď tie skutočne dôležité procesy sa odohrávajú vo svete molekúl. Iste, pečeň sú dôležité pre chirurgov, keď máte potrebné priestrel pečene, cirhózu pečene, ruptúru pečene, resekcii pečene ... Tiež pre ekológov, keď máte pečeňové motolicu alebo pečeňové hrča. Ale molekulárnej biológ, ktorý jediný vie vidieť liečivosť bylín, nevidí už pečeň, ale membránové proteíny, prenášače, iónové kanály, signálne kaskády a génové siete. Teda organely a biochemické dráhy, ktoré sú všade, nielen v hepatocytoch. vidí,ako pečeňové trámce UPI, zanášajú sa a odumierajú. Vidí, ako makrofágy odklízejí opotrebovanú tkanivo. Ako sa kmeňové bunky množia a učí za mladé hepatocyty. Ako fibroblasty stavia nové trámce. Ako do nich vrastajú kapiláry, lymfatické cievy a žlčovody. A tu príde nejaký bylinkár a začne mlieť niečo o stomachikách, bez toho aby vedel čo je to peroxizóm a cytochróm. Alebo ste už snáď počuli nejakého šarlatána hovoriť o peroxizomachikách a glukuretikách ( "kvapky na glukuronidáciu")? Proste bylinkárskej terminológie väzí beznádejne v časoch krutého feudalizmu a preto môže byť článok o hepatoprotektíva z biomedicínskeho hľadiska len zlý. Ani sa už vôbec neopováži pokračovať vo výpočte ďalších prírodných hepatoprotektíva, medzi ktoré by patrili tiežAko sa kmeňové bunky množia a učí za mladé hepatocyty. Ako fibroblasty stavia nové trámce. Ako do nich vrastajú kapiláry, lymfatické cievy a žlčovody. A tu príde nejaký bylinkár a začne mlieť niečo o stomachikách, bez toho aby vedel čo je to peroxizóm a cytochróm. Alebo ste už snáď počuli nejakého šarlatána hovoriť o peroxizomachikách a glukuretikách ( "kvapky na glukuronidáciu")? Proste bylinkárskej terminológie väzí beznádejne v časoch krutého feudalizmu a preto môže byť článok o hepatoprotektíva z biomedicínskeho hľadiska len zlý. Ani sa už vôbec neopováži pokračovať vo výpočte ďalších prírodných hepatoprotektíva, medzi ktoré by patrili tiežAko sa kmeňové bunky množia a učí za mladé hepatocyty. Ako fibroblasty stavia nové trámce. Ako do nich vrastajú kapiláry, lymfatické cievy a žlčovody. A tu príde nejaký bylinkár a začne mlieť niečo o stomachikách, bez toho aby vedel čo je to peroxizóm a cytochróm. Alebo ste už snáď počuli nejakého šarlatána hovoriť o peroxizomachikách a glukuretikách ( "kvapky na glukuronidáciu")? Proste bylinkárskej terminológie väzí beznádejne v časoch krutého feudalizmu a preto môže byť článok o hepatoprotektíva z biomedicínskeho hľadiska len zlý. Ani sa už vôbec neopováži pokračovať vo výpočte ďalších prírodných hepatoprotektíva, medzi ktoré by patrili tiežbez toho aby vedel čo je to peroxizóm a cytochróm. Alebo ste už snáď počuli nejakého šarlatána hovoriť o peroxizomachikách a glukuretikách ( "kvapky na glukuronidáciu")? Proste bylinkárskej terminológie väzí beznádejne v časoch krutého feudalizmu a preto môže byť článok o hepatoprotektíva z biomedicínskeho hľadiska len zlý. Ani sa už vôbec neopováži pokračovať vo výpočte ďalších prírodných hepatoprotektíva, medzi ktoré by patrili tiežbez toho aby vedel čo je to peroxizóm a cytochróm. Alebo ste už snáď počuli nejakého šarlatána hovoriť o peroxizomachikách a glukuretikách ( "kvapky na glukuronidáciu")? Proste bylinkárskej terminológie väzí beznádejne v časoch krutého feudalizmu a preto môže byť článok o hepatoprotektíva z biomedicínskeho hľadiska len zlý. Ani sa už vôbec neopováži pokračovať vo výpočte ďalších prírodných hepatoprotektíva, medzi ktoré by patrili tiežpunarnava rozložitá , Podslnečník indický , akant cesmínolistý , pupočník ázijský , kumkvat japonský , kleomy rosnatkolistá ( AbdelKader2009hcc ), stromovice Arame , mangostana horká , Rohatec oválny , hroznovice vretien , dužistopka sladká , lotos indický , karapinča Königová , lekno Hvězdova , pivonka čínska (súčasť už spomínaného generálneho posilňujúceho elixíru ), Besednice indická, Můrovec vznešený , olověnec cejlónsky , Pueraria laločnatá , sumach Koželužská , vilnokvět sieťkovaný , ještěrořep čínsky , šalvia červenokořenná , všeliek šišiak bajkalský , koželusk purpurový , chebule srdcovitá , řemdihák trpký , Superovoce čučoriedky , všeliek vinič hroznorodý (bez alkoholu!) A morské plody.

| 1.11.2018