Vážený návštevník, toto je strojovo preložený článok. Vo svojom pôvodnom znení (česky) je plne zrozumiteľný a je podložený nezávislou vedeckou literatúrou. Strojový preklad však má ďaleko k dokonalosti a jeho čítanie vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a fantázie.

Drobečková navigace

Diabetes (cukrovka)

Praktické zhrnutie: Cukrovka je kráľovská choroba. Čím nenarazíte ani tak na dobre živené arcivojvodu, ako skôr na komplexitu diabetu, ktorá kladie vysoké nároky aj na bylináře. Najskôr sa tu dozviete, krátko a jednoducho, čo je diabetes a metabolický syndróm. Potom tu nájdete viac ako 200 účinných prírodných antidiabetík , súhrn súčasných vedeckých poznatkov v tomto odbore. Inšpiratívne prístup k ich kombinovanie ponúka TČM. Ďalej tu nájdete informácie o diabetickej diéte a prehľad dia ovocie . Text je určený aj pre kuchárov, ľudové liečiteľa a diabetickej ošetrovateľa.

Diabetes mellitus (cukrovka) je súhrnný názov pre skupinu chronických ochorení, ktorých spoločným príznakom je neschopnosť regulovať hladinu krvného cukru. Prejavuje sa nekontrolovaným vzrastom hladiny glukózy po jedle (hyperglykémia) a pri injekčnom podávaní inzulínu tiež možným poklesom až k bezvedomie (hypoglykémia). Sú dva základné typy diabetu: Diabetes 1. typu a diabetes 2. typu.

Diabetes typu 1 je autoimunitné - biele krvinkyv pacienta ničí β-bunky Langerhansových ostrovčekov pankreasu (pankreasu), ktoré sú za produkciu inzulínu zodpovedné.

Diabetes typu 2 je spôsobený tým, že pankreas síce inzulín produkuje, ale tkanivá naň nereagujú (reagujú slabo).

Regulácia krvného cukru

Inzulín je hlavný regulátor krvného cukru. Signálom k jeho uvoľneniu je vzrastajúci hladina glukózy po jedle. Inzulín je signálom pre periférne (svalové, pečeňové a hlavne tukové bunky), aby prebytočnú glukózu z krvného obehu vychytal a podľa potreby premenili na zásobný glykogén, či častejšie tuk. Inzulín je tiež hormónom sýtosti - jeho vzrast po jedle pôsobí pocit nasýtenia. Chýbajúce inzulín diabetikov preto vedie k prejedaniu, čo ďalej preťažuje zvyšné β-bunky. Obezita, a hlavne vnútrobrušné tuk zvyšuje zápalovosť a začarovaný kruh korunuje obvyklá porucha tukového metabolizmu - nadmiera veľkých tukových kvapôčok v krvi, ktoré slují LDL a spoločne sa zápalovosť podporujú aterosklerózu. Preto sa tomuto stavu hovorí tiež metabolický syndróm. Kolísavá hladina inzulínu a prejedanie majú dôsledky na ďalšie hormóny: glukagón, adiponektínu, leptín, kortizol ... Tie všetky sa môžu podieľať a často tiež podieľajú na diabetu. Nadmiera glukózy v krvi vedie ku glykaciu (viazanie glukózy na bielkoviny) a na zrýchlenie oxidačného poškodenia. Dôsledkom je nielen ateroskleróza, ale aj periférne ischémie, nehojace sa vredy, neuropatia, retinopatia, postihnutie obličiek. Celkovo možno povedať, že diabetes (spoločne s rakovinou) patrí k najdôležitejším civilizačným chorobám . Na svete je najmenej 150 miliónov diabetikov a v roku 2025 ich bude najmenej dvakrát toľko.

Diabetes je choroba doživotná. Teda choroba, ktorá - akonáhle ju raz dostaneme - sa s časom len zhoršuje a jej postup nemožno dnešnými prostriedkami zvrátiť. Možno ale ovplyvniť to, či bude postupovať rýchlo, alebo len veľmi pomaly. Kauzálna liečba (napríklad pankreatickými kmeňovými bunkami) je len vo fáze výskumu ( Bhartiya2016scr ) a zatiaľ s ňou nemožno počítať. Liečba diabetu preto stále spočíva predovšetkým v udržiavaní stabilnej hladiny glukózy. Hlavným liekom pri cukrovke typu 1 zostáva stále inzulín. U cukrovky typu 2, kedy periférne bunky na inzulín reagujú len slabo, sa okrem inzulínu používajú antidiabetiká ako metformín, glibenklamid a PPAR agonisty. Veľkou pomocou tu môžu byť u nás podceňované antidiabetickej rastliny.

Fytoterapia diabetu

Etnobotanická prieskum identifikoval vyše 200 rastlín, ktoré sa v rôznych častiach sveta u diabetu tradične predpisujú. Diabetes (hoci oveľa zriedkavejšie) existoval už v staroveku a vtedajší lekári ho spoľahlivo rozoznávali. Prosím nerobte tú chybu, aby ste si mysleli, že starovekí ľudia boli hlúpejší ako tí dnešný. Keďže diabetes sa na rozdiel od infekcií evolučne nevyvíja, na dnešné prípady cukrovky platí bylinné prostriedky rovnako dobre alebo (vzhľadom na ich všeobecnému chýbanie v jedálničku) aj lepšie ako v dávnej minulosti. Prehľad Elabhar2014pdr (fulltext máte na tri kliky) spomína niekoľko desiatok najdôležitejších antidiabetických bylín a podľa mechanizmu pôsobenia delí ich účinky nasledovne:

  1. látky zvyšujúce hladinu alebo účinnosť inzulínu
  2. retardéry vstrebávanie cukru z čreva
  3. látky zvyšujúce vychytávanie glukózy v tukovom tkanive a svalovine
  4. látky zvyšujúce vychytávanie glukózy v pečeni
  5. aktivátory PPAR receptorov
  6. látky zvyšujúce hladinu a účinnosť adiponektínu
  7. lieky pôsobiace cez iné dráhy (inkretín, endogénne opioidy ...)

PPAR sú tri jadroví receptory (α, β, γ) riadiace metabolizmus glukózy a tuku. Sedliackom povedané, PPAR-γ mení krvný cukor v tuk, PPAR-α a β zasa tuk spaľujú. PPAR sú častým cieľom liekov proti diabetu.

Tento zoznam typov účinkov vyzerá veľmi úhľadne, ale v skutočnosti prehľad Elabhar2014pdr ucelenú exegéze prírodných antidabetik nepodáva. A nerobí tak ďalší etnobotanická prehľady: AndradeCetto2001hec , Barkaoui2017esm , Lans2006eut , Mata2013mah , Medagama2014uca , Ocvirk2013tmp , Rahmatullah2012mpu , SwanstonFlatt1990ttd , Tahraoui2007esp , Yaniv1987put... Ak si myslíte, že tieto prehľady riešia zmätok, ktorý v antidiabetických bylinách dnešná veda má, mýlite sa. Preto vám tu chcem pripomenúť možnosť štúdium antidiabetických bylín radšej vzdať. Nie je ľahké byť expertom v tomto odbore. Ste len v prvej desatine článku, máte stále ešte možnosť vycúvať bezo škvrny na cti. Prestaňte čítať a na chvíľu sa zamyslite, či na výkon svojej činnosti tieto informácie vôbec potrebujete. A pre tých, čo zostávajú, pekne do pozoru, päty k sebe. Ja budem menovať a nedostatočne popisovať byliny, a vy urobíte zvyšok: do hĺbky je naštudujete, budete je prakticky skúšať a ponesiete zodpovednosť za léčbní neúspechy. Začnem mojimi obľúbenými: ženšen, kaciba, vítaním syridlová a hubová antidiabetiká.

Ženšen upravuje glukózu a cholesterol

Za typického predstaviteľa adaptogénov pôsobiacich na PPAR receptory možno považovať ženšen ( Chung2001cbw , Yoon2003ppr ), ktorý patrí k hlavným antidiabetickým liekom TČM ( Lim2009egv ). Účinky ženšenu pri diabete spadajú do dvoch kategórií:

Ženšen je u diabetu relatívne veľmi bezpečný , neznižuje však chuť k jedlu a nezamedzuje diabetickej priberaniu. Uplatní sa aj tie jeho účinky, toré s diabetom priamo nesúvisí - napríklad zlepšenie krvného obehu a hojivý účinok ( Chen2008cpe ). Účinný je aj ženšen americký , notoginseng a ďalšie ženšen ( Panax ) .

Kaciba - zázračná rastlina na diabetes typu 2

Kaciba alžírska je tradičný severoafrický liek na diabetes ( Tahraoui2007esp ), hnačka a hypertenziu ( Mnafgui2016eza ). Kaciba patrí k tým žiaducim bylinám, ktoré sú účinné u cukrovky typu 2. Podľa Jaouhari1999hrz má jednorazové orálne podanie 40ml (440mg / kg) extraktu listov kaciby u diabetikov t. 2 hypoglykemický účinok (merané 6h po podaní). Podľa rovnakej štúdie podávanie tej istej dávky 2x denne po dobu 2 týždňov stačilo na udržanie glykémie v normále bez vedľajších účinkov (tj. Bez priberaniu). O niečo menej kaciba účinkuje u cukrovky t. 1, ako naznačujú Jaouhari2000haz a Skim1999pst. Rastlina by zasluhovala širšie testovanie ohľadom vplyvu na pocit nasýtenia. Podobný potenciál ako kaciba alžírska má kaciba biela ( Mnafgui2016eza ), kaciba Bezuchov a kaciba katarská . Kaciba nie je jedovatá, ale neručím za ňu tak, ako za ženšen . Podľa Alhaddad2015ela extrakt kaciby všeobecné vo vysokej dávke 2g / kg a 5g / kg u myší neukázal žiadnu akútnu toxicitu a nepoškodil pečeň ani obličky . Naproti tomu štúdie Moustafa2007pts stanovila, že alkoholový extrakt kaciby biele má LD 50 5.59-6.23g / kg per os a 2.44-2.77g / kg intraperitoneálne u potkana, z čoho vyvodzujú potrebu určitej opatrnosti pri dávkovaní kaciby u ľudí.

Vítaním syridlová - tradičnej indickej antidiabetikum

Vítaním syridlová je slávne antidiabetikum Severnej Indie ( Jaiswal2009aew ). Používanou časťou rastliny sú plody, ktoré by mal diabetik denne konzumovať najmenej 20g v dvoch dávkach denne ( Upadhyay2011cse ), radšej i viac. Nejde o zázrak, ale v experimentálnych štúdiách dochádza konzistentne k zníženiu krvnej glukózy ( Hemalatha2004haw , Bharti2015vsi , Ojha2014wcf , Shukla2014haa , Datta2013aaa ), zlepšenie činnosti pečene a lipidového profilu ( Shukla2012aew , Saxena2010aaw ) a ústupu komplikácií ( Prasad2010wha). Mechanizmus účinku nie je jasný, podozrenie padá na triterpenoidní saponíny zvanej vitanolidy. Vitanolid koagulanolid ( Maurya2008cww ) zvyšuje schopnosť pečene metabolizovať glukózu, znižuje cholesterol a LDL ( Singh2012cmh ). Vitanolid koagulin-L znižuje expresiu PPAR-γ receptorov a pôsobí proti ukladaniu tuku ( Beg2014wci ). Vítaním syridlová sa tak správa opačne, ako iné lieky proti diabetu t. 2, ktorých vedľajším účinkom je priberaniu. Klinickú štúdií potvrdzujúci ten istý účinok je Upadhyay2011cse .

Leskokôrka lesklá a ďalšie antidiabetickej huby

Huby uvádzam pred inými prírodnými liečivami preto, že sú podceňované. Z toho istého dôvodu však nemám k dispozícii žiadny podrobný zoznam húb proti diabetu, len tri známe recidivistky: lesklokôrovka lesklou , húsenica čínska a hlivu ustricovú , ktorá jediná je lacná. Vďaka svojej popularite sú dobre preskúmané. Iné huby (napríklad trsovnica lupeňovitá ) sa diabetikom tiež odporúčajú, ale ich výskum viazne ( Ulbricht2009mmg ) . Zaostalosť výskumu húb je dôvodom, prečo zlé jazyky niekedy liečivosť húbznevažujú. Vraj všetky obsahujú ergosterol, β-glukány a ďalšie látky, ktoré len vyvolávajú nešpecifický imunitný poplach a stresovú odpoveď. V nižšie uvedenom zozname preto zdôrazňujem, že minimálne leskokôrka a hliva majú u diabetu aj účinky špecifické.

  • Leskokôrka lesklá je podľa prehľadov účinná antihyperglykemické huba. Ja citujem referencie, vy súdite. Prehľad Ma2015aeg (z r. 2015) hovorí, že
    1. triterpenoidy G. lucidum uľahčujú výlev inzulínu po jedle a
    2. znižujú glukózu inhibíciou na tyrozín fosfatázy 1B, aldóza reduktázy, α-glukozidázy a j.,
    3. lektíny ( "polysacharidy") lesklokôrovky pozitívne mení génovú expresiu,
    4. inhibujú tvorbu glukózy zo zásobného glykogénu a aminokyselín,
    5. leskokôrka chráni bunky (vrátane pankreatických β-buniek) pred autoimunity tým, že aktivuje FOXP3 + T reg lymfocyty.
    Podľa Li2011aeg majú lektíny G. lucidum v nízkej dávke (50 mg / kg) a ešte viac vo vysokej dávke (150 mg / kg) hypoglykemický účinok a normalizujú aj lipidy, čím sa vyrovnajú štandardnému hypoglykemický liek glibenklamidu. Tieto závery podporujú i štúdie Wang2012enp a Zheng2012glp . Podľa Teng2012hem G. lucidum u cukrovky typu 2 pomáha prekonať inzulínovú rezistenciu fosforyláciou inzulínového receptora. Komplikácie cukrovky lieči zvýšením hojivé schopnosti organizmu ( Tie2012glp ) a inhibíciou aldóza reduktázy ( Fatmawati2011srg ). Naviac má protizápalový účinok, a to aj na pankreas ( Li2016tkg ).
  • Húsenica čínska je imunomodulačné adaptogén. Chráni pankreatické β-bunky ( Liu2016hmc ) a patrí k hubám potenciálne účinným proti diabetu ( Paterson2008ctc ).
  • Hliva ustricová je antidiabetikum, ktorého účinky dokumentuje 20+ experimentálnych štúdií. Podľa klinickej štúdie Jayasuriya2015hac hliva u ľudí s diabetom typu 2 v dávke iba 50mg / kg znižovala glukózu a zvyšovala hladinu inzulínu. Podobné výsledky boli zistené na potkanoch pri dávkach 250-1250mg / kg ( Jayasuriya2012oha ). Hliva navyše obsahuje lovastatín blokujúce syntézu cholesterolu.

Ďalšie prírodné antidiabetiká prvej línie

Ak ste text úspešne dočítali až sem, neradujte sa. Len začíname. Doteraz som prebral ženšen, kacibu, vítaním syřidlvou a hubové adaptogény. Ide o vysoko dôležitá - majster TČM by povedal kráľovská - antidiabetiká. Ja však nie som majster TČM a hovorím im antidiabetiká prvej línie . Medzi ne by som určite zaradil aj nasledujúce:

  1. Momordika horká , čiže horká uhorka (India, Čína). Jej tradičné indikácie sú rozsiahle ( Grover2004pap , Fang2011bgm ). Napriek horkej chuti je to bežne používaná zelenina, čo svedčí o jej dôležitosti. Najvyššie účinkuje u cukrovky t. 2 - viď Leatherdale1981igt , Jung2006aaf , Day1990hem , Lans2006eut , Miura2004saf a klinickú štúdiu Ahmad1999emc . U diabetu t. 1 je podľa niektorých zdrojov neúčinná ( Karunanayake1990emc ), podľa iných však aj pri zničených β-bunkách zvyšuje vychytávanie glukózy a syntézu glykogénu v pečeni ( Sarkar1996dha). Od r. 2005 sa s publikáciami o nej roztrhlo vrece. Jej účinok bol pripísaný triterpenoidním kukurbitanovým glykozidom nazývaným momordikosidy ( Tan2008aat ) a ďalším cytoprotektivním látkam. Jej status prírodného antidiabetiká je potvrdený ( Elabhar2014pdr ). Momordika však naviac uľahčuje chudnutie. Od 80. rokov sa vie, že momordika zvyšuje výlev inzulínu z β-buniek ( Welihinda1982iat ), čo uľahčujú dosiahnutie pocitu nasýtenia pri jedle. Jej potenciál pri redukčnej diéte sumarizuje oi. Prehľad Alam2015brb , ktorý sa nehanbí poskytnúť dokonca aj bangladéšsky kuchársky recept na jej prípravu. Momordika pacientovi nevykoná zázračnú liposukciu (ako si to asi predstavujú autori skeptické štúdie Kasbia2009eas), Ale pri redukčnej diéte umožní konzumovať o niečo menej sacharidov. Momordika je vhodná k skleníkovému pestovanie.
  2. Šišák bajkalský (Ázia). V kombinácii s koptisem čínskym tvorí známu TČM kombináciu proti diabetu ( Liu2013aet , Zhen2011aec ). Ide o veľmi dôležitú rastlinu. Šišák nemá priamy glukokinetický účinok ženšenu ( Xie2009aea ), avšak jeho flavonoidy (bajkalin, vogonin ...) spomaľujú prísun glukózy z čriev blokáciou α-glukozidázy ( Yang2015dai ), pôsobí na PPARα receptory tukových buniek ( Zhang2015wso ), chráni mozog ( Ma2015bad ), srdca ( Khan2016wad ), upravujú tukový metabolizmus a telesné váhu ( Song2013esb) Au experimentálnych zvierat dokonca aj erekciu ( Li2016bes ). Šišák je tiež antioxidačné ( Shang2010gse , Waisundara2008sbe ) a chráni pred komplikáciami diabetu ( Xiao2014pte ).
  3. Senovka grécka (Stredomorie, Ázie). Hlavne jej semená sú silným tradičným prostriedkom proti diabetu ( Gaddam2015rfp , Jung2006aaf ) a nielen proti nemu. Táto superbylina zvyšuje výlev inzulínu, znižuje glukózu a má veľa ďalších blahodarných účinkov ( Elabhar2014pdr ). Patrilo by sa, aby som o nej napísal ešte niekoľko viet, aby všetci pochopili, že senovka je rovnako dôležitá ako kaciba , šišiak, momordika ... Ale keby som o každej výtečné byline písal mnoho viet, tak by ste to mali príliš jednoduché. Takže si zapamätajte, že mnohé významné byliny tu popisujem len krátko, čo im neuberá na dôležitosti a vám na povinnosti je naštudovať, hoci som ich tu zmienil jednoduchým jedným slovom - treba embliky .
  4. Zederachu indický (India) je vo svojej vlasti jedným z najviac predpisovaných bylinných antidiabetík ( Goyal2015tpu ). Používajú sa hlavne listy ( PerezGutierrez2012mpg ), ktoré znižujú glukózu, tento účinok však majú aj semená ( Halim2003lbs , Waheed2006cih ...) Zníženie glukózy nenastáva zrýchlením jej využitia v periférnych tkanivách ( Chattopadhyay1996pma ), ale blokáciou tráviacich enzýmov α-glukozidázy a α-amylázy ( PerezGutierrez2012mpg ) a tiež spomalením uvoľňovanie glukózy zo zásobného glykokenu ( Chattopadhyay1996pma ). Preto je zederachu vhodný aj u cukrovky typu 2, najlepšie pred jedlami. Zederachu tiež chráni vnútorné orgány, ktoré diabetes ohrozuje (PerezGutierrez2012mpg , Elabhar2014pdr ).
  5. Kapara opadavá (Predná India, Pakistan) je plodina, ktorej jedlé plody sa tradične používajú na liečbu diabetu ( ZiaUlHaq2011csa , Goyal2015tpu ). Má antibakteriálne, protizápalové, antihypertenzívne a ďalšie u diabetu vítané účinky, referencie pozri napríklad úvod ZiaUlHaq2011csa . Predpokladá sa, že účinné sú jej alkaloidy, ktoré znižujú glukózu oi. Aj pôsobením na PPAR receptory ( Sharma2010apa ) a pri diabete tiež upravujú hladinu LDL cholesterolu ( Chahlia2009eha ). V čas hladu a vojny možno proti diabetu využiť tiež kapary bežné ( Yaniv1987put ).
  6. Klinčekovec šabrejovitý (India), pozri Goyal2015tpu , je vynikajúci ovocie pripomínajúce drieň . Proti diabetu sa viac ako plody využíva kôra (nie teda puky, ako pri kuchynskom klinčekového vonného ) . Ako zederachu, ani klinčekovec šabrejovitý nezvyšuje citlivosť tkanív k inzulínu ( Bitencourt2015scs ), je však napriek tomu hypoglykemický au diabetu blahodarný ( Bitencourt2015scs ). Nie je vylúčené, že aj klinčekovec blokuje uvoľňovanie glukózy zo zásobného glykogénu ( Bitencourt2015scs ). Prinajmenšom jeho listy spomaľujú vstrebávanie glukózy tým, že inhibujú α-amylázu ( Poongunran2017bfi). Kôra klinčekového by sa teda mala tiež užívať pred alebo pri jedle ako kuchynský klinček, ktorý možno pri cukrovky typu 2 tiež odporučiť ( Oboh2015eoc ) . Popularita klinčekového je nesporná ( Perera2017acs ) a vedie k záujmu o antidiabetickej účinky ďalších druhov tohto rodu ( Chandran2016aas , Sales2014epa ). Tí, ktorí radi experimentujú, môžu skúsiť napríklad listy brazílskeho klinčekového marhaníkolistého , alebo plody indického klinčekového hustokvětého ( Krishnasamy2016aaa ) .
  7. Šarlatka veľkolepá (India), čiže šarlatánske uhorka, patrí k najčastejšie predpisovaným antidiabetickým liekom Bangladéša ( Ocvirk2013tmp ) a Kočinčína. Konzumujú sa nielen plody, ale aj korene, listy a mladé výhonky, ktoré slúžia ako vynikajúci zelenina. Ako s každou antidiabetickú plodinou, aj sa šarlatkou sa to musí vedieť. Najpodstatnejšie je, aby si šarlatán držal svoju auru vševědoucna. Klinickú štúdií potvrdzujúci účinok listov šarlatky (20g denne) podávaných s mladou kokosovou dreňou je Munasinghe2011bsl. Štúdií o tejto rastline by som uviedol aj viac, ale to by to potom už nebolo žiadne šarlatánstvo. Šarlatáni sa totiž pýši tým, že svoje tvrdenia uvádzajú ako Pytagoras bezo zdrojov a dôkazov. U nás bohužiaľ šarlatka dostupná nie je, pestovanie teoreticky len v tropickom skleníku, bežná oranžérie nestačí.

Prírodné antidiabetiká druhej línie

Doteraz som uviedol 15 vysoko účinných bylín, ktoré má poznať každý diabetológ. K nim tu pribudne asi 200 ďalších, ktorým tu pracovne hovorím antidiabetiká druhej línie , bez toho aby som ich tým chcel degradovať. Na rozdiel od antibiotík, u ktorých sa použitia liekov druhej línie pokiaľ možno vyhýbame , u diabetu byliny prvej a druhej línie zásadne od začiatku liečby kombinujeme - pri cukrovke totiž nehrozí získanie rezistencie biologickú evolúciou. Ktoré byliny ale z takého množstva vybrať? Ako nimi pokryť všetky dôležité potreby chorého? Umenie zostavovať bylinné kombinácie sa môžeme učiť od TČM.

Bylinná kombinácia TČM obsahuje byliny v štyroch funkciách - kráľ , radcu , sekretár a herold . Sedliackom povedané, bylinná zmes má pokryť hlavné mechanizmy kauzálny liečby (kráľ, radcovia), symptomatickú liečbu (radcovia, sekretári), riešiť vedľajšie účinky (sekretárovi) a obsahovať potrebná adjuvans (Herold). Práve preto je nutné poznať aj antidiabetiká druhej línie, hoci ich počet je značný.

Pri kompozíciu bylinných kombinácií (či už štandardných, alebo personalizovaných pre konkrétneho pacienta) TČM rozoznáva nie dve, ale hneď štyri funkcie bylín: kráľ, radca, sekretár (čiže pomocník) a herold (čiže sprievodca). Bolo by prílišným zjednodušením, keby som povedal, že vyššie uvedená antidiabetiká prvej línie sú byliny kráľovské a tie ostatné sú radcovia (antidiabetiká takmer kráľovská - Bauhinia , cekropie , cesnak , Gymnema , karaluma , punarnava , vrcholák , zimnokvět ...), sekretárovi (aloe , bazalka, cibuľa , špargľa, klitorie, kokorík , koulenka ,křídlok , orech , smotánka , tithonie , vilnokvět , Žabník , rozumenia ...) a Herold ( dvouzubec , feferónky, Hálka sumachu , hruškovec , klinček , rasca , žihľava , lohan, majorán , petržlen , zelený čaj...) Funkcia rôznych bylín v rôznych TČM zmesiach sú totiž všeobecne rôzne. Preto prideľovanie konkrétnych funkcií konkrétnom bylinám prenechávam konkrétnym bylinářům. Ako pragmatik tiež viem, že v klinickej praxi bude kraľovať inzulín, metformín, glibenklamid, syntetičtí PPAR agonisty a vôbec lieky preplácané poisťovňou, zatiaľ čo byliny budú zastávať funkcie slúžok, ozbrojencov a hlásateľ vedľajších príznakov. Aj v tejto úlohe sa však dobre uplatní. (Práve uvedená informácia neplatí, ak ste v Japonsku, kde poisťovňa TČM zmesi prepláca už od r. 1967 .) Upozornenie: Zvláštna opatrnosť treba u tých diabetikov, ktorým zlyhávajú pečeň a obličky- majú zníženú schopnosť znášať rastlinné sekundárne metabolity. A teraz pristúpme k samotnému zoznamu. Je trochu ťažko čitateľný, pred čím som však bol už vyššie varoval:

Ak sa vám zoznam zdá príliš dlhý, tak vedzte, že nie je úplný. Veľa rastlín som jednoducho vynechal, pretože som zábudlivý. Písal som, že klinčeky spomaľuje hydrolýzu sacharidov (mechanizmus č. 2), ale už mi nenapadlo, že to isté robí aj ešte chutnejšie škorice . Ako hovorí Medagama2014uca , škorica účinne inhibuje amylázu a črevné sacharázy (účinok č. 2) a aj inak znižuje glukózu (účinok č. 3 a inhibícia glukoneogenézy). Aj svoju sladkou chuťou sa tak škorica hodí ako posýpka diabetických zákuskov a prísada do kávy. (Prosím nie sladenú sprejovú šľahačku z rastlinného tuku!) Rovnako funguje aj čínska škorica , ktorá je v TČM úplnou nutnosťou. Ďalej som zabudol na liečivý ker Abroma augustum, Ktorý chráni obličky a vnútornosti diabetikov ( Khanra2015aal ) , bobovitý strom Acosmium panamense ( AndradeCetto2001hec ) , agaristu mexickú ( AndradeCetto2001hec ) , ambrózie prímorskou ( Hilmi2014saa ) , liečivou lianu Antigonon leptopus ( Lans2006eut ) , púštne antidiabetikum Balanites aegyptiaca ( Rashad2017rdp ) , badián ( Patil2011isa ) , kvetbazy ( Ho2017epc ) , karibský ker Bontia daphnoides ( Lans2006eut ) , zemiakov ( Zar2013peh ) , bugenvileu nádhernú ( Bhat2011apa ) , miříkovitou rastlinu Bunium persicum ( Ocvirk2013tmp ) , hluchavkovitý blahokeř lepkavý , z ktorého sa konzumuje studený výluh ( Rahmatullah2012mpu ) , citrusovú kôru ( Guo2016pot , ChavezMejia2017pcp ), černuchu siatutradičné v Sev. Afrike ( Hilmi2014saa ) , paprade drynárii dubolistou , z ktorej diabetici konzumujú dve lyžice šťavy z mladých výhonkov denne ( Rahmatullah2012mpu ) , vodné zeleninu Enhydra fluctuans , ktorú indickí diabetici jedia čerstvú ako predjedlo ( Rahmatullah2012mpu ) , fenikel tradičné v Sev. Afrike ( Hilmi2014saa ) , guazumu jilmolistou ( AlarconAguilara1998sae ) , rumanček pravý a harmanček zlatý, Ktorý nie je len dezinfekčný a na priedušky, ale aj na zlepšenie metabolizmu ( Zemestani2016cti , Cemek2008aap ) , mexickú rastlinu Hintonia latiflora ( Mata2013mah ) , kôru a list chebule srdcovité ( Ocvirk2013tmp ), chilli papričky liečivé kapsaicínom, karotenoidy aj inými látkami, jačmeň , vrátane slávneho nápoja zo zeleného jačmeňa, ginko ( Zar2013peh ), skorocel indický ( Rashidi2013imp ), kadidlovník ( Khalili2017son) S jeho boswellovými kyselinami , kapinici ( Hilmi2014saa ), kokotice obrovskú , ktorej šťavu pijú indickí diabetici ráno na lačný žalúdok ( Rahmatullah2012mpu ), kolokázie jedlú , budleju lekársku a mexickú budleju srdcovitá , koprníček Porterov ( Mata2013mah ), kostus nádherný , ktorého nadrobno nasekaný list jedia cejlónští diabetici zmiešaný s mladou kokosovou dužinou k ryži ( Medagama2014uca ), sľubný krvavec lekársky ( Son2015ahp ) a v Stredomorí tradičnej krvavec trnatý( Yaniv1987put ), mexický kukuřičník pichľavý ( AndradeCetto2001hec ), lanom indickú , studený výluh z ktorej borky sa pije ráno nalačno ( Rahmatullah2012mpu ), liečivou tropickú žihľavu Laportea aestuans ( Lans2006eut ), Lare trojzubou tradičné v Mexiku ( Arteaga2005ltc ), lobodu slanomilné ( Yaniv1987put ) , Macků krétsku ( Yaniv1987put , Kasabri2011eaa ), marabu galangovou ( Ladurner2017acs ), mätu roľná, Ktorej tradičné využitie pri cukrovke komentuje ajurvédska experimentálne štúdie Agawane2018cea , a veľa ďalších druhov mäty, Měkyna ( Zar2013peh ), u nás tradičnej nátržníka , naditec ( Yaniv1987put , Dashtban2016epf ), kolumbijský burinu Neurolaena lobata ( Giovannini2016mpu ), oreláníku farbiarsky ( Lans2006eut ), ožanku polejovou ( Yaniv1987put , AsadiSamani2017tmp ), list ovocného stromu parkii biglobosa , ktorý je tradičným africkým liekom proti cukrovke (Ibrahim2016bfp ), pestrovku guľovitou ( Lans2006eut ), plamienok Pickeringův , ktorý pôsobí na agonistom receptory ( Li2006ica ), protihu všeobecnú ( Giovannini2016mpu ), mexickú prasličku Burianová ( AndradeCetto2001hec ), ktorú zrejme zastúpi aj naše praslička roľná ( ChavezMejia2017pcp ), stredoázijskú rebarbora Rheum ribes , z ktorej sa medicínsky užívajú nielen stopky, ale aj koreň ( Rashidi2013imp ), vynikajúca rooibos (námatkovo napr. Muller2012aaa) A príbuznú Cyklopia , ktorá je vraj ešte chutnejšie, sezam tradičné v Sev. Afrike ( Hilmi2014saa ), fylant Phyllanthus urinaria ( Yaniv1987put , Lans2006eut ), svitoun Tournefortia hirsutissima ( Mata2013mah ), šalvia malolistá a veľa ďalších šalviou (napr. Šalvia krovitá ), plod sumachu garbiarskej ( Ahangarpour2017ehe ), švihlík bezlodyžný ( Mata2013mah ) a mladé zelené fazuľky ( He2018pvl), Ktorých struky sú dôležitejšie ako semená ( Sidorova2017hhe ) ... A tiež pornatka kokosovú , Pueraria laločnatou , superplodiny artičok , papáju , sóju , dioskórea , tamarínd ( Lans2006eut ), tekvica pižmovú , tekvica fíkolistou , list morušovníka ( Lans2006eut ) a ďalšie antidiabetickej obľúbenca TČM ( Wang2018chc ). A tiež vítaním uspávajúca ( Ocvirk2013tmp ), ktorá je u diabetu akosi zatienená vítaním syridlovej. A tiežpestrec (tiež tradičné, Rashidi2013imp ), ktorý budú užívať tí, čo sa naozaj bojí pečeňových komplikácií ... Nedá sa to čítať? Ja som vás varoval. Po r. 2000 sa s bylinnými publikáciami roztrhlo vrece a pozorné čítanie tohto článku rastlina za rastlinou je jedna z posledných možností, ako môžete udržať krok s vedou zvanou etnobotanika. Pár ďalších antidiabetických plodín nájdete nižšie v odseku o dia ovocí. A ako všetci som úplne zabudol, že svetadielov máme päť a tradičné liečivky proti diabetu sú aj v Austrálii. Z austrálskych antidiabetických bylín je tu Petalostigma pubescens , Petalostigma Banksia , Memecylon pauciflorum , kaleda hladkoplodá ablahokamýk Queenslandský , o ktorých informuje Deo2016ivi . Z ríše rias sa objavili správy o antidiabetických účinkoch u chaluhy Ascophyllum nodosum (inhibícia α-amylázy, Nwosu2011apa ), hroznovice vřetenaté ( Han2015aap ), chrouště bujné ( Nagarani2013eaa ), chaluhy Ishige foliacea ( Lee2012onp ), lazucha hrachonosné ( Sharma2014aec ), Machalická pávie ( Mahmoud2014ais ), stromovice kôrou ( Xu2011aep ), chaluhy Turbinaria ornata( Mahmoud2014ais ), chlorely ( Sun2012ega ) a spiruliny . Podozrivé sú tiež všetky byliny s účinkom na PPAR, napríklad trstina a krpčiarka . Kvôli určitej jedovatosti som do zoznamu schválne nezaradil alstonii , ayahuasku ( Frecska2016tpa ), eukalyptus ( SwanstonFlatt1990ttd ), dětelník , imelo , katarant ( Lans2006eut ), kolokvintu ( Rashidi2013imp ), mandragoru ,Myrhovník , agerát , pikérii ai. Sláva otcovi i synovi i duchu Svätému, ako bolo na počiatku, i teraz, i vždycky i na veky vekov, amen.

Pár osvedčených zmesí pre inšpiráciu

Osvedčeným zdrojom bylinkárskej inšpirácie je TČM, ktorá je spoľahlivá, keď potrebujeme tu a teraz, rýchlo a ľahko nejakú dosť účinnú zmes. Takou je napríklad zmes šiestich chuťou s rehmania , ktorá je najčastejšie predpisovanou TČM zmesou u cukrovky typu 2. (U cukrovky typu 1 to bude predsa len hlavne inzulín.) Na pečeň a obličky diabetikov zmes šiestich chuťou s rehmania pôsobí napospol blahodarne ( Hsu2014itc ). Všimnite si ale prosím, že TČM zďaleka nemá patent na vševedúcnosti - nepozná ani 10% účinných antidiabetických bylín sveta. Ďalší inšpiráciu? Čo tak stredoázijská zmes listu žihľavy, semienka Harmala a plodu sumachu garbiarskej , ktorá vraj lieči aj obličky a pečeň ( AbediGaballu2015etm)? Ďalší? Pestrec + kadidlovník + žihľava ( Khalili2017son ). Antihyperglykemické zmes domácej proveniencie: 3 diely čučoriedkových listov , 3 diely žihľavy, 2 diely koreňa lopúcha , 1 diel koreňa púpavy lekárskej, 3 diely mletých vyklíčených semien ľanu siateho. Táto zmes sa má konzumovať nasledovne: Čučoriedkové listy ako čaj jemne sladený nekalorickými sladidlami, žihľava, koreň lopúcha a koreň smotánky nadrobno nasekané varené ako súčasť polievky, ktorú diabetik jej, naklíčené semená ľanu siateho ako šalátová súčasť predkrmu.

Glukokiníny - mýtus alebo realita?

Mnohí bylinkári museli zaznamenať široko šíreným informáciu, že niektoré liečivé rastliny (napríklad momordika horká ) obsahujú akýsi "rastlinný inzulín" (glukokiníny), čo má podľa etnobotanických bájok vraj byť peptid podobajúce sa a fungujúci podobne ako skutočný inzulín (pozri dnes už zastaranú štúdii Baldwa1977ctp ). Táto informácia podľa môjho názoru u väčšiny druhov rastlín nie je pravdivá. Tak treba momordika horká je glukokinetická (zvyšuje metabolický obrat glukózy) a hypoglykemická (znižuje hladinu glukózy), avšak neobsahuje žiaden rastlinný inzulín v zmysle peptidu - nositeľom jej účinku sú nepeptidovej zložky.Nie je mi tiež jasné, ako by peptid z viac inzulínu dostať zo žalúdka do krvného obehu. Na rozdiel od perpetua mobile je rastlinný inzulín možný, ale aj keby sa nejaký objavil, išiel by s krížikom po funuse, pretože dobré syntetické analógy inzulínu (inzulínu podobné peptidy) sú už diabetikom k dispozícii. Napriek tomu sa niektorí glukokiníny tvrdohlavo venujú ( XavierFilho2003pig ), a to nielen u Bauhinia pestré , ale aj u iných rastlín ( LagunaHernandez2017hig ) ...

Diabetická diéta a jej dodržiavanie

Zručnosti spojené s dodržiavaním redukčnej diéty sú (značne obtiažnym) základom, na ktorom stojí, častejšie tiež padá aj diéta diabetická, ktorá je prísnejšia čo do príjmu sacharidov.

Dodržiavanie redukčnej diéty je obrovským témou všetkých lifestyleových časopisov. Ťažšie diabetickej diéte sa však už toľko pozornosti nedostáva. Diabetická diéta je ťažšie nielen preto, že viac obmedzuje sacharidy, ale aj preto, že diabetici často trpia neodôvodneným, ale zato veľmi silným pocitom hladu. (Hlavne kvôli nerovnováhe inzulínu.) Aby som príliš nezobecňoval: Existujú tzv. Štíhli diabetici, ktorí bezdôvodným hladom netrpia. Tí majú šťastie v nešťastí a dodržiavanie diéty je pre nich jednoduchšie.

Zásadné pre diabetickú diétu je (1) obmedzenie príjmu sacharidov a (2) prevencia obezity. V supermarketoch sú celé police s dia tovarom, takže aj nepostihnuté ľudia majú pocit, že o diabetickej diéte vedia úplne všetko: Že diabetici, chudáčci, nesmú sladké. Áno, cukry sa u diabetickej diéty skutočne obmedzujú. Ale nielen tie sladké (fruktóza, sacharóza), ale aj tie menej sladké (glukóza, maltóza) a úplne nesladké (škrob). Cukornaté limonády sú zakázané úplne, pivo a víno len v najnutnejšom množstve. Diabetik si nesmie myslieť, že vlezie do dia sekcie supermarketu, nakúpi dia potraviny a tých sa potom smie podľa ľubovôle prejesť.

Diabetici v dodržiavaní diéty často zlyhajú. Ak je trvalé schudnutie pre väčšinu obéznych nemožné, trvalé dodržiavanie diabetickej diéty je ešte ťažšie. Diabetici si to však nepripúšťajú. Kým pre obézneho je jednoznačným indikátorom diétneho úspechu či neúspechu váha, u diabetu je následkom "iba" rýchly postup choroby a vývin komplikácií, za čo už však "diéty dbalý" diabetik samozrejme nenesie zodpovednosť ...

U diabetu je zásadný znalosť fytoterapie , ktorá tu prechádza v umení kuchárske a ošetrovateľskej, presnejšie diabetickej varenie a vedenie diabetika k dodržiavanie diéty. Antidiabetické byliny a plodiny je dobré zaradiť priamo do jedálnička, v ktorom nepôsobí tak rušivo, ako keď má diabetik k kôpke priemyselných liekov na nočnom stolíku naviac ešte hromadu čajov, elixírov a bylinných práškov. Je samozrejmosťou, že jedálny lístok má obsahovať aj bežné zdravé bylinky a zeleninu - cibuľa , cesnak , oregano, rozmarín , žihľava , zelený čaj , špargľa, kapustovité, miříkovité a ďalšie, ktoré som už vymenoval vyššie.

Praktické zvládanie diabetikov

U väčšiny diabetikov by mala byť doma na chladničku oceľová petlice so zámkom. Zamknuté by mali byť aj dvere do pivnice. V kuchyni sa nesmie skladovať žiaden cukor, med, chlieb, pečivo ani obilniny, o sušienkach a sladkostiach nehovoriac. Inzulín, ktorého sa diabetikom buď nedostáva, alebo ho ich telo necíti, totiž diabetikom zvyčajne spôsobuje príšerný hlad. Kľúče od chladničky a prípravne musí byť v rukách zodpovedného proviantního poručníka, ktorý dohliada na prípravu jedál a pravidelne meria fyziologické parametre (glukóza, inzulín, hmotnosť a krvný tlak) svojho zverenca. Spomínaný proviantní poručník ( diabetický ošetrovateľ) Je u väčšiny diabetikov k úspechu diéty nutnou podmienkou. Znamená to, že sa diabetik má vo vlastnom dome cítiť ako vo väznici? Nie. Diabetik sa nesmie cítiť obmedzovaný, pretože tento pocit by spôsobil depresii as ňou ešte väčší hlad. Ale skúsenosť ukazuje, že prevažná väčšina diabetikov schopnosť dodržiavať nutnú diétu nemá. Robia to rovnako, ako keď svatoušci obchádzajú cirkevné zákazy: sami sebe predstierajú, že diétu dodržiavajú, ale nájdu si spôsob, akým sa "v rámci diéty" sacharidy "povoleným spôsobom" prejedať a tak si prikúriť pod vlastným kotlom. Diabetik si napríklad vsugeruje, že celozrnné pečivo je zdravé a potom sa ním želajú. Alebo to isté sa sladkými jogurty, ovocnými šťavami atď. Alebo si neustále udeľuje diétne výnimky, stále odzítřka, od budúceho týždňa už budem hodný ...Diabetika nemožno viniť z charakterové slabosti - hypotalamus má totiž nad ľudským správaním moc o sile drogovej závislosti. (A diéta na rozdiel od náboženstva je len nedôležitá záležitosť na úrovni jednotlivca, všakže. Preto som proti bigotní chápaným cirkevným zákazom. Trebárs celibátu. Sám seba vykastroval už kresťan Origenes, zrejme v dôsledku neschopnosti zvládať svoj tzv. Telesný chtíč, čím dokázal, že fanatici to s cirkevnými zákazy vie myslieť aj vážne a doslovne, ale vedľajšie účinky sú také, že tento druh cirkevných zákazov ja ako rodený katolík pre svoje kňazov nechcem. to ale už zase odbočujem, ja popleta.)Sám seba vykastroval už kresťan Origenes, zrejme v dôsledku neschopnosti zvládať svoj tzv. Telesný chtíč, čím dokázal, že fanatici to s cirkevnými zákazy vie myslieť aj vážne a doslovne, ale vedľajšie účinky sú také, že tento druh cirkevných zákazov ja ako rodený katolík pre svoje kňazi nechcem. To ale už zase odbočujem, ja popleta.)Sám seba vykastroval už kresťan Origenes, zrejme v dôsledku neschopnosti zvládať svoj tzv. Telesný chtíč, čím dokázal, že fanatici to s cirkevnými zákazy vie myslieť aj vážne a doslovne, ale vedľajšie účinky sú také, že tento druh cirkevných zákazov ja ako rodený katolík pre svoje kňazi nechcem. To ale už zase odbočujem, ja popleta.)

Čo ale robiť? Ako diabetika obmedzovať, aby sa necítil obmedzovaný? Všeobecná odpoveď je len jedna: Chytro. Oceľová petlice na chladničku by pôsobila ako červené plátno na býka? Dobrá. Chladničky bude voľne prístupná. Ale prázdna. Na spodnej a vrchnej polici chladničky budú rezané kvety, kvetinky mäty a vonných bylín. A na prostrednej polici veľký tanier s malým dia dezertom. V mrazničke brusnice, rakytník, drienky a podobné Superovoce. A nablízku žiadny otvorený obchod, supermarket ani vietnamská večierka s pečivom a obloženými chlebíčky. Tvrdím, že diabetický ošetrovateľ musí mať tiež sadistické nadanie, aby odolal žadonění, vyhrážkam aj vychytralému ovplyvňovanie svojho zverenca. U diabetikov s hysterickými sklonmi je niekedy zhola nemožné, aby bol diabetickým ošetrovateľom člen rodiny a musia ním byť nepríbuzný zdravotník, pred ktorým sa diabetik hanbí tropit svoje scény.Na diabetika je nutné neustále dohliadať a nepúšťať ho samotného na pochôdzky tam, kde sú zdroje nebezpečných potravín: supermarkety, potravinové obchodíky a sady sa zrelým ovocím. Preto sú žiaduce špeciálne diabetické rezorty podobné známym táborom pre ľudí s nadváhou. (Hovorí sa tomu "edukačné pobyt pre diabetikov".) Sadismus však nie je len bič, ale aj cukor. Čo však diabetikom namiesto zakázaného cukru len ponúknuť? Musí to byť pocitČo však diabetikom namiesto zakázaného cukru len ponúknuť? Musí to byť pocitČo však diabetikom namiesto zakázaného cukru len ponúknuť? Musí to byť pocitpotravinového blahobytu až luxusu. Možno sa učiť od exkluzívnych reštaurácií. Malá, kvalitné porcie naservírovaná luxusným spôsobom diabetika podvedome presvedčí o tom, že nie je týraný, ale rozmaznávaný - teda presne tak, ako tomu v skutočnosti je. Aj dia tábor má byť svojim spôsobom luxusné. Málo chutnú dia diétu je vhodné doplniť dobre vybranými potravinami tukového typu, ktoré vysvetľujem a vymenúvavam (pozor, rozsiahle čítanie) . Diabetický ošetrovateľ, kuchár a čašník v jednej osobe (diabetik by sám tieto činnosti nezvládol) si musí ešte viac než u redukčnej diéty naštudovať zdravé sacharidové potraviny s nízkym glykemickým indexom - napríklad celozrnná pohánková múka, jačmenné krúpy ( Gupta2014cad ), ajurvédsky a čínsky pražený naklíčený jačmeň( Fructus hordei germinatus ), ajurvédskej a čínskej mungo fazuľky ( Gupta2014cad , Tjokroprawiro1983meo ) topinambury , jakon , ovos ( PerezRamirez2018ceo ), či sladké struky rohovníka , ktoré sú u diabetu dokonca tradičné ( Yaniv1987put ) . Je žiaľ nad rámec tohto článku zaoberať sa diabetickým dopadom všetkých možných škrobovitých jedál a obilia - najrôznejších druhov pšenice, raže, jačmeni, ovse , slzovky , indiánske ryža , kukurica(tiež tradičná!) a stoviek ďalších plodín. V skratke, u obilia sú pre diabetikov dobré dve veci - divokosť a nakličování. Čokoľvek si naklíčíte, sóju , Vigna (mungo fazuľky) , jačmeň , brokolicu , slnečnicu , lucernu (alfalfa) , šošovku, Všetko bude nápomocné. Klíčky je najlepšie rozmixovať s malým množstvom dia ovocia a vašich obľúbených orieškov, konzumuje sa jeden pohár denne. Len sa prosím nevyhýbajte kľučkuje brokolicovým - napriek ostrej chuti patrí k nejzravějším. Diabetici sa tiež nemusia báť lepku a preferovať bezlepkové potraviny. Napokon, pri dia varení je nutné brať do úvahy aj sacharidový obsah orieškov a tukov. Áno, aj tuky (presnejšie triglyceridy) obsahujú cukor, pretože glycerol, na ktorý sú mastné kyseliny naviazané, je cukrové povahy. Nie sú teda na mieste obavy, že telo diabetika nebude mať pri konzumácii iba tukových potravín dosť cukru k chodu Krebsovho cyklu, ktorý tuky spaľuje. Namiesto medu diabetikom servírujeme drahšie včelie produkty (peľ, materskú kašičku, včelí plod) a namiesto cukru drahšie posýpka - jedlé zlato a striebro vo forme plátkov, trblietok a hviezdičiek.

Diabetickej plodiny ovocného typu

Drieň obyčajný (Cornus mas L.)
Drieň obyčajný ( Cornus mas L.)

Aj diabetici si môžu v jedálničku užiť čerstvé ovocie. Záhradné odrody cukernatého ovocie (jablká, hrušky, slivky, jahody atď.) Sú však nevhodné. Áno, aj v sladkom ovocí sa nájdu antidiabetiká - napríklad rutín vo slivkách ( Tanko2017aer ) či veskalagin v jambosu ( Huang2016vpw ). Ich liečivosť je však znehodnotená cukrom. Preto uprednostníme príbuzných divoké a špeciálne ovocie, ktoré je ešte liečivejšia bez zbytočnej fruktózy. Napríklad avokádo , ktoré je pri diabete aj vyhláseným tradičným liekom ( Lans2006eut , Giovannini2016mpu ) . Diabetickou alternatívou sliviek nie je len divoká trnka (dobrý zdroj rutinu), ale aj višňa a vavrínovec lekárska. A ešte lepším zdrojom rutínu sú kapary - či už zoženiete chutné plody kapary opadavé , alebo použijete u nás bežne dostupná nakladaná puky kapary tŕnisté . Namiesto jambosu (plod klinčekového lahodného ) použijeme antidiabetický Nagai (plod klinčekového hustokvětého ) či tambis (plod klinčekového šťavnatého ) , liečivé sú aj ich listy. Malé množstvo lesných jahôd predčí vôňou a chuťou plný tanier jahôd zo supermarketu. Divoké jahody s kozie šľahačkou, Stevie, Zrnkami včelieho peľu, vetvičky čokoládové mäty (Mentha x piperita 'Chocolate') a posýpkou z vločiek jedlého zlata servírované na tanieri z čierneho mramoru dodajú potrebný pocit jedálneho blahobytu. Aké ďalšie exotické a luxusné ovocie môžeme diabetikom s čistým svedomím ponúknuť?

Tu je zoznam tých najlepších: rišyaganda (pozri odsek o vítaním syridlovej), Naga ( Krishnasamy2016aaa a j.), Karira (pozri odsek o kapary opadavé), kumquat (opatrne pri postihnutí pečene a obličiek), embliky ( Gupta2014cad a j.), čučoriedky ( Crespo2017brb a j.), antidiabetické sú aj listy, drienky ( Dinda2016cmc a j.), karambola ( Pham2017eac ), v TČM sa z nej na liečbu cukrovky používa aj koreň, medvedica lekárska (Mirfeizi2016ctd a j.), Nopál sklimený , rakytník ( Lehtonen2010phi a j.), Čierne ríbezle , oskorušovej , černice , avokádo , šípky . V tomto zozname musíte vedieť čítať medzi riadkami. Excelentné rišyaganda zastupuje všetky vynikajúce diabetickej ľuľkovité - kustovnicu , machovky , ľuľok čierny , tamarilo , papriku aj cherry paradajky . Ale predsa len, rišyaganda je rišyaganda. Podobne Nagai zastupuje všetky klinčekového, karira všetky kapary, kumquat zastupuje ajcedrát a všetku citrusovú kôru (nie však sladkú dužinu pomarančov a mandarínok!), embliky aj niruri , fylant horkú a bišofku (hoci z tých sa liečebni užívajú hlavne listy), čučoriedky celý rod Vaccinium , teda aj brusnice ( Eid2014lvv a j.) a brusníc (z rodu Vaccinium sa opäť veľa využívajú aj listy), drienky zastupujú aj drieň japonský a celý rod Cornus , avokádo zastupuje aj hruškovec farbiarsky a všetky hruškovce, nopál aj opunciu , Pitaya ,fylokaktus a všetky jedlé kaktusy, čierne ríbezle všetky druhy ríbezlí a egrešov, oskorušovej všetky druhy jarabiny ( Sorbus sp.), hlohu ( Crataegus sp.), mišpule , arónie , muchovník a Lokve . Podobne ako ľuľkovité, aj jabloňovité sú dobrým zdrojom antidiabetickej kyseliny chlorogenové.

Je libo ďalšie tipy? Skúste bengálskej dulu , čiže kokosový pomaranč, baza , a plody fuchsie . A viac moje obľúbené bišofky. À propos baza, príbuzný zimolez kamčatský je pre diabetikov ešte lepší. À propos kokos, mladá gélovitá dužina z tých takých béžovo bielych (nie tých hnedých, chlpatých) je zdravá diabetická pochúťka ( Lans2006eut ), aj keď vlastne už ide o tukovú potravinu. K pochúťkam v podstate tukovým sa radí aj ovocie s nesladké olejnatou dužinou - olivy, avokádo , mastnoplod, pekea maslová a dokonca aj dužinaté oplodie magnólia ľaliokvetá, keď dobre dozreje, premrzne a stratí trpkosť. Dia je aj neprisladzovaný noni, Z ktorého nie sú schopní pribrať ani pažraví obyvatelia polynézskych ostrovov, kde rastie (pozri Inada2017mcn ). Relatívne nesladká je aj lukuma a longan, ktorého meno ma zase pripomína sladký, ale nekalorický lohan, diabetikom vysoko odporúčaný. U cukernatějšího dia ovocia (liči, rambutan, kustovnice, prezreté mišpule, muchovník, guava, Pitaya , egreše, cicimek, fuchsie, moruše, mangostana ...) je pri diabete nutné poznať mieru a jesť len malé porcie. Možno neviete, že aj citróny a ďalšie vysoko kyslé ovocie obsahuje značné množstvo cukru, ktorý je prekrytý kyslou chuťou - pozor na tú neprisladzovaný pomarančovú a marakujovou šťavu! Mimochodom, guava je príbuzná antidiabetickému Nagaya a najlepšie je červená (pozri tiež prehľadDaswani2017pgs ) - či už červenomasá forma bežného druhu guavy , alebo špeciálne druhy, napr. Guava Cattleyova či blízko príbuzné Ugni čílskej . Sladké kešu jabĺčko ( anacardii fructus ) je antidiabetické ako listy kešu ( anacardii folium , Jaiswal2016aae ), ale jediné, čo tu z kešu zoženiete sú pražená semená, ( anacardii semien ), ktorá všetci poznáme a ktorá nad iné olejnaté plodiny nevynikajú. Rovnako tak nezoženiete dia plody stredoamerického kríky Hamelia patens ( Giovannini2016mpu ) ,skúste namiesto nich do svojej ovocnej zmesi pridať pol hrste bazy . A keď už si budete tú (opakujem) neprisladzovaný marakujovou a pomarančovú šťavu robiť, nezabudnite na niekoľko plodov tzv. Okrúhleho kumquatu roztlačených vcelku, ktoré jej dodajú nenapodobiteľnej arómu .

Sladenie dia ovocia a bylinných zmesí

Divoké Superovoce, trpké od všetkých tých polyfenolov a flavonoidov a kyslé od všetkých tých superživin, kyseliny ursolové, korozolové, kávové, chlorogenové a askorbovej, o kyseline vínnej, jablčnej, šťaveľovej a citrónovej nehovoriac, si ľudia majú tendenciu prisladzovať. Cukrom. U diabetikov a ľudí, ktorí nadbytočný cukor nechcú, možno k dosiahnutiu sladkej chuti použiť dva ďalšie prostriedky: nekalorické sladidlá a mirakulin . Prírodné dia sladidlá sú stévie , lohan , sladké drievko a Uralská , badián , aníz a mierne aj fenikel. Najlepšie sú prášková, listy stévie poslúži aj vcelku. Vhodné sú aj priemyselná nekalorické sladidlá, ktoré nie sú tak škodlivá, ako sa ohovárajú. Najzaujímavejšie je ale mirakulin. Synsepalum sladiace , čiže zázračné ovocie sensu stricto, Vďaka svojmu mirakulinu zmení vnímanie kyslej chuti v sladkú. Mirakulin je nutné pred jedlom podať tak, aby ním bol zasiahnutý celý jazyk a ústna dutina. Potom sa bude diabetikom aj ten najkyslejší drieň a rakytník zdať sladký ako slivky, višne a ríbezle budú ako hrozienka a citróny budú sladké ako med. So synsepalem sa nemusíme báť, že zdravé ovocie bude diabetikov frustrovať. Iba chuť noni, ktoré nie je sladké ani kyslé, Synsepalum nijako nezlepší. V Japonsku už existujú špeciálne kyslé cukrárne, ktoré mirakulin používajú, v Čechách si musíme na odvážne podnikateľa sa synsepalem zatiaľ počkať.

| 2010 - 1.11.2018