tiež 
, Goji, godži, kustovnica čínska (L. chinense Mill.), Chinese Matrimony vinie

Kustovnica čínska Lycium chinense Mill. Ex DC.) Je liečivá rastlina TČM, ktorej plody sa často užívajú spoločne so ženšenom a ďalšími adaptogény. Kustovnica má vysoký obsah zeaxantínu a ďalších karotenoidov. Má silné antioxidačné účinky, chráni zrak a spomaľuje procesy starnutia. O účinkoch kustovnice okrem karotenoidov prispievajú hlavne jej špecifické proteoglykanové polysacharidy. V slovenčine je kustovnice známa ako goji / godži. Slovo goji k nám prišlo cez angličtinu z čínskeho枸杞(číta sa ko-ki alebo ko-ťi, pinyin gouqi) a označuje plody tejto rastliny. Kustovnicu čínsku možno u nás pestovať (je mrazuvzdorná), ale zle plodí, takže je výhodnejšie si ju kúpiť sušenú.
Základné informácie o rodu kustovnice (Lycium)
Rod Lycium ale zahŕňa viac než 70 druhov, ktoré sa vyskytujú v subtrópoch celého sveta ( Fukuda2001pbg ). V Eurázii nájdeme tri hlavné pôvodné druhy (podľa: GRIN taxón. Databázy , eFloras databázy , Feinbrun1968glf ):
- kustovnice cudzie (Lycium barbarom L.), pôvodné v Číne
- kustovnica čínska (Lycium chinense Mill.), pôvodný v celej Juhovýchodnej Ázii
- kustovnice európska (Lycium europaeum L.), pôvodnú v Stredomorí a Malej Ázii
Všetky tri druhy sú dobre odlíšiteľné morfologicky ( Feinbrun1968glf ) aj molekulárne ( Fukuda2001pbg ). Kustovnica európska má kvety biele alebo ružové, ostatné dve majú kvety červenofialové ( Dostal1989nkc , Zväzok 2, str. 892). Kustovnica čínska má listy stopkaté, skôr vajcovité než kopijovité, zatiaľ čo kustovnice cudzej má listy skôr kopijovité a skoro bez listovej stopky ( Rothmaler2009evd , Zväzok 3, str. 429). Ako ovocie sa využíva prakticky len kustovnica čínska, ktorá sa pestuje kvôli svojim veľkým a sladkým plodom ( Yin2005apr ). Iné druhy kustovnice sú tiež liečivé, ale ich malé plody sa nehodí k zberu. Kustovnica cudzia a kustovnice európska sú u nás miestami veľmi hojné, z ich listov možno pripravovať zdravý bylinný čaj.
Kustovnicu na liečebné účely uznáva TČM aj naše bylinná medicína ( Potterat2010glb ). Kustovnicu európsku (L. europaeum) využívali antickí lekári pri liečbe zápalov a očných chorôb ( Hitchcock1932msg ). Rastlina sa využívala aj na spevnenie eróznych svahov a v okrasných výsadbách, kedysi bola veľmi populárna. Kustovnica cudzia aj kustovnica čínska sú v súčasnosti predmetom intenzívneho výskumu.
Obsahové látky kustovnice
Kustovnica obsahuje veľké množstvo karotenoidov (hlavne zeaxantín) a špecifických proteoglykanových polysacharidov, ktoré tvoria až 30% váhy sušiny. Karotenoidy a polysacharidy chránia neuróny a sietnicu, pôsobí pozitívne na zrak, znižujú bunkový stres a zlepšujú imunitu. K ďalším prospešným metabolitom kustovnice patrí betaín, β-sitosterol, kumaríny, vitamíny, minerály a voľné aminokyseliny.
- lycium polysacharidy (LP) - Najdôležitejšie špecifická zložka kustovnice.
- karotenoidy - V plodoch sú obsiahnuté vo veľkom množstve (až 0.5% suchej váhy, Peng2005qzd ), ich množstvo rastie v priebehu zrenia ( Piao2005ckc ). Až 70% karotenoidov kustovnice tvoria zeaxantín, hlavne ako zeaxantín dipalmitát (fysalin, Inbaraj2008dce ). Prítomné sú aj ďalšie formy zeaxantínu. Zvyšok karotenoidov tvorí luteín, β-karotén, β-Kryptoxantin a ďalšie. Zeaxantín dipalmitát je veľmi dobre biologicky dostupný, organizmus ho ľahko vstrebe a upotrebia ( Breithaupt2004cpr ).
- flavonoidy - Kustovnica obsahuje mnoho druhov flavonoidov, z ktorých 40% tvoria kvercetín, myricetínu, kamferol a rutín ( Le2007iqa , Qian2004efp )
- vitamíny - Karotenoidy kustovnice pôsobí ako provitamín A. Z ďalších vitamínov kustovnice obsahuje napríklad riboflavín (vit. B 2), kyselinu nikotínovú (vit. B 3), tiamín (vit. B 1), tokoferoly (vit. E) a kyselinu askorbovú ( vit. C) v množstve ~ 42mg / 100g, teda asi ako v čerstvých citrónoch ( Potterat2010glb ).
- minerály - Kustovnica obsahuje vo významných množstvách vápnik (112mg / 100g), fosfor a železo ( Qian2004efp ), stopovo selén, germánium, meď, zinok a iné.
- voľné aminokyseliny - Kustovnica ich obsahuje pomerne veľké množstvo (1 - 2.7%), najviac prolín. Zastúpené sú tiež nebielkovinové aminokyseliny, napr. Betaín (trimetylglycín), taurín a kyselina γ-aminomaslová (GABA). ( Chen1991aaa )
- ostatné - napríklad β-sitosterol, daukosterol, skopoletín, kyselina p-kumarová a derivát dopamínu lyciumid A, doteraz izolovaný iba z goji ( Zou1999ndd ), mastné kyseliny (kys. linolová, β-elemen a kys. myristová, Altintas2006ceo ). V úplne zanebatelných množstvách (19ppb v sušine) možno v plodoch detekovať alkaloid atropín ( Adams2006hta ).
účinky kustovnice

Kustovnica napĺňa definíciu adaptogénu. Je tradičným doplnkom čínskych polievok a TČM zmesí. V TČM sa považuje za tonikum ktoré vyživuje obličky, pečeň a zrak ( Chang2008uah ). Nezávislý výskum potvrdzuje účinky proti starnutiu buniek aj ochranu proti slabnutia zraku ( Burke2005mcr ).
Vďaka unikátnemu zloženiu má kustovnica rad pozitívnych účinkov na ľudské zdravie.
Goji, plody kustovnice, patrí bezpochyby medzi najhodnotnejšie dúhy ovocie. Hrubý vodný extrakt LBP z goji má podľa literatúry viacero blahodárnych účinkov:
- antioxidačné účinky
- ochrana buniek pred škodlivými vplyvmi prostredia
- skrášlenie pleti
- spomalenie starnutia
- chráni pečeň pred chorobami ( Lam2016hec )
- protirakovinové účinky
- podpora a stimulácia imunitného systému - vrátane imunity v centrálnej nervovej sústave
- neuroprotektívne účinky
- neuromodulační účinky - predchádzanie degenerácii nervovej sústavy, zlepšenie kognitívnych funkcií, celkový pocit pohody ...
- podpora liečby diabetu
- ochrana cievneho systému - zníženie množstva lipidov v krvi ...
Ďalej spomínané účinky: rádioprotektívny , proti hepatitíde , účinok na serotonínový systém .
Ako kustovnicu užívať

Plody kustovnice (goji) možno konzumovať priamo, alebo pridať do čajov, polievok, šalátov, múčnikov alebo iných pokrmov. Niektorí ju vychvaľujú ako zázračné ovocie pozri . Ja by som chcel zájsť vo vychvaľovania ešte ďalej tým, že označím celú čeľaď ľuľkovitých za zázračnú a kustovnicu v nej za vítaný sladký doplnok k zázračným paradajkám, paprike, machovky a baklažánu čiernemu. Svoje zdravie môžeme zlepšiť tým, že budeme kustovnicu používať v kuchyni miesto hrozienok, ak samozrejme nezvýšime celkovú dávku. Goji sú veľmi vhodná náhrada sladkostí pre deti i dospelých. Odporúčaná denná dávka je 6 - 30 gramov suchých plodov.
Úprava na konzumáciu (napríklad):
- Goji možno konzumovať aj bez úprav.
- Variť dennú dávku goji v pol litri vody 5-10 min. Variť je možné aj vo víne, alebo pridať niekoľko sušených sliviek (alebo cicimku , ak máte). Pije sa v dvoch dávkach nalačno a to vrátane plodov.
- Víno - 1kg rozomletých plodov sa vloží do textilného vrecka a ponorí sa do nádoby s 10 litrami vody. Nádoba sa hermeticky uzavrie a nechá sa 14 dní kvasiť. Potom sa užíva do dvoch decilitrov denne najlepšie v dvoch dávkach.
- Tinktúru - 80g sa lúhujú v jednom litri 60% etanolu po dobu asi 3 týždňov. Na záver sa pridá trochu medu a užívajú 2-3 lyžice nalačno, rovnako is plody.
- Polievková lyžica kustovnice tiež zlepší kuracie alebo hovädzie polievku, alebo pečené mäso. Plody po tepelnej úprave zjedzte.